Traži

HTML5 Standard

Kameni kiosk na Marjanu postao je galerija

Inicijativa za obnovu i ponovnu upotrebu kulturnog zdanja

Kameni kiosk na Marjanu postao je galerija
Prije dva dana na platou Prve vidilice na splitskom Marjanu otvorena je izložba fotografija Duške Boban pod nazivom "Moderan grad". Izložba je otvorena u sklopu 39. Splitskog salona i predstavlja novo doba za legendarno arhitektonsko kameno zdanje izgrađeno još 1958. godine

Maleni kameni kiosk izgrađen je 1958. godine i služio je kao suvenirnica, a kasnije su se tu prodavale novine, razglednice te raznovrsni manji predmeti kao uspomene s Marjana. Dugo je već izvan fukcije, a izložba fotografija Duške Boban svojevrsna je inicijativa da se ovaj mali prostor, o kojem brine Društvo Marjan, otvori kulturi i umjetnosti.

Serija fotografija "Moderan grad" naslanja se na kontinuitet arhitektonskog modernizma od samog početka dvadesetog stoljeća do vrsnih primjera arhitekture visokog modernizma nastale tijekom druge polovice stoljeća u vrijeme socijalizma. Fotografije zorno prikazuju mahom stambene zgrade koje svjedoče arhitektonsku estetiku jednog vremena ali i načine na koje se prema njoj danas odnosimo. No, Duška Boban ovom prilikom ne izlaže samo fotografije grada kakvog smo naslijedili od najbližih generacija i kakav još uvijek formira najmarkantnije konture našeg urbanog okoliša i života u njemu, nego promovira i ideju nastanka novog punkta kulturnog djelovanja. Naime, umjetnica poziva sve umjetnike i kreativce grada, pripadnike civilnog društva i druge zainteresirane javnosti na okupljanje u kamenom kiosku "u svrhu propitivanja drukčijih prostornih i razvojnih imaginarija grada u otklonu od dominantne i isključivo ekonomske tj. turističke prizme sagledavanja njegovih potencijala."

Kameni kiosk na Marjanu postao je galerija (фото 1)

Potencijale ove kulturne platforme „u nastanku" prepoznao je i selektorski tim "School of Visual Arts" iz New Yorka uvrstivši ga ovog ljeta u svoj program pod nazivom "Design for Social Change", što samo dodatno potvrđuje kako se u ovom radu na najbolji način dodiruju i prožimaju umjetnost - ovog puta Duškine fotografije na temu modernističkog nasljeđa u koji autorica prepoznaje i nedvojbeno ubraja i Park šumu Marjan - i društveni angažman.

Otvorenje izložbe okupilo je mnoštvo posjetitelja prekjučer, a svi ostali pozvani ste pratiti najave novih projekcija jer kiosk nie otvoren svaku večer.

Kameni kiosk na Marjanu postao je galerija (фото 2)

 

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Tina Kovačiček

  • Fotografija: Hrvatska Udruga Likovnih Umjetnika - Split

Napišite komentar

Učitaj još