Traži

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića

Islandska serija fotografija talentiranog hrvatskog umjetnika

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića

Tekst: Tina Kovačiček

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 1)

Island. Jedno od onih čarobnih mjesta na svijetu gdje datum i vrijeme ništa ne znače. Postoji samo bezvremenska priroda koja tjera strahopoštovanje u kosti. S obzirom na to da se nedavno od tamo vratio, talentirani umjetnik, fotograf Damian Nenadić ustupio nam je svoje fotografije tog čarobnog dalekog otoka.

Damian Nenadić

Što te odvelo na Island?

Na Island sam otišao da bih sudjelovao u rezidencijalnom programu unutar Listhus Art House organizacije smještenoj na samom sjeveru Islanda, u manjem mjestu koje se zove Siglufjörður. Godinama prije sam sanjao o tome da putujem po Islandu. Kako se bavim uglavnom landartom, Island mi je ponajprije dvorište za igru iz najluđih snova.

Damian Nenadić

Dojmovi koje si stekao tih mjesec dana.

U biti teško mi je objasniti riječima kako mi je bilo tih mjesec dana provedenih tamo. Možda: magično. Zaista je pejzaž na tom komadu ohlađene lave usred oceana jedno od najmističnijih prikaza uopće na planetu. Nakon dugo vremena sam zbog svojevrsne "svete" tišine i nepreglednih horizonata čuo svoj unutarnji glas. Na Islandu sam dobio priliku osjetiti svoju pravu veličinu, ipak sam samo 1,8 metara visok, a našao sam se u nepreglednoj utrobi zemlje.

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 2)

Island ti pruža priliku da upoznaš zemlju na najintimniji način, uspinjati se visokim planinskim lancima smještenim među duboke ledom opasane fjordove je zaista nezaboravan trenutak. Valjati se po ljubičastim vrijeskom obojanim brdima, dirati stvrdnutu lavu, mahovinu i piti gotovu živu vodu koja doslovno pršti iz utrobe zemlje je nešto na što sam se "zakačio". U takvom pejzažu je doista nemoguće ne razmišljati o nekom većem prirodnom poretku od kojeg nismo odvojeni već smo njegov nerazdjeljiv dio.

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 3)

Plutati u svemiru na komadu zemljine kore zvanom Island nije nimalo usamljeno iskustvo, dapače, sam okoliš nudi beskrajnu emotivnu i duhovnu utjehu. Ambijent na Islandu je doslovno harmoničan, veleban, moćan, a opet nimalo negostoljubiv. I sami Islanđani nisu u stanju konvencionalnim načinom objasniti svoju zemlju, stoga je i svaki drugi Islanđanin glazbenik. Vjerojatno je to jedini način na koji bi se mogla opisati ta zadivljenost samom zemljom.

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 4)

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 5)

Reci mi nešto više o seriji fotografija koju si napravio tamo.

Na rezidenciji sam se bavio svojim radom koji je zapravo nastavak nekih mojih prijašnjih radova u kojima propitujem jedno osnovno pitanje, a to je homologija i analogija ljudskog bića (prvenstveno tijela) i prirode. Mi smo zapravo voda koja priča, a u ovom užurbanom življenju zaboravljamo da smo načinjeni od prirode i da su trenuci postojanja na ovom planetu u biti čudesni. Šetnjom kroz Islandske pejzaže u odnos sam stavljao humanoidne forme sa zatečenim krajolicima, upotrebljavajući organske materijale nađene na samom mjestu intervencije.

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 6)

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 7)

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 8)

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 9)

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 10)

Nadrealna ljepota kroz objektiv Damiana Nenadića (фото 11)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    Foto: Damian Nenadić

Napišite komentar

Učitaj još