Traži

Zašto svi putevi YSL-a vode u Marakeš?

Intervju uoči otvorenja Musée Yves Saint Laurent Marakeš

Zašto svi putevi YSL-a vode u Marakeš?

Tekst: L.M.F.

Maroko će uskoro postati epicentar mode i umjetnosti s obzirom na to da se u listopadu otvara Muzej Yves Saint Laurent Marakeš. Uoči otvorenja, Buro247.me ekskluzivno je doznao o čemu se točno sve radi i to iz razgovora s Björnom Dahlströmom, direktorom i kustosom spomenutog muzeja

Muzej Yves Saint Laurent Marakeš bit će posvećen životu i luksuzu ovog francuskog modnog dizajnera, točnije rečeno njegovom vječnom modnom carstvu, ostavštini i inspiraciji. Izgrađen u rekordnom vremenu, preciznije u svega 20 mjeseci, prema riječima kustosa i odgovorne osobe uoči otvorenja, Björna Dahlströma, muzej će biti jednostavno zapanjujuć, egzotičan, izvanredan i čaroban. Ekipa s Büro 24/7 Middle Easta dobila je sjajnu priliku porazgovarati s Dahlström, a on je otkrio sve o "ljubavnoj aferi" između Saint Laurenta i Maroka te što nas sve očekuje kada se muzej 17. listopada službeno i otvori…

 

Opišite nam molim vas malo Muzej Yves Saint Laurent Marakeš…

To je puno više od muzeja. To je kulturni centar. Centralni prostor će biti rezerviran i predstaviti modni segment Saint Laurenta, ali će tu biti prostora i za privremen izložbe, koncerte, nastupe, filmske projekcije. Bit će tu i svojevrsna knjižnica, kafići i slično… Sve skupa riječ je o 4.000 četvornih metara. 

Zašto svi putevi YSL-a vode u Marakeš? (фото 1)

Što je bila inspiracija za ovaj projekt?

Inspiracija u biti proizlazi iz izložbe koju smo organizirali 2010. godine u Jardin Majorelle u Marakešu, pod nazivom "Yves Saint Laurent and Maroko". Nakon velikog uspjeha, ideja o stvaranju muzeja u Marakešu počela se razvijati. Mislimo da Saint Laurentov opus toliko duguje Maroku. Ovdje je 1966. godine "otkrio boju", koja je integralna za njegov rad i ovdje je dizajnirao niz svojih ikoničkih kolekcija. Postoji čvrsta i uzajamna veza između Yves Saint Laurenta i Marakeša. 

Zašto se muzej odlučili pozicionirati u ulici Yves Saint Laurenta, a koji se nalazi istovremeno u neposrednoj blizini Jardin Majorellea?

Jardin Majorelle nastao je 1920. godine i za to je zaslužan slikar Jacques Majorelle. Iako mu je 1980. godine prijetilo svojevrsno uništenje Yves Saint Laurent i Pierre Bergé su dobili priliku ga kupiti i zapravo spasiti. Obnovili su vrt i otvorili ga za javnost. Postao je potom jedan on najznačajnijih turističkih atrakcija u Maroku. Mogućnost postavljanja muzeja pokraj Jardin Majorellea i ulice koja nosi dizajnerovo ime činilo se posve logično i strateški poželjno. 

Zašto svi putevi YSL-a vode u Marakeš? (фото 2)

Što vaš projekt čini jedinstvenim? Što će on omogućiti današnjim i budućim generacijama koji rade u domeni umjetnosti i mode?

Monografski muzeji posvećeni modnim dizajnerima danas su vrlo rijetki. Otvaranja koja nam slijede, jer osim u Marakešu, otvara se i u Parizu bit će događaji bez presedana. Jedinstvena zbirka dizajnera omogućila u biti otvaranja dvaju muzeja koja će omogućiti da bolje razumijemo djelo Saint Laurenta, umjetnika revolucionira 20. stoljeća. 

Svjedočimo zapravo jednom muzejskom fenomenu. Sve više izložbi danas posvećeno je modi i privlači veliki broj posjetitelja, posebice u Europi te SAD-u. Moda je danas postala ozbiljan predmet akademskih istraživanja, bilo da se radi o estetici, tehnici ili povijesnim i društvenim pokretima. Muzejski postav na u biti pomaže da bolje razumijemo modu; ona educira i nadahnjuje posjetitelja, bilo da je on iz modnog svijeta ili nije. To je ono što bismo voljeli vidjeti i u Marakešu. 

Recite nam malo više o gospodinu Yvesu Saint Laurentu i Marakešu?

Saint Laurent se rođen u Oranu, Alžiru. Vrlo je značajan podatak kada smo doznali da je tijekom svog prvog putovanja u Marakeš, 1966. godine ovdje stekao i dom. Na neki način, vratio se svojim korijenima. Od tada pa do svoje smrti, često je dolazio u Marakeš i Tanger. Marakeš je bilo mjesto gdje je radio, dizajnirao svoje kolekcije i razvio cjeloživotna prijateljstva. Vjerujem da je ovdje bio jako sretan. 

Zašto svi putevi YSL-a vode u Marakeš? (фото 3)

Hoće li muzej biti posvećen samo djelu Saint Laurenta ili će također potaknuti prezentiranje novih umjetničkih projekta?

Sve što se tiče Saint Laurenta, Pierrea Bergéa (njegovog poslovnog i životnog partnera te čuvara Yvesove ostavštine) i Maroka imat će svoje mjesto u ovom muzeju u Marakešu. Veselimo se tom partnerstvu, ali i kako bismo potaknuli rad marokanskih međunarodnih umjetnika. Prostor muzeja će biti mjesto održavanja širokog raspona događanja. Željeli bismo da muzej postane mjesto susreta, ispunjeno otkrićima, raspravama, mjesto kulturnih i društvenih kanala koji će biti dostupni svima, a prije svega Marokancima. 

