Traži

Bogat program nadolazećeg Tjedna suvremenog plesa

Od 27. svibnja do 4. lipnja

Bogat program nadolazećeg Tjedna suvremenog plesa

Text: L.M.F.

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 34. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja

Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, dok se ulaznice već nalaze u prodaji u prostoru KIC-a, Preradovićeva 5 za sva ovogodišnja festivalska događanja. Ostale lokacije na kojima se odvija festivalski program su: Histrionski dom, Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar.

Ovogodišnji festival upućuje na neka nova imena, kao i na nova ostvarenja umjetnika s kojima smo se imali prilike upoznati. Iako je, već tradicionalno, samo programiranje festivala eklektično te upućuje na različite plesne stilove, tematski se autori okupljaju oko teme identiteta i uloge pojedinca u društvu, naročito oko pozicije mladih i njihove uloge unutar šireg europskog konteksta u odnosu na aktualnosti kojima svjedočimo proteklih godina, a na koje ni mi u Hrvatskoj nismo imuni.

Bogat program nadolazećeg Tjedna suvremenog plesa (фото 1)

Ove godine, nastavljajući suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, po prvi puta predstavljaju korejske plesne umjetnike i to povodom 25 godina gospodarske i kulturne suradnje. Južna Koreja predstavlja velesilu u plesnoj produkciji te u školovanju suvremenih plesnih umjetnika, nadovezujući se na tradiciju američkog suvremenog plesa uz snažni suodnos s tradicijom. Festival SIDance u Seoulu u nekoliko je navrata ugostio hrvatske plesne produkcije. Iz organizacije se nadaju da se ovime potiče daljnja suradnja s ovom dalekom zemljom. Poseban pogled je i na noviju španjolsku plesnu scenu kroz prezentaciju tri produkcije, gdje će se naći i poveznica s Hrvatskom. Tjedan suvremenog plesa ove godine bilježi i vrijedno priznanje Europske Federacije Festivala (EFFE- European Festivals For Europe ) kojim ova uvažena asocijacija europskih festivala, pod patronatom Europske komisije, odaje priznanje dugogodišnjem zalaganju njihove organizacije za razvoj suvremenog plesa i festivalski doprinos europskom kulturnom nasljeđu.

Bogat program nadolazećeg Tjedna suvremenog plesa (фото 2)

Festival će započeti dvjema premijerama: "Djevojke u ljetnim haljinama volim", Studija za suvremeni ples u koreografiji Petre Hrašćanec i dramaturgiji Saše Božića te hrvatskom premijerom predstave slovenskog barda suvremenog plesa, koji ove godine slavi 30 godina rada i koji je u Hrvatskoj ostvario niz zapaženih suradnji: Matjaž Farič i njegov "Red-Trail".  Od hrvatskih premijera ističu još "Horror Vacui" u produkciji Kik Melonea. Festivalsku, hrvatsku premijeru ima i novi projekt Jasne Layes Vinovrški "Lady Justice", netom nakon njene pariške premijere! "Lady Justice" rezultat je dugogodišnje suradnje naše organizacije s koreografkinjom, koja je kulminirala kroz uspješnu i međunarodno afirmiranu produkciju "Staying Alive" nastalu u okviru međunarodnog projekta Migrant Bodies.

Bogat program nadolazećeg Tjedna suvremenog plesa (фото 3)

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples tradicionalno i već tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost da kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću, te podupiru umjetničku praksu koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. Stoga repriziramo predstavu "Nukleon" u izvedbi IMRC kolektiva (Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta) kojega podupiremo, u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld. Također po prvi puta predstavljaju i plesnu skupinu SPINN iz Švedske, a time ujedno i EU projekt Moving Beyond Inclusion čiji su aktivni sudionici i partneri uz Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Švicarsku i Švedsku.

Predstava "OOOOOOOO" talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D'Anna inspiraciju nalazi u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, u vrijeme njegova boravka u Zagrebu u okviru međunarodnog Europskog projekta Choreodrome, čiji smo bili partneri u vrijeme kada smo aktivno vodili programaciju Zagrebačkog plesnog centra. Ova nagrađivana predstava, koja već neko vrijeme uspješno obilazi europske pozornice, strukturirana je poput plesnog mjuzikla te na duhovit način progovara o identitetu i položaju mladih u Europi, bez granica, danas i u iščekivanju vremena koje dolazi.

Bogat program nadolazećeg Tjedna suvremenog plesa (фото 4)

One koji prate festival, razveselit će ponovno gostovanje nezaboravnog, duhovitog austrijskog dueta, Luka Biao i Dominika Grünbühela s predstavom "Ohne nix", koja je 2016. odabrana od najveće europske plesne mreže (Aerowaves) među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu "Staying Alive" Jasne Layes Vinovrški). 34. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja, a više informacije pronađite i pratite ovdje.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    PR
Učitaj još