Traži

Petak rezervirajte za odličnu izložbu "Svjetlo i tama Mediterana"

Petak rezervirajte za odličnu izložbu "Svjetlo i tama Mediterana"

Izložba Matka Trebotića

Urednik: E.G.

U petak, 19. svibnja se u Oris Kući arhitekture otvara izložba "Svjetlost i tama Mediterana", uz prisustvo autora, arhitekta Matka Trebotića

Godine 1964. arhitekt i vizualni umjetnik Matko Trebotić, tada na početku svoje karijere, gradi svoje prvo i jedino samostalno arhitektonsko ostvarenje - modernistički restoran u Milni na Braču. Niski, prostrani i jednostavni geometrijski interijer okružen otvorenim trijemom i nošen vitkim stupovima godinama je pružao predah brojim turistima i mještanima od jakog ljetnog sunca, kada je taj prostor kapaciteta do petsto mjesta živio punim plućima. Više od pedeset godina kasnije, ista lokacija, ali potpuno drugačija slika. Napušteni i oronuli prostor ukrašen divljim grafitima sa suvremenim političkim porukama još je jedna u nizu simptomatskih sudbina modernističkog nasljeđa.

Petak rezervirajte za odličnu izložbu "Svjetlo i tama Mediterana" (фото 1)

Trebotićeva reakcija na povijest projekta uprizoruje se u multimedijalnoj izložbi u kojoj se isprepliću fotografije prostora nekad i danas, s novom slikarskom serijom u kojoj Trebotić istražuje negativni i pozitivni potencijal mediteranske kulture u kojoj je rođen, uz pročišćeni tlocrt restorana u umanjenoj verziji postavljen na pod galerije Oris Kuće arhitekture. Raznoliki se motivi isprepliću pred posjetiteljem, na kojemu je da iščita poruku koja proizlazi iz rasporeda izložene instalacije. Izložbu možete pogledati od 19 sati. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više