Traži

Ima li boljeg načina od razgovaranja o hrani uz hranu? Upoznajte Anteu i Renatu, duo koji stoji iza divnog gastro bloga "sitnica."

Ima li boljeg načina od razgovaranja o hrani uz hranu? Upoznajte Anteu i Renatu, duo koji stoji iza divnog gastro bloga "sitnica."

Novi hrvatski Insta blog posvećen veganskim i vegetarijanskim zalogajima

Tekst: Latica Martinis Filković

U moru hrvatskih Instagram profila koji su posvećeni gastronomiji u svakom smislu te riječi, ima jedan jako poseban i sladak. Kad kažem sladak, ne mislim samo na slastice koje preko fotografija djeluju tako zamamno, sočno, ukusno, nego na cijeli koncept - od prezentacije, hrane, estetike, fotografije, vizije i poruke koju šalje. Ono što mi je još slatko, pazite sad, jest i sam naziv ovog Insta profila, a ime mu je "sitnica.". Da, baš to - "sitnica."! Naime, blog je to posvećen vegetarijanskim, veganskim, kreativnim i zdravima zalogajima koji će vam zagolicati maštu i uvijek u vašoj glavi postaviti pitanje: a zašto ja sad ne jedem ovo? E, u tome upravo leži i cijela čar ove hrvatske gastro priče iza koje stoji jedan moćni ženski tandem. O čemu je zapravo riječ? "sitnica." vas želi na nimalo agresivan i spontan način potaknuti da preispitate sebe i sve ono što unosite u svoj organizam, da promislite što ste jeli jučer, danas, što ćete jesti sutra i koliko ste se tome svemu uopće posvetili, jer kako poručuju dvije dame (koje ćete upoznati u nastavku), a ja se s njihovom premisom slažem: ono si što jedeš!

"sitnica." će vam tako kroz vizualnu priču pokazati i dokazati koliko hrana može istovremeno biti ukusna, zdrava, atraktivna, senzualna i da se nakon samo jednog takvog obroka, napravljenog s ljubavlju i velikom pažnjom, u konačnici uvijek osjećate energizirano i naravno, sito. Skrolajući već danima po "sitnici." (priznajem, posebice kad sam gladna) odlučila sam i vama otkriti tko zapravo iza nje stoji (op.a. ja ih poznajem otprije). A ima li boljeg načina od razgovaranja o hrani uz hranu? Nema! Antea Piplica i Renata Lučić pozvale su me tako u svoj zagrebački dom! One su kuhale, naša Büro 24/7 fotografkinja Senja je sve zabilježila, puno smo pričali o "sitnici.", hrani, fotografiranju hrane, pritom proslavili i rođendan jedne od njih, i bogovski se svi skupa najeli. Bilo nam je divno, a u nastavku pročitajte sve ono o čemu smo razgovarale i što smo ukusno i naravno, zdravo pojele... 

 

Što je i tko je "sitnica." zapravo? Predstavite se?

Antea: "sitnica." je zajednički "projekt", nastao skroz slučajno na Renatin nagovor. Zapravo je spoj onoga što obje jako volimo, odnosno hrane i fotografije, a svaka od nas brine se za svoj dio. Renata fotka, ja kuham (i zanovijetam, (smijeh)). Kako obje radimo i većinu dana provedemo izvan kuće, to vrijeme nam je ujedno i vrijeme za malo drugačije druženje od uobičajenog. 

Znam da vam je to zasad "samo" hobi, strast jer obje imate full time jobove, no čime se primarno bavite?

Antea: Baš sam nedavno završila fakultet (Tekstilno-tehnološki, dizajn tekstila), a negdje usput sam shvatila da se zapravo želim baviti kuhanjem, pa mi je sad primarno spojiti struku i ljubav u jedno. Uz to traženje i spajanje radim u malom veganskom restoranu, treba imati neki siguran izvor prihoda kad u kući žive dvije osobe modernih zanimanja (smijeh).     

Renata: Ja sam za koji dan službeno diplomirana redateljica. Moj prijatelj/kolega Filip i ja imamo svoju video produkciju More-Magnets i uglavnom smo fokusirani na glazbene spotove, reklame i filmove. 

