Traži

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske

Svijetla budućnost hrvatske filmske i kazališne scene

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske
Čini se kako se ne moramo brinuti za budućnost hrvatske glumačke scene jer ovi mladi umjetnici zbilja obećavaju!

Već nekoliko godina svjedočimo određenim promjenama na hrvatskoj kazališnoj i filmskoj sceni. Naime, počinju dolaziti nove generacije glumica i glumaca koji su se uspjeli već isprofilirati kao perspektivna imena svojim brojnim i raznovrsnim angažmanima. Glumili su u kazališnim predstavama, filmovima, serijalima i čini se kako njihovim uspjesima nema kraja. Budući da znamo kakva je hrvatska umjetnička scena, optimistično je saznanje da mladi i talentirani umjetnici ipak dobivaju svoju šansu da pokažu koliko zapravo znaju i da mogu stajati uz bok velikim, već oformljenim glumačkim imenima. Ovo su mladi glumci na koje biste trebali obratiti pozornost, a mi jedva čekamo vidjeti što će nam sve prirediti u budućnosti.

Adrian Pezdirc

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 1)

Glumac koji je već na trećoj godini Akademije primijećen zbog svojega talenta do te mjere, da ga je veliki redatelj Tomaž Pandur angažirao u svojim predstavama "Michelangelo", koja se izvodila u zagrebačkom HNK, i "Medeja". Prije četiri godine s velikim uspjehom napravio je predstavu, koja je bila diplomski rad pod redateljskom palicom Kreše Dolenčića, Molierov "Tartuffe". 2014. godine dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg mladog dramskog umjetnika i od tada mu angažmani "pljušte" sa svih strana.

Danas je u stalnom postavu ZKM-a, gdje je glumio u brojnim uspješnim predstavama kao što su "Črna mati zemla", "Pad" te "Čarobni brijeg". Najviše je zapažen nakon svoje uloge u "Čarobnom brijegu" gdje je dobio glavnu ulogu i kritiku oduševio svojom izvedbom, priskrbivši si atribute kao što su jaka, domišljata i uvjerljiva scenska osobnost. Surađivao je s velikim redateljskim imenima, kao što su Janusz Kica, Branko Brezovac te Bobo Jelčić. U Brezovčevoj "Pomutnji"nastupao je čak u New Yorku gdje je bila održana premijera. Ovaj mladi glumac već iza sebe ima brojne uspjehe i čini se kako se oni neće tako brzo prestati nizati. 


Tena Nemet Brankov

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 2)

Ova perspektivna glumica nema u čemu se nije okušala. Glumila je u kazališnim predstavama, tv-serijalima te na filmu. Svoju prvu ozbiljniju kazališnu ulogu dobila je u Gavellinoj predstavi "Fine mrtve djevojke" koja se premijerno počela prikazivati 2013.godine. Od tada je ostvarila mnogo zapaženih uloga u istom kazalištu, glumeći u predstavama "Sjećanje šume", "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja", "Romanca o tri ljubavi" te "Priče iz Bečke šume".

Ne samo da se ova svestrana glumica fokusirala na kazališne daske, nego je glumila i u serijalu "Novine" te "Počivali u miru" s Juditom Franković. Prvu filmsku ulogu ostvarila je u "Trampolin" za koju je dobila nagradu Zlatna arena za sporednu ulogu koja joj je bila sasvim dovoljna da zablista. Kćer naših poznatih glumaca Slavka Brankova i Marine Nemet čeka svijetla budućnost na kazališnoj, filmskoj, odnosno na svakoj sceni koju ona odluči odabrati. 


Filip Vidović

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 3)

Najaktualniji mladi glumac trenutno, oko javnosti je privukao svojom ulogom u HNK-ovoj kazališnoj drami "Ciganin, ali najljepši" u kojoj nosi glavnu ulogu Sandija (Sandokana). Nedavno je završio zagrebačku Akademiju, a prije svoje uloge u HNK-u, zapaženija uloga mu je bila u kazalištu Komedija u predstavi "Talijanski slamnati šešir" gdje je također nosio glavnu ulogu, Fadinarda. Priliku za takvo isticanje dao mu je poznati redatelj Georgij Paro i glumac je odmah pokazao svoj zavidan glumački talent. Prije toga uglavnom je glumio u dječjim predstavama u Trešnji, Žaru ptica i ZKM-u, pa je tako glumio u "Petar Pan", "Domaća zadaća" i "Crvenkapica".

