Traži

Četiri razloga zbog kojih će Zagreb večeras postati Bronx 70-ih godina

Tha Git Down party

Četiri razloga zbog kojih će Zagreb večeras postati Bronx 70-ih godina

Editor: L.M.F.

Ključne figure hip-hop scene, Diamond D i Large Professor, dolaze večeras u zagrebački The Garden Brewery u sklopu proslave 23. rođendana Blackouta.

Grammyjem nagrađeni producenti donijet će dašak New Yorka i Bronxa 70-ih te zavrtjeti hip-hop, funk, soul i rap klasike na četiri gramofona. Gradeći povijest hip-hopa ovaj dvojac je dio cijelog pokreta od samih početaka, a evo nekoliko razloga zašto se ovog petka treba vratiti u zlatno doba tog žanra.

Dolaze Grammyjem nagrađeni producenti iz New Yorka

Diamond D  je dobitnik Grammyja za produkciju kultnog albuma "The Score" iz 1996. benda The Fugees, koji i danas slovi za jedan od najboljih hip-hop albuma uopće. Large Professor zaslužan je za karijeru Nasa, jednog od najvećih repera svih vremena te potpisuje produkciju na njegovom kultnom debiju "Illmatic", jednom od najboljih hip-hop albuma svih vremena. Zajedno su producirali toliko hip-hop velikana, kao što su Busta Rhymes, Cypress Hill, Outkast, Beastie Boys, Pete Rock, da i dalje slove za najbolje hip-hop producente na svijetu.

Diamond D i Large Professor posvećuju mnoštvo vremena kopanju rijetkih ploča (tzv. crate diggers), a ujedno su DJ-i i producenti koji su gradili hip-hop žanr. Dolaze u sklopu svoje velike europske turneje '45' Soundclash', a Zagreb će posjetiti autentičan dvojac koji je od samih početaka proživljavao kreiranje pokreta zvanog hip-hop i sami su aktivno sudjelovali u njegovom nastajanju.

Funk, soul, hip-hop, ples i moda na jednom mjestu - Tha Git Down

Ovo je prilika za vratiti se u vrijeme kada je hip-hop nastao i od tada ostao ubilježen kao pokret koji do danas donosi jednu od najkreativnijih svjetskih priča, koja se uz glazbu proteže i na modni izričaj, koji je donosio neke od najprepoznatljivijih modela tenisica, dizajn i graffite, umjetnost plesanja i break dancea, cijeli svjetonazor i bogatstvo društveno angažiranih tekstova.

Sve krenulo u južnom Bronxu 70-ih godina, a savršeni prikaz priče je u novoj Netflixovoj seriji The Get Down koja pokazuje koliko je sve ovo isprepleteno. Mali hommage cijeloj novoj eri sadržan je upravo u naslovu, a "the get down" je dio pjesme na koji break danceri najviše vole skočiti na plesni podij i pokazati svoje umijeće. To je najplesniji, ali i najkraći dio pjesme, a kako bi ga produžili, DJ-evi su kupovali dvije iste ploče i konstantno vrtjeli taj dio, pa je nastao i termin back spinning i razne tehnike miksanja koje su do danas neodvojivi dio rap i hop-hop kulture.

U cijelu priču uskočili su i MC-jevi koji su dodatno dignuli atmosferu, pa je tako zapravo nastao hip-hop. Upravo će Diamond D i Large Professor također preuzeti ulogu MC-a i kreirati vibru večeri kakva je bila kasnih 70-ih. U svojevrsnom će natjecanju na četiri gramofona puštati originalne hip-hop, funk, soul i rap klasike na 7 inčnim singlicama, kao i uživo izvoditi svoje najveće hitove.

Autentični hip-hop na autentičnoj lokaciji

The Garden Brewery je craft pivovara s razlikom koja se već pokazala kao novo utočište dobrog zvuka. Upravo će Tha Git Down pokazati sve, od hip-hopa, soula, funka, u staroj ciglenoj tvornici koja je prenamijenjena u pivnicu i pivovaru. Od američkih airstream prikolica u dvorištu pivovare, preko tvorničkih hala, velikog mix pulta i disco kugle, upravo su se u takvim mjestima odvijali partyji u Bronxu kasnih 70-ih godina što znači da nas čeka još jedno autentično iskustvo.

23. rođendan Blackouta

Najstarija hrvatska radijska rap emisija Blackout glazbena je institucija koja je utjecala na poimanje hip-hopa i rapa na našim prostorima. U zlatno doba televizije i sjajnih spotova emisija je širila novi žanr radijskim eterom te nam približavala jednu sasvim drugu kulturu koja je izrodila neke od najpoznatijih pjesama uz koje smo odrastali.

Četiri razloga zbog kojih će Zagreb večeras postati Bronx 70-ih godina (фото 1)
Počevši na kultnoj 101-ici od sada se emitira na Radio Studentu, a emisiju Blackout uređuje i vodi Phat Phillie. S tradicijom dovođenja kultnih imena, na godišnjicama Blackouta do sada su nastupale legende Redman, Method Man, Busta Rhymes, De La Soul, Naughty By Nature, a nastup dvojca Diamond D i Large Professor još je jedna potvrda značaju Blackouta. Uz Phat Phillieja iza pulta, podršku daje i Soul Bader, član Hrvatske Funk Delegacije i urednik radijske funk & soul emisije Stank!

Ulaznice za Tha Git Down party na koji dolaze Diamond D i Large Professor se mogu kupiti u sustavu Entrio.hr po pretprodajnoj cijeni od 30 kuna, dok će na ulazu biti 40 kuna.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    Antun Cerovečki,
    PR
Učitaj još