Krem juha od špinata sa zobenim mlijekom, kuminom, curryjem i sušenim ananasom

Kako, kada i zašto ste pokrenule "sitnicu.", gdje se prelomilo, koji događaj, kada ste rekle i odlučile, to je to, moramo se pokrenuti?

Antea: "sitnica." je još beba, mislim da ima 8 mjeseci. Dugo se to kuhalo, samo sam ja uvijek čekala neki dobar dan, dobar tanjur, lijepo jelo… Da se mene pitalo još ne bi ni postojala, ali je zato Renata bila dosta odlučna i samo krenula fotkati, čak i kad ja nisam bila baš najzadovoljnija. Kad smo imale prve fotke, opet smo malo čekale da smislim ime koje je prvo trebalo biti neka dalamtinska riječ iz kužine, pa naravno, nikako nisam mogla pronaći baš to, ono pravo. I na kraju je slučajno ispala "sitnica.". Osim što je super igra riječi jer kad si gladan ideš u sitnicu da budeš (ili izađeš) sit, sjedile smo i prevrtale sve moguće riječi, a Renata je u jednom trenutku rekla "jooooj ti si mala sitnica"… I tako je nastala "sitnica."!

Naglasak je na vegetarijanskoj, veganskoj, zdravoj, kreativnoj hrani... zašto ste baš taj smjer odabrale? Koji su glavni motivi?

Antea i Renata: Zbog balansa na tržištu (smijeh). Ne, pa zar treba postojati veći razlog od zdravlja i nekakvog sklada s prirodom da bi išli tim kulinarskim putem?! Nekako mislimo da je istina ono da si ono što jedeš, odnosno da sve što jedeš ili hrani tvoje biće ili se bori protiv njega, a zdravo je za nas jedini pametni odabir. I puno je veći izazov, svakako.

Koliko je danas "skupo" hraniti se na taj način, posezati za namirnicama i sastojcima iz superfood domene, ili je to samo mit - da je skupo hraniti se zdravo. Evo, vi znate iz prve ruke jer vam je to vaša svakodnevica? Koliko je otprilike potrebno novaca za namirnice za jedno takvo jelo, dajte mi neki prosjek?

Antea i Renata: Realno skupo je i popit kavu na Cvjetnom, pa nikome nije problem izdvojiti za to jer je to "normalno". Postoje stvari koje su nešto skuplje, ali isto tako te se namirnice, začini, ulja ili što god rijetko kada potroše u jednom kuhanju, tako da se na kraju uvijek isplati. Rekle bismo da nije skupo hraniti se zdravo i da je puno skuplje sve ono što ti nezdravo priušti kasnije. Teško nam je odrediti cijenu kad ona varira ovisno o onome što kuhamo, ali sigurne smo kako za jednake novce s kojima baratate za običan ručak, uz malo istraživanja i mašte možete imati zdraviju alternativu. 

Antea (lijevo) i Renata (desno)

Na vašem Instagram profilu ima svega, od zdravih, sirovih slastica, do konkretnih slanih zalogaja koji izgledaju impresivno, a sve skupa je skladno povezano u jednu konkretnu priču... Na koji način se odlučujete što ćete i kako servirati vašoj publici?

Antea: Kad to tako kažeš osjećamo se kao da već vodimo poznati bistro ili gastro blog. Kod nas ti je više manje uvijek spontano. Nekad kombiniramo ono što imamo, nekad sanjam recept pa se sutra dan igram.

Renata: Nemam neke zahtjeve i prohtjeve što bih jela, ali ako imam to uglavnom bude kad mi se jede nešto nezdravo, pa onda zamolimo Anteu da mi napravi zdravu pizzu ili zdravi vege burger ili slične stvari.

Kako izgleda cijeli taj proces od ideje do realizacije? Koliko vremena, truda je tu uloženo... 

Antea: Vrijeme uopće ne doživljavam kuhajući, ali nekad mi se čini da prođe cijela vječnost dok se torta stišće u hladnjaku, a užasno nam se jede slatko! Moramo reći da ponekad malo i prevarimo to vrijeme, pa krenemo rezati nešto što nije dovoljno odležalo na hlađenju, pa spašavamo razlijevanje kojekakvim pomagalima. Nemojte to raditi, u kuhinji je uvijek - strpljen spašen!

