Traži

Robotička ritam mašina MR-808 u Galeriji Močvara

Robotička ritam mašina MR-808 u Galeriji Močvara

Gostovanje njemačkog umjetnika Moritza Simona Geista


Fotografija: PR

Novo događanje u zagrebačkoj Galeriji Močvara, čiji je godišnji program posvećen umjetnosti zvuka, predstavlja njemačkog umjetnika Moritza Simona Geista koji izvodi elektroničku glazbu u društvu neobičnih glazbenika – mehaničkih robota!

Glavni je robot instalacija pod imenom MR-808, robotička replika poznate elektroničke ritam mašine TR-808 i prva robotička instalacija koja oživljava i prenosi elektroničke zvukove tog kultnog instrumenta. TR-808 se koristio na više popularnih hit albuma, više od ijedne druge ritam mašine i danas uživa status ikone u glazbenoj industriji. Umjetnik u performansu uživo upravlja instalacijom i naglašava ishodišta elektroničkog zvuka 1980-ih na specifičan način koji se razlikuje od konvencionalnih medija, s pomoću fizičkih kretnji robotičkih dijelova instalacije i svjetla koje je sinkronizirano sa zvukom. Na taj se način u glazbu uvodi estetika greške, s obzirom na to da ritam koji proizvodi robot nikada ne može biti predvidljiv kao što je to zvuk generiran na računalu.

Robotička ritam mašina MR-808 u Galeriji Močvara (фото 1)

Nakon otvorenja izložbe i performansa u četvrtak, 10. ožujka 2016., u 19:30 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo interaktivnu instalaciju MR-808 moguće je pogledati i isprobati u petak i subotu, 11. i 12., od 17:00 do 20:00 sati, a s umjetnikom porazgovarati u petak 11. ožujka od 19:00 sati.

Robotička ritam mašina MR-808 u Galeriji Močvara (фото 2)
Moritz Simon Geist (DE) bavi se robotičkim glazbenim izvedbama i performansima. Njegovi projekti obuhvaćaju različita područja, od tonalnog hakiranja do robotike i automatiziranih instrumenata koji omogućuju nov pogled na fenomen sučelja između stroja i čovjeka. Projekte je predstavio na brojnim europskim festivalima i izložbama poput festivala Ars Electronica 2014 (AT), Club Transmediale 2013 (DE) i Mapping Festivala (CH). Surađivao je s izvođačima kao što su Mouse on Mars i Tyonda i Braxton. Dio je robotičkog zvučnog kolektiva SonicRobots.

Robotička ritam mašina MR-808 u Galeriji Močvara (фото 3)

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više