Je li novi kreativni tim modne kuće YSL u Parizu uključen u ovaj projekt?

Ovdje se radi o dvije različite stvari. S jedne strani postoji brend Saint Laurent - Paris i on je u vlasništvu luksuzne francuske grupacije Kering koja obavlja komercijalnu djelatnost. Ovdje u pitanju "Fondacija Pierre Bergé - Yves Saint Laurent", neprofitna zaklada čija je zadaća očuvati i promicati dizajnerova djela te upravljati muzejima u Marakešu i Parizu. Ovdje ne postoji ta komercijalna komponenta, to nije misija zaklade. No, to ne sprječava održavanje bliskih veza s modnom kućom. Nedavno nam je baš u posjet stigao Anthony Vaccarello, kreativni direktor kuće YSL i pokazali smo mu muzej te entuzijastično izmijenili dojmove i razmišljanja. 

Zašto svi putevi YSL-a vode u Marakeš? (фото 4)

Je li danas YSL novi luksuzni brend ili stari koji je samo modificiran?

Ovo je vječno pitanje koje se postavlja modnim brendovima koji su nadživjeli svoje tvorce. Osjećam da je YSL utjelovljenje moderne, smjelosti i stila. Danas se jako puno govori o samom DNK modnih kuća. Mislim da je u YSL, točnije njegov DNK, itekako prisutan i danas. I to je ono što se očekuje u svim današnjim i budućim kolekcijama, bez obzira tko ih dizajnira. 

Kako ste prenijeli viziju modne kuće na visoki luksuz samog muzeja?

Vječna opasnost je prisutna u postavljanju svakodnevnih predmeta, osobite odjevnih komada u muzejski prostor. U njima treba biti života uz poštivanje jasnih ograničenja. To je jedna vrlo složena stvar, ali sam uvjeren kako ćemo sve komade predstaviti živima i na razumljiv način. No, jedna stvar je uvijek sigurna: haljina je najljepša kada ju nosi žena. 

Zašto svi putevi YSL-a vode u Marakeš? (фото 5)

Koje su bile vaše arhitektonske preferencije, ali i one u smislu dizajna prostora?

Pierre Bergé je projekt povjerio arhitektonskom Studiju KO. Želio je kombinaciju suvremenog i marokanskog, a oni su to i učinili. Kombinirane su kontrastne krivulje i kocke. Proporcije su ugodne i na ljudskoj razini. Izvorni materija podneblja poslužio je za ukrašavanje vanjskih zidova muzeja. Prednost ružičastog granita, postavljene crvene opeke, savršeno je smjestilo objekt u njegovu okolinu, Marakeš. 

Iza glavne izložbene prostorije stoji scenograf Christophe Martin. Tu će se naći ikonički rad iz razdoblja karijere dizajnera koji je bi inspiriran muško-ženskom dinamikom, njegovim imaginarnim putovanjima, čarobni i ekstravagantnim večerama i umjetnošću. Rad je to koji često rezonira s određenim marokanskim i afričkim utjecajem. Vintage komade koje je YSL stvorio prikazivat će se na crnom, minimalnim zaslonu koji će poslužiti kao pozadina, a audiovizualni element će biti u važnoj ulozi u provlačenju zbirki kroz svojevrsno kretanje. 

U muzeju će se naći preko 5.000 odjevnih predmeta, 15.000 komada asesoara, crteža, skica i fotografija. Što će se naći u konzervatorskom segmentu muzeja?

Kolekciju i umjetnost čuva "Fondacija Pierre Bergé - Yves Saint Laurent u Parizu". Nekoliko stotina predmete se posuđuje za muzej u Marakešu koji uključuje vrhunski konzervatorski objekt u kojem će biti pohranjeni. Podrum muzeja je impresivan prostor, dizajniran s optimalnim uvjetima očuvanja. U njemu će se nalaziti kolekcija YSL, kao i 3.000 objekata koji su dio zalihe Muzeja gerbera smještene u obližnjem Jardin Majorelleu, koji je također sada pod našom odgovornošću. Izgradnja muzeja je nešto poput projektiranja bolnice: javnost nije svjesna detaljnih tehničkih zahtjeva takvog projekta. Tekstil je najkrhkiji materijal i najizazovniji za očuvanje. Moramo jamčiti njihovo očuvanje i izdržljivost. 

Zašto svi putevi YSL-a vode u Marakeš? (фото 6)

Je li muzej pokretač za neograničeno promišljanje i kreativnost koje proizlaze iz svijeta YSL-a?

Naravno! Zbirka djela YSL-a očuvana na temeljima u Parizu je vrlo velika. 

Čak i prije službenog otvorenja, čini se da muzej već sada uživa u velikom uspjehu? Što mislite o tome?

Istina je da je veliki interes za ovaj projekt. Imena Yves Saint Laurent i Pierre Bergé su i dalje imena koja fasciniraju javnost i medije. To nas je ohrabrilo da oduševljeno krenemo naprijed u svojima nastojanjima.

Kada je službeno otvorenje? Tko je sve pozvan?

Muzej će se otvoriti u listopadu 2017. godine. Bit će pozvane brojne osobe iz svijeta umjetnosti i mode, ali sam popis uzvanika neka ostane iznenađenje. 

 

Intervju: Farouk Chekoufi
Uredila: Shannon Wylie

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    Yves Saint Laurent
Učitaj još