Vidim da jako puno ulažete i u vizualno, odnosno estetiku i fotografiju... tko je zadužen za to?

Antea: Renata uvijek nešto snima i fotka, pa je to njena dužnost. Malo joj pomognem lijepim serviranjem ili detaljima, ali ona vidi stvari koje meni uopće nisu jasne. 

Renata: Zapravo, skupa smo nekako zadužene za vizualno. Antea sve servira i dekorira, ja namjestim kadar i fotkam. Fotografija mi je hobi, ali se nikad nisam ozbiljno bavila s tim, pa sad imam priliku. Zapravo, treba imati jako puno iskustva i znanja, a i dobru opremu, za raditi super fotografije s hranom. Ja sam još na putu gdje učim stvari i poprilično je teško i zahtjevno, ali nekako otkrivamo svoj stil i smjer.

Tjestenina od ječma s pestom od cikle i badema s hrpom začina

Miješate li se jedna drugoj u posao ili je svaka zadužena za svoj sektor? Posvađate li se i oko čega, koja je tvrdoglavija, koja je popustljivija... kako rješavate te situacije (smijeh)?

Antea: Ja se miješam u sve (smijeh)! Tvrdoglave smo obje, ali i obje znamo popustiti. Najčešće se posvađamo jer se hrana hladi pa meni to stvara nervozu, a nikako da se naučim prvo složiti tanjur za fotku pa za jelo. Pomalo…

Što vi same najviše volite pojesti, kakva jela preferirate i zašto, što cijenite u gastronomiji? Je li to znači da se hranite samo zdravo ili ponekad i vi zastranite?

Antea i Renata: Obje volimo eksperimentirati s okusima i namirnicama, a jako je teško izdvojiti baš najdraže jelo jer nam se ona mijenjaju sa svakim novim eksperimentom. Iznimno cijenim(o) različitost kuhinja općenito i kako svake od njih predstavljaju određene priče na jedinstvene načine. Naravno da zastranimo, jako rijetko, ali događa se.

Po vašem ukusu, gdje se u Zagrebu može pojesti takav oblik hrane koji vi prezentirate i zagovarate, ima li uopće takvih kvalitetnih mjesta u gradu, a da se pritom dobro i ukusno najedete i ne ostavite cijelo jedno malo bogatstvo kada vam izdaju račun?

Antea: Zagreb cvjeta što se tiče gastronomije, ali kako smo mi vegetarijanka i veganka suženi su nam izbori. Nedavno smo bile u Ommi, mali koreanski restoran u Unskoj i bile smo ugodno iznenađene omjerom cijene i kvalitete, a osoblje je bilo jako susretljivo te su nam ponudili da neka jela koja i nisu veganska učine veganskim da imamo više izbora. Tu je i Zrno, koje je posebno jer je striktno organski veganski bistro koji pokreće mala farma pokraj Zagreba, pa su i namirnice provjerene kvalitete.

Ima li boljeg načina od razgovaranja o hrani uz hranu? Upoznajte Anteu i Renatu, duo koji stoji iza divnog gastro bloga "sitnica." (фото 1)

Kad bacite oko na svoj Insta profil, koje jelo vam je bilo nekako najveći izazov, a na koje ste jako ponosne i uživale radeći ga? Kako općenito reagira vaša publika, sigurno imate neki feedback iako je "sitnica." još vrlo mlada...?

Antea: Tu nam se mišljenja, odnosno izbori razilaze. Renata je opčinjena vege burgerom koji smo još na početku "sitnice." napravile, a ja se dvoumim između proteinskog kruha i čokoladnog kolača. Publika, ili kušači su uvijek sretni, naročito prijatelji koje uvijek mučimo da probaju sve što smislimo. Dosta je dobar i feedback od ljudi koji su naručivali torte ili kolače od nas, to nas iznimno veseli!

Je li bilo situacija u kojima ste sve pripremile i onda jednostavno nikako niste bile zadovoljne finalom, ni prezentacijom ni fotkom ni ničime i da ste jednostavno sve odbacile? Imate neku anegdotu možda?

