Traži

Što se ovog svibnja čitalo u zagrebačkim tramvajima?

Što se ovog svibnja čitalo u zagrebačkim tramvajima?

Raznoliko štivo

Tekst: V.Š.


Fotografija: Promo

Otkrijte koje naslove su ovog mjeseca odabrali stanovnici Zagreba

U nedostatku vremena preko tjedna najčešće čitam u tramvaju dok putujem na posao ili neku drugu adresu. Bijeg u neki drugi svijet barem na kratko uvijek najviše proživljavam kroz različite naslove na koje naiđem putem ili mi ih moja kolegica (za koju sam uvjerena da ima svoju tajnu knjižnicu) odabere. "Ovo ti je full bitan pisac iz Beograda", "ovo ti je švedski bestseller", "ovo je knjiga o kojoj svi pričaju, pa ti vidi" i slične fraze, opisi su koji uglavnom dobijem uz novo štivo. Iako čitam dok se vozim, primijetila sam da još uvijek dosta ljudi čita papirnate ili elektroničke knjige pa sam malo više obratila pozornost na ono što čitaju. S nekima sam kratko porazgovarala (ako mi naslov nije bio u vidnom polju), a druge sam samo zabilježila. Pa krenimo redom: 

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica  - naslov je koji sam pronašla kod ljupke apsolventice stomatologije koja je knjigu dobila na poklon od, pogađate - prijateljice.

Što se ovog svibnja čitalo u zagrebačkim tramvajima? (фото 1)

Frédéric Beigbeder: Ljubav traje tri godine - specijalizantica na medicini. Frédéric Beigbeder je sjajan izbor za sve one koji su željni iskrenih, životnih i često šaljivih autobiografskih romana. 

Andrew Davidson: Vodoriga - umirovljenica. Intrigantan i originalan naslov koja u centar priče stavlja čovjeka koji se budi nakon teške prometne nesreće i vjeruje da se umjesto njegove kralježnice sada nalazi - zmija. Čita se u dahu! 

Maeve Binchy: Ljubičasti autobus - studentica ekonomije. Simpatični roman koji svakodnevno prati iste putnike u istom autobusu kada odlaze na posao i vraćaju se kući. Definitivno pristaje uz vožnju s tramvajem. 

Kristijan Novak: Črna mati zemla - djevojka u prolazu. Knjiga o kojoj se puno priča i koja je nedavno zaživjela na daskama Zagrebačkog kazališta mladih, a s obzirom na to da je stalno rasprodana, sigurna sam da knjigu vrijedi uvrstiti na popis štiva koje želimo pročitati. 

Nina George: Mala pariška knjižara  - gospođa na prednjem sjedalu. Naslov me odmah kupio, ali ju još uvijek nisam stigla posuditi. Saznala sam da se radi o toploj priči o Parizu, jednom knjižničaru, knjigama i uživanju u čitanju istih.  

Što se ovog svibnja čitalo u zagrebačkim tramvajima? (фото 2)

Marina Vujčić: Susjed - novinarka iz 5-ice. I evo jednog domaćeg naslova koji sam pronašla, a to je Susjed. Na prvu zvuči dosta "spooky", ali tako i jest. Ovo je priča o paranoji i ludilu. Ali, jako dobra. 

Karl Ove Knausgård: Moja borba - producent. Prva knjiga opsežnih memoara koji se sastoje od 3600 stranica. Definitivno jedan od naslova koji "morate" pročitati i koja se rangirala kao remek-djelo. Pa, eto odlična preporuka za ljetne praznike ako nemate mira ni na moru. 

Jorge Bucay: Ispričat ću ti priču - putnica iz 7-ice. Jorge Bucay, slavni argentinski terapeut i još slavniji pisac, u svojoj je međunarodnoj uspješnici Ispričat ću ti priču pokazao što sve priča može. Fino napisana i vrlo optimistična. 

J.P. Delaney: Ona prije mene - arheologinja. Svi ljubitelji naslova poput "Nestale" i "Djevojke u vlaku" ovu knjigu ne smiju zaobići. Poznati britanski autor donio je još jednu uzbudljivu priču u kojoj se isprepliću moderna tehnologija i duhovi prošlosti.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više