Traži

Sutra se u Galeriji 3.14 otvara izložba vrhunskih mladih umjetnika

Sutra se u Galeriji 3.14 otvara izložba vrhunskih mladih umjetnika

Pavle Pavlović i Mak Melcher

Tekst: L.M.F.

S početkom u 18 sati sutra se u zagrebačkoj Galeriji 3.14 otvara izložba umjetnika - Pavla Pavlovića i Maka Melchera

Treba li umjetnost otkrivati svoje šavove, odnosno svoju konstrukciju ili je sakrivati? Radovi Pavla Pavlovića i Maka Melchera, pokazuju nam dva različita odgovora na to pitanje, od kojih je svaki legitimiran u ostvarenom djelu. Kod Pavlovića to je svakako prikrivanje: tragova kista, kolažiranja slika, kao i imaginacije koja je prethodila stvaranju nadrealnih prizora. Budući da neobične prostore i bizarne ljude u njima slika visokim realizmom, dobivamo dojam kako na svojim platnima predočava pomaknutu i tjeskobnu viziju stvarnosti. On se trudi da ne otkrije kako je riječ o montaži i manipulaciji postojećim slikama sugerirajući tako iluziju realnosti prikazanoga. Protagonist na slici koju ovdje izlaže posve je suludo obučen i maskiran, te djeluje kao da kao da pozira za fotografiju ispred lijepo uređene livade. Tvrda linija ove slike podsjeća na majstore petnaestoga stoljeća, a tekstura portretirane osobe i pejzaža blago je zamagljena, pridonoseći snolikom dojmu cjeline.

Neobičnoj nadstvarnosti Pavlovićeva slikanoga svijeta suprotstavljena je gruba materijalna stvarnost kiparske instalacije Maka Melchera. To je stvaralaštvo koje ne skriva ono od čega je načinjeno, vlažnu, tešku i sirovu glinu fiksiranu na komad jute. Glina prati nabore podloge i djeluje kao kiparski modelirana draperija, kakva pada s halja svetaca na svim oltarima Europe. Međutim, ostavljena prirodnom procesu sušenja i osipanja, ta se zemlja troši, plohe pucaju i komadi skulpture otpadaju, čineći njezino (samo)uništenje njezinim razlogom postojanja.

Sutra se u Galeriji 3.14 otvara izložba vrhunskih mladih umjetnika (фото 1)

Svaka živa tvar na neminovnom je putu do svoje smrti, a slično se može reći i za glinu, materijal koji, dok je svjež, gotovo da pulsira i diše, te nije čudno da je zemlja bila gradivo koje je Tvorac koristio za oblikovanje ljudskoga tijela u brojnim mitovima. Njezino nas trošenje na kiparskim ostvarenjima Maka Melchera podsjeća na opću sudbinu živih stvorova, ali i na to kako treba u potpunosti uživati u trenutcima dok naša tvar još uvijek diše, pa i onima kada propada, jer se kroz njih otkrivaju nove, zanimljive strukture.

Trošenje tijela u perspektivi Melcherova djela nije tragedija, nego mogućnost zrenja i pronalaženja novih estetskih očaravanja u svijetu. A kada gledamo Pavlovićeve slike isto možemo reći i za trošenje uma. Tisućljećima čovjeka fasciniraju smrt i ludilo, a umjetnost nam dozvoljava da kroz nju pogledamo u njihove mračne ponore, te da se potom vratimo u svakodnevni život neoštećeni, ali možda s djelićem spoznaje tih stanja, spoznaje koja nam pomaže da cjelovitije i potpunije sagledamo vlastitu stvarnost. Izložba se otvara sutra s početkom u 18 sati, 13. lipnja, u Galeriji 3.14, u Martićevoj 31 i bit će otvorena do 21. lipnja. Više o svemu pronađite na Facebook eventu.


Tekst: Feđa Gavrilović

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više