Skupa s Ivanom Magudom, Adrianom Pezdircom i Ivanom Bošnjakom zapažen je u predstavi "I živjeli su sretno...?" u kojoj su glumci utjelovili prinčeve iz bajki koje i nisu imale tako sretan završetak. Svestranost ovoga glumca očituje se u tome što je sudjelovao i u jednoj plesnoj predstavi s Emom Janković, Andreom Solomun i Juditom Franković  pod nazivom "Room N*7". Glumio je i glazbenika Juru Stublića u serijalu "Crno-bijeli svijet", tako da se okušao vrlo rano u svim oblicima glumačke djelatnosti. Predviđa mu se blistava budućnost zbog dobitne kombinacije talenta, napornog rada i svestranosti.


Mia Anočić Valentić

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 4)

Završila je Akademiju dramskih umjetnosti kao stipendistica kazališta Kerempuh i tijekom godina ostvarila je brojne uspjehe. Kazališna predstava u kojoj su je prvo uočili bila je "Život je san" koja se održala u Maloj sceni. Nakon završenog studija počela je odmah glumiti u Kerempuhu, a neke od njenih zamijećenih uloga su u predstavama "5Žena.com", "Političko vjenčanje", "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", "Maratonci trče počasni krug", "Jedan sluga, dva gospodara". Glumica se sedam godina bavila plesom, govori njemački i engleski jezik te je glumila i u filmovima "Simon Čudotvorac", "Happy endings", "Kosac" i "Takva su pravila".

2015. godine dobila je veliku televizijsku ulogu u HRT-ovoj seriji "Nemoj nikome reći", a početkom 2017. godine široj javnosti je postala poznata po svom sudjelovanju u emisiji "Tvoje lice zvuči poznato". Nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta za sporednu žensku ulogu u predstavi "Živio Harms! Čuda postoje" te za predstavu "Zagreb gori" u izvedbi Dječjeg kazališta Dubrava. Ova mlada nada pokazala je talent u svemu čega se dohvatila i već sada je ime koje mnogi prepoznaju te uloge ne prestaju stizati sa svih strana. 


Ivan Magud

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 5)

Glumac koji je u kazalištu Komedija zaposlen još od 2014. godine prvu premijeru ostvario je u predstavi "Diplomac" i od tada je glumio u brojim kazališnim projektima. Pa je tako još glumio u "Cigle svete Elizabete", "Monty Python's Spamalot" te "Kneginja čardaša". Talent mu je uočen kada je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2011. godine u kategoriji najboljeg mladog umjetnika do 28. godine i to za ulogu Luka u predstavi "Kata Kapuralica" u Sceni Gorica. Izvedbama se nije zaustavio samo na kazališnim daskama, nego je glumio i u filmovima "Drugi" te "Ljudožder vegetarijanac". Iako je široj javnosti možda manje poznat, u kazališnim i filmskim okruženjima je itekako prepoznat o čemu svjedoče i njegovi brojni angažmani. 


Petra Svrtan

Na njima svijet ostaje: mlade nade u novoj glumačkoj generaciji Hrvatske (фото 6)

Stipendistica zagrebačkog HNK-a prvo profesionalno iskustvo u nacionalnom kazalištu ostvarila je u predstavi "Žene". Za tu predstavu angažirao ju je kroatizirani talijanski redatelj Paolo Magelli, kojemu je ubrzo postala muza. Osim u ovom kazališnom komadu, Petra Svrtan je glumila i u njegovoj predstavi "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja" u kazalištu Gavella. Ostala je zapamćena i po ulozi u predstavi "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" koji je radila s našom velikom redateljicom Ivicom Boban i to na Dubrovačkim ljetnim igrama. Glumila je u Papandopulovoj operi "Madame Buffault", i to u suradnji triju akademija - dramske, mužičke i likovne uz Tekstilno- tehnološki fakultet. U ovoj operi pokazala je sav raspon svoga talenta jer je glumila i pjevala na njemačkom jeziku, a snima novu sezonu serije "Crno-bijeli svijet" u kojem će biti kraljica aerobika Vesna Mimica. Ne sumnjamo da ovu mladu glumicu čekaju sjajni projekti i brojni uspjesi. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Ela Butorac

  • Fotografija: PR, Mare Milin

Napišite komentar

Učitaj još