Traži

Sve je spremno za četvrti Maraton kratkometražnih filmova!

Od 18. do 21. prosinca

Sve je spremno za četvrti Maraton kratkometražnih filmova!

Editor: L.M.F.

I ove godine Hrvatski audiovizualni centar povodom nadolazećih blagdana poklanja brdo filmova koji se u sklopu Maratona besplatno prikazuju u kinodvoranama diljem Hrvatske

Ovom se manifestacijom povodom najkraćeg dana u godini slavi kratka filmska forma, Maraton traje od 18. do 21. prosinca, a odvija se u 17 kina u 13 gradova.

Ukupno će na četvrtom Maratonu kratkometražnih filmova biti prikazano više od 20 naslova podijeljenih u četiri programa: "Hrvatski maratonci I i II" donose recentno nagrađivane domaće "kratkiše", "Europski mali maratonci" donose europske animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok su "Splitski maratonci" rezervirani za splitsku publiku.

Sve je spremno za četvrti Maraton kratkometražnih filmova! (фото 1)

U programu "Hrvatski maratonci I i II" nalazi se 11 domaćih filmova svih rodova. Tu su igrani filmovi "Zvir" Miroslava Sikavice između ostalog nagrađen i posebnim priznanjem u 48. izdanju programa "15 dana autora" ("Quinzaine des réalisateurs"), koji se odvija paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu, "Cvijeće" Judite Gamulin, film nominiran za studentskog Oscara, "Po čovika" Kristine Kumrić koji je nagrađen na 61. izdanju Filmskog festivala u Valladolidu, "Mliječni zub" Saše Bana, film koji je na 14. ZFF-u proglašen najboljim u programu Kockice te "Med i mliko" Marka Jukića koji je na ZFF-u u istom programu osvojio posebno priznanje žirija. Animirane filmove predstavljaju također višestruko nagrađivani naslovi "Planemo" Veljka Popovića, "Petrova šuma" Martine Meštrović i "Stakleni Čovjek" Daniela Šuljića te eksperimentalna ostvarenja "Dota" Petre Zlonoge i "Pokretni elementi" Marka Tadića, a tu je i dokumentarni kratkiš "Nešto o životu" Nebojše Sljepčevića.

"Europski mali maratonci" donose nagrađivane animirane kratkometražne filmove za djecu, a među njima je i jedan hrvatski naslov, "Voće Ivana Mirka Senjanovića. Osim toga, najmlađi će gledatelji vidjeti animirane filmove iz Slovenije (Koyaa – Cvijet), Francuske (Kavez), Španjolske (Služba za korisnike), Norveške (Gljiva čudovište), Italije (Merlot), Nizozemske (Jack), Litve (Gumb) i Švedske (Što ako).

Poseban program na otvorenom u Zagrebu će se održati u četvrtak 15. prosinca kao uvod u maratonski vikend. Atraktivni domaći naslovi prikazivat će se na otvorenom u sklopu Adventa na zagrebačkom Europskom trgu, a program filmova objavit ćemo naknadno. Raspored projekcija i ostalih događanja u 17 kina, te više detalja o filmovima, možete pronaći na njihovim Facebook stranicama.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    PR
Učitaj još