Traži

Ona je najistaknutija hrvatska gastro blogerica! Otkrila nam je sve o uspjehu Domaćice i petogodišnjem radu na blogu koji se isplatio

Ona je najistaknutija hrvatska gastro blogerica! Otkrila nam je sve o uspjehu Domaćice i petogodišnjem radu na blogu koji se isplatio

Intervju sa Sanjom Mijac, autoricom prekrasnog bloga Domaćica

Tekst: Latica Martinis Filković

"Jedna suradnica me je davno dobro opisala, rekla mi je ti si baš ono "girl next door". I osjećam se tako, pišem o onome što jedem i kako se ovdje živi, odnosno kako ja vidim život i hranu..."

Ako pratite hrvatsku gastro blog scenu, onda nema šanse da niste čuli za Domaćicu iza koje stoji 30-godišnja Virovitičanka, Sanja Mijac. Već na prvi pregled njezinog bloga, pa onda i Instagrama ili Facebooka bit će vam jasno kako je riječ o djevojci koja je prilično jednostavna, ali s istančanim ukusom, i pritom prepuna ideja ili još bolje rečeno, sama stvarateljica svog autentičnog stila na koji baš nitko ne može ostati ravnodušan. Svoj blog je pokrenula tamo negdje u veljači 2013. godine, a danas sa sigurnošću i opravdano možemo reći kako je jedna od predvodnica hrvatske blogerske gastro scene, a sudeći prema svemu što možemo vidjeti - brojnima angažmanima i nagradama, vrlo, vrlo uspješna i ambiciozna. 

Iako je nedavno postala majka, ova mlada, vedra i razigrana djevojka, čija kreativna jela, savjete i vizualnu interpretaciju naprosto svi obožavaju, bilo da ste u gastro domeni ili uopće ne, nije se dala smesti nego je "iskoristila" trenutnu situacija i svom blogu Domaćica, na oduševljenje mnogih mama, podarila jednu posve novu dimenziju. Kako i sama ističe na blogu, osim gastronomije: "družit ćemo se i kroz teme iz svakodnevnog života mene kao mame, a predstavit ću vam i stvari koje me inspiriraju i motiviraju da uživam u životu svakog trenutka." Kako se uopće odlučila za gastro blog, kaže kako većinu svog života nije znala što želi i imala je 1001 hobi. 

Otprilike kada je pronašla ljubav svog života nekako je i pronašla samu sebe. "Bile su to moje rane dvadesete i nisam znala ispeći kruh, a kolače sam radila s kupovnim biskvitom jer sam mislila da je ovaj domaći jako teško pripremiti. Malo po malo, počela sam učiti. Imala sam uz sebe svoju ljubav, ujedno i najveću inspiraciju, te mamu i svekrvu, domaćice koje kuhinju drže u malom prstu. Sve one male tajne domaće kuhinje koje su one znale, htjela sam znati i ja. Mama je bila tu u mojim prvim koracima. Prve zimnice napravila sam s njom, a s njom sam naučila i što znači pjenasto izmutiti jaja i kako ručno zamijesiti tijesto. Ponekad ona nauči i nešto od mene, a danas izmjenjujemo recepte i savjete." 

Ono najbitnije, kaže kako je kuhanjem vratila svoju kreativnost i zaigranost koju s odrastanjem čovjek pomalo gubi. Naime, Sanja naprosto uživa u tome, a duhovito priča i kako se je prestala živcirati zbog neuredne kuhinje. Što se od 2013. do danas sve promijenilo kod Domaćice, ali i Sanje, kako uspijeva uskladiti posao i majčinstvo, kako je izgledalo otvaranje obrta, odnosno kako uspijeva živjeti od bloga i popratnih poslova, koliko ulaže u svoj blog te koliko joj je zapravo vremena i truda potrebno samo za jedan post, pročitajte u nastavku… 

Sjećam se tvojih početaka još kad sam radila u printu i kad smo pisali o tebi i tvojim receptima. Već si se tada na prvu izdvojila svojim receptima i vizualnim izričajem. Otad je prošlo već dosta godina, 4-5, što misliš koliko se toga promijenilo u tvojoj estetici, prioritetima i svemu vezanom uz Domaćicu do danas?

Promijenilo se je puno toga - prvenstveno sam upoznala sebe. Na početku sam radila samo rustikalne moody fotografije, a s vremenom sam se igrala i sa skroz bijelima. Puno toga sam naučila i o fotografiji ovih godina, puno toga sam upijala od svojih uzora i naučila se paziti na detalje. Promijenila sam se ja - postala sam zrelija u svakom pogledu.

Danas ima dosta food, točnije gastro blogera, ti si jedna od njih. U jednom trenu mi se činilo da je cijela ta zajednica kao i publika zasićena, vjerujem da i ti… neki su u međuvremenu odustali, neki nisu, pojavili su se i novi… Što misliš koja je neka tvoja formula za uspjeh jer iz puno izvora znam da te ljudi, tebe i tvoj blog jako vole i cijene?

Mislim da u blogosferi gastro svakako vodi - nikada nije bilo više gastro blogova nego danas. Općenito je zanimanje bloger postalo popularno i vjerujem da je došlo do zasićenja među ljudima jer se danas svi nazivaju blogerima, pa čak i oni koji nemaju svoje domene već samo objavljuju fotografije npr. na Instagramu ili Facebooku. Iskreno - ne znam ima li formule, ja sam jako jednostavna žena, ne kompliciram puno, nije me sram reći da dolazim iz malog mjesta i da mi se kroz ulicu svaki dan voze traktori. Jedna suradnica me je davno dobro opisala, rekla mi je ti si baš ono "girl next door" i osjećam se tako, pišem o onome što jedem i kako se ovdje živi, odnosno kako ja vidim život i hranu.

