Traži

HTML5 Standard

5 intrigantnih skandinavskih filmova koje trebate pogledati

"The Hunt", "Oslo", 31. August", "Force Majeure"...

5 intrigantnih skandinavskih filmova koje trebate pogledati
Skandinavska kinematografija slovi za jednu od najbogatijih europskih kinematografija, a redatelji mlađih generacija savršeno nadopunjuju radove legendarnih filmskih umjetnika tih krajeva

Većina poznavatelja filmske umjetnosti će se složiti da se neki filmovi skandinavskih redatelja jednostavno moraju pogledati. Dapače, filmovi redatelja poput Ingmara Bergmana se predaju na filmskim akademijama diljem svijeta. Iako se neće svi jednako složiti oko toga je li skandinavska kinematografija među najboljima u svijetu, nitko ne može poreći velik utjecaj koji je ona imala, a koji s godinama ne prestaje. Filmovi holivudske produkcije rijetko postižu razinu kompleksnosti filmova koje rade redatelji s drugih kontinenata, a skandinavski redatelji su u tom području istinski majstori. Svoje priče često grade na složenim međuljudskim odnosima i dijalogu, a mi smo izdvojili 5 sjajnih filmova koji će vas podjednako zaintrigirati i natjerati na razmišljanje. 

The Hunt

Radi se o jednom od najhvaljenijih danskih filmova novije produkcije, a sve popularniji Mads Mikklesen je ovdje odigrao jednu od svojih najboljih uloga. Redatelj Thomas Vinterberg je odlično prenio tešku priču odgajatelja Lucasa (Mikklesen) koji će preko noći postati omraženi član zajednice u svojoj maloj sredini, iako je do nedavno bio omiljen i poštovan. Situacija će poprimiti razmjere katastrofe kad ga jedna od djevojčica iz vrtića optuži za neprimjerene namjere koje se mogu okarakterizirati kao pedofilija. Jedna od najboljih odlika ovog filma jest ta što gledatelj od prvog trenutka zna istinu o ovoj priči, no baš poput Lucasa, ne može mnogo učiniti. Ovo je film koji propitkuje moć izrečenog i mogućnost povrata izgubljenog ugleda koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

5 intrigantnih skandinavskih filmova koje trebate pogledati (фото 1)

Oslo, 31. August

Jedan od najboljih norveških redatelja mlađe generacije, Joachim Trier, i ovim je naslovom opravdao velika očekivanja kritike i publike. Radnja ovog filma je poprilično jednostavna, prati jedan dan u životu Andersa, mladića koji izlazi iz klinike za liječenje ovisnosti kako bi pristupio razgovoru za potencijalni posao, ali i vidio ljude do kojih mu je stalo. Andersa ćemo tako gledati kako se teško snalazi na tulumima koji su mu nekad značili sve, ali i pokušava shvatiti tko je on danas. Dijalozi i gluma su sjajni, a vjerojatno najveća vrijednost filma su sve one suptilno prikazane emocije i stanja svijesti koje promatramo kod Andersa.

5 intrigantnih skandinavskih filmova koje trebate pogledati (фото 2)

Force Majeure

Švedski redatelj Ruben Östlund je ovim filmom zasjeo na vrh skandinavske kinematografije, barem kad je riječ o filmovima snimljenima u posljednjih nekoliko godina. "Force Majeure" je podjednako oduševio i kritiku i publiku, i to u gotovo svim segmentima. Film donosi sjajnu režiju, maestralne kadrove prirode koji se suprotstavljaju duševnom stanju likova, fantastičnu glumu i još bolju razradu likova. Radnja prati mladu obitelj na skijanju, čiji će se idilični životi promijeniti zbog jedne sitne instinktivne odluke koju je otac donio u situaciji opasnoj po život. Ono čemu dalje svjedočimo je vjerni prikaz razornih posljedica koje naša podsvjesna ponašanja mogu imati. 

5 intrigantnih skandinavskih filmova koje trebate pogledati (фото 3)

The Match Factory Girl

Film je snimljen 1990. godine, no jednako je relevantan i danas, a snimio ga je vjerojatno najpoznatiji finski redatelj današnjice, Aki Kaurismäki. Radnja prati djevojku Iiris koja živi sa svojim strogim roditeljima i radi u tvornici šibica za malu plaću. Ono što zaradi daje roditeljima koji ne rade, a njen je društveni život nepostojeći. Iiris živi monoton život u kojem nema mjesta sreći i čini se kao da se s tim odavno pomirila. Ipak, nakon što slučajno zatrudni s muškarcem koji je bio uvjeren da je ona prostitutka, odlučuje povratiti kontrolu nad svojim životom te krenuti u osvetnički pohod.

5 intrigantnih skandinavskih filmova koje trebate pogledati (фото 4)

Persona

Ovo je naslov koji ćete naći na svim relevantnim popisima najboljih suvremenih filmova. Režirao ga je legendarni redatelj Ingmar Bergman, a njegova je radnja i danas nerijetko predmet brojnih rasprava. Glavne uloge tumače velike glumice Liv Ullmann i Bibi Andersson. Radnja prati međusobni odnos likova koje one tumače, odnosno glumačke dive Elisabet i medicinske sestre Alme. Elisabet, naime, iz posve nepoznatih razloga, ne priča, a Alma je zadužuju da se brine o njoj. Njih će dvije zajedno provoditi vrijeme, a Alma će pričati svoje dogodovštine i tajne, iako nikad neće dobiti odgovor od Elisabet. Nakon nekog vremena, Almi se počinje činiti da se njena osobnost počinje spajati s "personom" intrigantne glumice.

5 intrigantnih skandinavskih filmova koje trebate pogledati (фото 5)

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Ema Glavina

  • Fotografija: Screenshot

Napišite komentar

Učitaj još