Traži

Knjiga tjedna: "J kao Jastreb" Helen Macdonald

Knjiga tjedna: "J kao Jastreb" Helen Macdonald

Priča koja će vas osvojiti

Tekst: E.G.


Fotografija: PR,
Pixabay

Helen Macdonald u svojoj nagrađivanoj knjizi donosi složenu priču o gubitku, žalovanju i ljudskom povezanosti s prirodom

Izdavačka kuća Profil je nedavno objavila knjigu "J kao Jastreb", britanske autorice Helen Macdonald. Nikad prije nisam čitala neki njen naslov, no kad sam pogledala kratki sadržaj ove knjige, odlučila sam da se to mora promijeniti. Priznajem, u prvi mah sam pomislila kako ovo nije knjiga za mene; govori o sokolarstvu, složenom odnosu između čovjeka i ptica te se općenito bavi poimanjem prirode. Osobno preferiram knjige koje se bave međuljudskim odnosima, koje obiluju pametnim dijalozima i nakon kojih ću i sama razmišljati o nekim svojim postupcima. Ovo nije takva knjiga, odmah sam to znala, i baš zato sam je na kraju odlučila pročitati.

Ako volite književnost, ponekad se trebate odmaknuti iz svoje tzv. sigurne zone i probati nešto drugačije, ako zbog ničeg drugog, onda da možete  sa sigurnošću reći da ste s razlogom opredijeljeni za ovaj ili onaj žanr. I tako sam počela upoznavati svijet Helen Macdonald i njene jastrebice Mabel. Prije čitanja ove knjige nisam znala apsolutno ništa o sokolarstvu. Štoviše, mislila sam da se radi o vještini koja pripada nekim starim vremenima. I to je ono što podjednako volim kod filmova, serija i knjiga - naučiti nešto novo, odnosno upoznati svijet s kojim inače nikad ne bih došla u doticaj.

Knjiga tjedna: "J kao Jastreb" Helen Macdonald (фото 1)

Helen Macdonald odmalena voli prirodu, a posebno ju fasciniraju ptice, iako je njen posao predavanje na Sveučilištu u Cambridgeu. U knjizi "J kao jastreb" priča o nekoliko godina u svom životu, hrabro iznoseći sve one nelaskave epizode koje obično zadržavamo za sebe. Nakon što joj otac, ugledni fotograf, iznenada premine, Helen se nađe u situaciji iz koje ne vidi izlaz. Bila je jako vezana za njega, i unatoč tome što je već odrasla osoba, shvaća da život kakvog je poznavala više ne postoji. Razmišljajući o djetinjstvu i uspomena na oca, odluči da će izlaz pronaći u sokolarstvu. Prisjeća se knjige "Jastreb", T.H. Whitea koju je čitala kao djevojčica i impulzivno odlučuje kupiti te ukrotiti jastreba, nepredvidljivu pticu grabljivicu za koju uobičajena pravila ne vrijede.

Kroz knjigu ćemo tako saznati zašto su ptice poput jastreba i pojam smrti neraskidivo povezani, propitkivat će se koliko ima istine u tome da boravak u prirodi te mir koji ona nudi može liječiti sve rane, ali i dobiti snažan uvid u život osobe kojoj je u nekom trenutku motivacija za ustajanje iz kreveta isključivo njena jastrebica. I doista, iako ovo nije knjiga kakve inače čitam, svidjela mi se. Jezik pisanja je vrlo pitak, a istovremeno poučan i jezgrovit. Ako ste raspoloženi za nešto drugačije ljetno štivo, razmislite baš o ovoj knjizi.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više