Traži

Pogledajte kako će izgledati novi projekt Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti

Prostor Vranyczanyjeve poljane na Gornjem gradu

Pogledajte kako će izgledati novi projekt Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti
Hrvatski muzej naivne umjetnosti (HMNU) u Zagrebu, osnovan 1952., najstariji muzej tog izdvojenog segmenta likovnog stvaralaštva 20. stoljeća u svijetu, godinama je u potrazi za primjerenim dugoročnim smještajem...

Prostor Vranyczanyjeve poljane na Gornjem gradu za to vrijeme plijeni izgledom i lokacijom, ali ne i sadržajem. Vladimir Crnković, ravnatelj HMNU-a od 2003. do 2014., i arhitekt Mario Pehnec, osnivač i voditelj arhitektonskog biroa Idea studio d.o.o., osmislili su dugoročno rješenje izložbenog i poslovnog prostora tog malog, ali globalno značajnog muzeja - kao fascinantnu interpolaciju koja građanima nudi novi kulturni sadržaj na omiljenom lokalitetu. Projekt svog prijedloga za novu zgradu Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti zajednički će predstaviti u utorak 6. ožujka u 13 sati u Muzeju Mimara.

Vladimir Crnković još je 2006. utopijski zamislio zgradu unutar misvanderoovskih načela, svu u staklu, kao razvedenu građevinu s izložbenim dvoranama i ispod zemlje te s uključenjem južnoga kamenog bedema Gradeca u kompleks tog novog zdanja. Desetak godina kasnije njegovu je zamisao, s brojnim inovacijama, započeo pretvarati u arhitektonsku viziju Mario Pehnec, predstavljajući konglomerat iznimnih arhitektonskih rješenja kojima je u staro i povijesno gradsko tkivo ugradio modernističku i suvremenu arhitektonsku kreaciju višenamjenskog sadržaja. 

Pogledajte kako će izgledati novi projekt Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti (фото 1)

Europska i hrvatska praksa poznaju i podržavaju formiranje i postojanje brojnih muzeja i muzejskih zbirki specijaliziranih za pojedine opuse i karakteristične skupne segmente umjetničkog stvaralaštva. Takvi su, primjerice, Gradska galerija Lenbachhaus u Münchenu, Brücke-Museum u Berlinu, pariški Rodinov muzej, Munch-Museet u Oslu ili Muzej Apoksiomena i Fundacija Meštrović u našoj zemlji. Međutim ni jedna europska metropola nema muzej naive, jer ni jedna europska zemlja nema tu umjetničku kvalitetu u segmentu naive poput Hrvatske i Zagreba.

Hrvatska naiva, uz Henrija Rousseaua i francuske klasike prve generacije, slovi kao najvažniji segment svjetske naive. Pritom se misli na umjetnike poput Ivana Generalića, Rabuzina, Skurjenija, Feješa i Smajića. Slikari Hlebinske škole - Generalić i njegovi sljednici - koji se izražavaju ponajviše u tehnici slikarstva na staklu, smatraju se pak najbravuroznijim i najuspješnijim majstorima te tehnike u svjetskim okvirima. Pritom su hrvatska naiva i Hrvatski muzej naivne umjetnosti prepoznati kao neprijeporni brend naše kulturno-umjetničke i turističke ponude. 

Pogledajte kako će izgledati novi projekt Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti (фото 2)

HMNU jedan je od najposjećenijih muzeja likovnih umjetnosti u Hrvatskoj, a poseban interes za njega pokazuju strani turisti koji čine više od 90% posjetitelja. Na godišnjoj razini HMNU bilježi preko 20.000 ulaza, što u zadnjih petnaestak godina iznosi više od 200.000 posjetitelja. Ako se tome pribroje posjetitelji velikih izložaba koje je Muzej priredio ili na kojima je participirao u inozemstvu u tom razdoblju - u Americi, Italiji, Slovačkoj i Japanu - riječ je o gotovo pola milijuna poklonika likovnih umjetnosti. Njima HMNU na sadašnjoj adresi u Ćirilometodskoj ulici, gdje se nalazi od 1964., ne može predstaviti brojna vrhunska djela iz svog muzejskog fundusa radi neadekvatnog i premalog izložbenog prostora. 

Pogledajte kako će izgledati novi projekt Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti (фото 3)

Uz vrhunske majstore i antologijska djela nacionalnog stvaralaštva, HMNU posjeduje i  reprezentativnu zbirku umjetnina stranih majstora, među kojima su brojna remek-djela, i to ne samo naive, nego i artbrutističkih tendencija te autsajderske umjetnosti. Optimalan broj stalno izloženih djela iznosio bi oko 220 umjetnina, dok ih je u sadašnjem postavu tek 80-ak. Tom neprocjenjivom umjetničkom bogatstvu ovim se projektom želi dati moderan, funkcionalan, primjeren i atraktivan prostorni kontekst. Uz to, nova bi zgrada muzeju omogućila prezentaciju i djela Krste Hegedušića iz zemljaškog razdoblja, kao i djela ostalih autora Udruženja umjetnika Zemlja iz međuratnog doba, čime se tumači geneza Hlebinske škole, dakle i počeci naive u Hrvatskoj. Također bi bilo moguće predstaviti povijesni razvoj slikarstva na staklu, njegovo podrijetlo, osobitosti i vrijednosti što se ogledaju, među inim, u brojnim djelima narodne i pučke umjetnosti anonimnih autora i radionica iz 18. i 19. stoljeća. 

Pogledajte kako će izgledati novi projekt Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti (фото 4)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

L.M.F.

  • Fotografija: PR

Napišite komentar

Učitaj još