Traži

Donosimo nekoliko prekrasnih uvala otoka Visa savršenih za kupanje

Donosimo nekoliko prekrasnih uvala otoka Visa savršenih za kupanje

Stončica, Zaglav, Kamenice...

Tekst: Latica Martinis Filković

Ako još uvijek niste posjetili otok Vis ili se možda oko toga upravo dvoumite, donosimo nekoliko dostojnih razloga da tu odluku donesete možda već ovo ljeto...

Kupanje na Visu nezaboravan je doživljaj prvenstveno zbog čistoće pučinskog mora koje ga oplakuje. Naime, viško more je ono što se pamti, a ne može se prepričati. Ono što se može ispričati su plaže koje su uglavnom dostupne cestom, a zbog obilja prirodnoga hlada neke od njih su idealne i za najmlađe goste. Za avanturiste i istraživače kupanje ne mora biti tek izležavanje i osvježavanje. Do svih otočkih plaža postoji pristup s kopnene strane, a penjanjem po sikama, tzv. škrapingom, mogu se otkriti i čak brodom nedohvatljivi, čarobni komade obali na kojima se u potpunosti možete osami. No, mi smo ovaj put naglasak stavili na one malo urbanije, točnije nekoliko prekrasnih viških uvala prema našem izboru koje vam donosimo u nastavku…

 

Stončica
Je imenom i svjetionik i njegov rt, i dugački zaljev i malo ribarsko-turističko naselje, pješčana plaža i odličan restoran. Mali bar na samoj plaži, igralište za odbojku na pijesku, i mnogo hlada u sjeni palmi na zapadnom te tamarisa na istočnom kraju plaže, čini Stončicu prvim izborom obiteljskog izleta. Cesta iz Visa vodi do makadamskog puta kojim se za manje od deset minuta hoda stiže na plažu, a ako ste dovoljno odvažni, možete se prošetati i do svjetionika. 

Objavu dijeli Petar Veic (@petar_veic)Zaglav
Sigurno spada među najljepše pješčane plaže Jadrana. Izrazito svijetlog i sjajnog pijeska koji se za jaka sunca zna i pregrijati, te uvijek ugodno namreškanog ohlađenog mora. Zaglav je onaj predio Visa koji vam se redovito vraća u snovima. Petnaestominutnu šetnju po suncem opaljenoj pješačkoj stazi iz Milne zaboravit ćete kad se zatrčite prostranim plićakom i bacite u more. Hlada ima samo na maloj terasi restorana, ali već od pet sati popodne plaža polako pada u sjenu, ali možete računati na iznajmljivanje suncobrana ili pak ponijeti svoj. 

Objavu dijeli Petar Veic (@petar_veic)


Kamenice
Plaža i uvala Kamenice nalazi se neposredno uz naselje Komiža na otoku Visu. Na zapadnoj je obali otoka, pa ima drugačiju konfiguraciju terena u odnosu na plaže na južnoj strani ili na sjeveru. U pitanju je prekrasna šljunčana plaža, s pogledom prema otvorenom moru. More je jako čisto, relativno mirno i umjereno toplo, a iza plaže se nalazi i bujna vegetacija, a posebno je krase veliki listovi kaktusa. U sklopu plaže je i lounge bar koji će vam zasigurno poslužiti.

Objavu dijeli Petar Veic (@petar_veic)


Stiniva
Zapadno od Male Travne uvala je Stiniva. Gledano s morske strane Stinivu zatvaraju dvije visoke kamene litice u najbližoj točki međusobno udaljene niti četiri metra. Između njih nazire se šljunčana plaža, ali tek kada se uplovi kroz "prirodni ulaz". S kopnene strane u nju se spušta strmom, a na trenutke i vrlo zahtjevnom kozjom stazom, stoga dobro razmislite hoćete li u ovu pustolovinu s malim djetetom jer ćete ga uzbrdo morati nositi na leđima. Spust od pola sata i uspon nikako nemojte odraditi u "japankama" nego s ful opremom. Ograđena visokim klisurama sa svih strana, Stiniva je barem jednom svojom polovicom uvijek u sjeni. Do ove uvale, ako ste u prilici, uvijek možete doći i čamcem ili brodom.

Objavu dijeli Petar Veic (@petar_veic)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više