Antea: Bilo ih je bezbroj. Ranije sam spomenula kako nekad sanjam recept, e pa nekad se ispostavi da je to bila više noćna mora kad dobijemo gotovo jelo.  Smiješno je to kako uglavnom znaš kako se koja namirnica ponaša, ali opet nekad nešto krene po zlu kad izmišljaš omjere i skroz te iznenadi. 

Renata: Zapravo se dosta često dogodilo da bismo nešto skuhale i fotkale i onda bi Antea samo rekla "ne smiješ to staviti na "sitnicu."". Često bi to bilo jer joj neka hrana nije ispala baš okusom onako kako je ona to zamislila, pa joj onda moram objašnjavati da se to na fotki ne vidi. Ali, njezina je zadnja (smijeh).

Ima li boljeg načina od razgovaranja o hrani uz hranu? Upoznajte Anteu i Renatu, duo koji stoji iza divnog gastro bloga "sitnica." (фото 2)

U moru gastro blogova, Instagrama posvećenih hranu, možete li mi izdvojiti neke koje vi preferirate i čiju estetiku i način rad volite i zašto... što vas zapravo u svemu tome inspirira?

Antea i Renata: Inspiraciju pronalazimo u različitim situacijama, stvarima pa čak i djetinjstvu ponekad. Što se tiče Instagrama, pratimo pravu malu vojsku blogera i vege i svejeda, i često se dogodi da nas nešto što smo vidjele potakne da napravimo neko jelo. Od veganskih bismo svakako izdvojile vegaliciously profil, švicarskog fotografa i kuhara.

Koji je neki idući korak, planovi... ostaje li sve samo na Instagramu, vidim da imate novitet, a to je izrada veganskih/sirovih torti po narudžbi, kako to sve skupa hendlate?

Renata: Antea radi čuda kada uđe u kuhinju. U okusu njezinih jela i izrazu lica dok kuha svatko može reći da je to nešto što je uistinu čini sretnom i u čemu uživa.  Ona je potencijal koji mora ići u nekom smjeru. Moj je smjer malo drugačiji od njezinog, ali cilj je isti. Antea više razmišlja u smjeru da bi htjela otvoriti svoj bistro, a ja sam više u smjeru da snimimo kulinarski show s njom. Imamo sve na papiru samo čekamo Anteu da se još malo opusti pred kamerama i fotoaparatima (smijeh).

Antea: Ja bih samo kuhala i da ljudi fino jedu!

Kolač sa sirovim "biskvitom" od datulja i oraha s kremom od tofua, aronije i kakaa

Moram samo reći za kraj da sam imala potpunu averziju prema sirovim tortama i svim tim zamjenskim verzijama za čokoladu i slatko... A onda sam nekoliko puta probala vaše slastice i ostala oduševljena koliko zapravo mogu biti ukusne bez ikakvih štetnih šećera i dodataka. Vjerujem da je mnogim ljudima upravo tako, ne samo meni, da ne znaju i nisu upućeni, pa ako im možete samo reći u čemu leži cijela ta čar da kvalitetne i zdrave zamjene ima, i da su pritom jednako ukusne, ako ne i više? Što biste poručile svima njima?

Antea: Mislim kako val prehrambene preobrazbe lagano kuca na vrata, pa tako i da će sve više ljudi uvidjeti kako je bitno ono što jedemo. Istina je da se ljudi boje i da imaju predrasude ili kočnice prema hrani koju ne poznaju, ali ne sumnjam da im samo treba malo vremena i drugačiji pogled na nepoznato. Hrana nam je prijatelj, trebamo se prema njoj odnositi pažljivo i s poštovanjem da bismo od nje dobili sve ono što nam ona pruža. Zapravo je užasno jednostavno, samo mi ljudi uvijek volimo sve zakomplicirati, pa smo to napravili i s hranom, a sve što nam treba zapravo možemo naći u prirodi, bez pretjeranih procesa rafiniranja, aditiva i tko zna čega ne.

Ima li boljeg načina od razgovaranja o hrani uz hranu? Upoznajte Anteu i Renatu, duo koji stoji iza divnog gastro bloga "sitnica." (фото 3)

* Ako poželite kakav konkretni "sitnica." recept, savjet ili slično, slobodno im se javite na Instagram ili Facebook. Djevojke će vam sigurno i rado odgovoriti na svako postavljeno pitanje. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više