Traži

Dobar početak godine za Laubu

Vodič kroz veljaču u Laubi

Dobar početak godine za Laubu

Viktor Popović - 12. veljače - 28. ožujka 2013.

Lauba je i novu 2013. godinu započela aktivno i nastavlja u dinamičnom tempu. Nakon izložbe Finalisti, nastavlja se bogat i prije svega raznovrstan program u Laubi čije djelovanje, kao i obično, prelazi granice izložbenog prostora i postaje mjesto susreta i druženja. Donosimo vam pregled kroz veljaču u Laubi gdje će se održati nekoliko zanimljivih izložbi, jedan međunarodni arhitektonski skup s gostima iz inozemstva, i promocija jednog animiranog filma dobro vam znanog stripa. Više u nastavku!

Za prvu izložbu početkom veljače, Lauba je izabrala radove umjetnika Viktora Popovića. Viktor je zadužio Laubu onoga trenutka kada je za njezino otvorenje postavio svoj site-specific rad Bez naziva, olovnu zavjesu koja je do danas tisuće posjetitelja Laube ostavila bez daha. Veliki olovni zastori pravo su remek-djelo suvremene umjetnosti te kruna Popovićevih instalacija. Prva samostalna izložba Viktora Popovića u Laubi će okupiti njegove recentne radove nastale u protekle dvije godine, ali će uključiti i produkciju jedinstvenih novih instalacija u skladu s prostorom i misijom Laube.

Lauba

Lovro Artuković - 26. veljače - 28. ožujka 2013.

Krajem veljače Lovro Artuković predstavit će se ciklusom Lice Slike. Radi se o ciklusu slika koje zaokupljaju njegovu pažnju još od 2006. godine,  te kojem se uvijek iznova vraćao, a sada ga je odlučio završiti i u Laubi pokazati čak 14 slika. Neke slike su u privatnim vlasništvima, neke u zbirci Filip Trade, neke u Berlinskom studiju umjetnika - sve će biti okupljene na jednom mjestu i predstavljene javnosti. Lica na slikama prikazana su poput glumačke vježbe izražavanja osjećaja; frontalno postavljena lica ispunjavaju cijelu površnu slike i djeluju poput zamrznutog krupnog plana na filmskome platnu.

Lauba

2. nekonferencija MISLI PROSTOR, 22. - 24. veljače 2013.

Već po drugi put Lauba je dom međunarodnom arhitektonskom događaju; nekonferenciji Think space Misli prostor. Projekt je to Društva arhitekata iz Zagreba koji na temelju međunarodnog natječaja odabire radove i sugovornike za nekonferenciju u Laubi. Ovogodišnji ciklus natječaja koji je osmislio gost kustos Adrian Lahoud nastoji se osvrnuti na recentnu arhitektonsku povijest kroz rekonstruiranje tri natječaja koja su radikalno transformirala arhitektonsku disciplinu: The Peak (Hong Kong, 1982), Yokohama Port Terminal (Yokohama, Japan, 1995) i Blur Building (Yverdon-les-bains, Švicarska, 1999). U novoj seriji natječaja kao povjerenstvo će nastupiti upravo pobjednici na originalnim natječajima i najznačajniji arhitekti današnjice: Zaha Hadid, s partnerom Patrikom Schumacherom (ZHA), Alejandro Zaera-Polo (AZPA) te Ricardo Scofidio & Charles Renfro (DS+R). Izložba natječajnih radova će se za ovu priliku preseliti iz njujorške Storefront Gallery u Laubu.

 

Predstavljanje animiranog  filma i strip-albuma Zlatka Krešimira Zimonića!
 
Promocija animiranog filma i strip-albuma Zlatka

Lauba nastavlja suradnju sa blogom dotthatspot i filmskom kustosicom Anom Cvitaš, pa su tako nakon programa Collab, u sklopu kojega su u Laubi gostovali I.M.Klif i Petar Dundov, pripremili jedno ugodno iznenađenje; promociju animiranog filma i strip-albuma Zlatka. Krešimir Zimonić, autor Zlatke iz Modre Laste, izdao je knjigu sa stripovima Modre Laste i napravio animirani film Zlatkina žuta minuta koji će prizvati neke stare dane iz mladosti na veliko zadovoljstvo svih nas. Prilikom promocije filma 14. veljače bit će priređen i razgovor s umjetnikom te izložba ususret filmu s originalnim tablama iz stripova od 7. - 20. veljače 2013. godine.


Pripremila: Tina Kovačiček
Foto: Lauba press 

 

Napišite komentar

Učitaj još