Ona je najistaknutija hrvatska gastro blogerica! Otkrila nam je sve o uspjehu Domaćice i petogodišnjem radu na blogu koji se isplatio (фото 1)

Prvo je bio blog koji je bi povezan s Facebookom, no danas imamo i Instagram koji je nekako najjači kanal, jel' da? Znam da si ti ful aktivna na Instagramu jer te pratim od samog početka. Što bi ti rekla, od svega toga, što najviše donosi neke nove čitatelje, interakcije, vidljivost… koliko ti je to sve skupa bitno, što ti je u tom social media segmentu najbitnije… kako te ljudi percipiraju, vjerujem da svakodnevno imaš neki feedback?

Facebook je jako opao, vjerujem da će se to dogoditi i Instagramu, ali zato mi blogeri imamo svoje domene i sve nama bitno tamo će ostati zapisano. Moram priznati da se na bavim puno social media toolovima kao neki, pokušala sam jedno vrijeme, ali sam se osjećala zarobljeno i opterećeno, a nisam to htjela pa su društvene mreže trenutno odraz mene u trenutku, a ne baš skroz unaprijed isplanirani feed. Ima fotografija mobitelom, ima onih s fotoaparatom, ima planiranih kao i onih uhvaćenih u trenutku - ponekad baš najljepših. Što se tiče ljudi - jako ih volim i volim kad tamo ne pričam sama sa sobom kroz objave već kad mi se jave. Stvarno brzo odgovaram na poruke pa su svi već na to navikli i kod mene je dobra ekipa, svi pozitivci.

U što misliš da je najbitnije ulagati u cijelom tom gastro bloganju, iz vlastitog iskustva?

U sebe - da si čovjek na mjestu, da si općenito čovjek, da nisi proračunat i da nisi zločest. Da si iskren i da živiš ono o čemu pišeš i što pokušavaš prenijeti kroz to putovanje.

U jednom trenutku postala si i mama, pa si i to nekako suptilno odlučila pridružiti blogu. Po svemu što sam vidjela, dojam je vrlo skladan… vjerujem da si tu isto pridobila neku skupinu koja te možda nije dosad pratila. Kako si se odlučila za to? Kada si shvatila da bi to bio dobar potez i dobra kombinacija?

Blog sam ja - Noa (op.a. sin) je dio mene pa je tako postao i dio bloga, odnosno ta moja "mama strana". Dvoumila sam se oko toga trebam li to sve skupa uklopiti u virtualni život i pokazati taj dio sebe, što će ljudi reći, navikli su na hranu i recepte. Svjesna da ću izgubiti neke čitatelje odlučila sam dati novi dio sebe - blog je kao moje nasljeđe koje ostavljam sebi i nama za starost, pa mi je isključivanje moje najbitnije životne uloge zapravo na trenutke bilo nezamislivo, ali je zahtijevalo puno hrabrosti, mame su ozbiljna publika (smijeh). 

Ona je najistaknutija hrvatska gastro blogerica! Otkrila nam je sve o uspjehu Domaćice i petogodišnjem radu na blogu koji se isplatio (фото 2)

Otkrila si mi nedavno da si u biti na temelju svega otvorila i obrt, zaključila sam onda iz toga da ti u biti od svog bloga i popratnog posla koji je vezan uz to sve skupa možeš živjeti, je li to istina, jesam dobro skužila? Što u biti danas u Hrvatskoj znači pristojno živjeti? 

Tako je - odlučila sam se na taj korak, korak dalje, probati i vidjeti. Poslovanje je puno lakše, otvara puno više mogućnosti i pomaže mi da se dodatno razvijam. Obrt nije vezan samo za blog - a kroz neko vrijeme voljela bih fotografirati i vjenčanja, kao i raditi baby photo sessione. Imamo puno planova.

Kako zapravo izgleda tvoj jedan radni dan, koliko je vremena potrebno za jedan blog post i sve ostale popratne radnje, održavanje mreža, odgovaranje ljudima na komentare, dogovore oko suradnji… Iako na prvu zvuči vrlo jednostavno, svi znamo da nije i da tu ima jako puno posla… isplati li se to sve skupa u konačnici?

Isplati se ako voliš to što radiš. Ima dana i tjedana kada svaki dan fotografiram neko jelo ili odrađujem nešto drugo za klijente, a ima i dana kada samo dijelim svakodnevicu i jednostavno komuniciram s čitateljima, a nekada ni to. Noa i ja i naša Virovitica. U prosjeku je za jedan blog post s fotografijama potrebno 4-8 sati, a nekad i više. Ubrojimo li ideju, isprobavanje i testiranje recepta, osmišljavanje ideje za fotografije, slaganje priče, samo snimanje, obradu fotografija, pisanje priče te komunikaciju s čitateljima. Vjerojatno zapravo i više - obično se u realnom životu oduži na par dana po malo.

U posljednje vrijeme jako puno čitamo o blogerima i influencericama, mogli bismo reći da si i ti jedna od njih, odnosno da spadaš u ajmo reći gastro influencere… Hoću reći da čitamo puno i o plaćenim objavama, o reklamiranjima usisivača, čajeva za mršavljenje, beauty proizvoda, ti recimo sigurno imaš neke sponzorirane stvari koje su vezane uz gastro ili bijelu tehniku… No, koje je tvoje mišljenje o tome? Vidiš li u tome neki problem, sponzoriranim objavama (na svojim) kanalima?

Ne vidim u tome problem dokle god su te sponzorirane objave autentične i istinski napisane. Mene također plaćaju za to i van izađu samo one suradnje i brendovi u koje i inače vjerujem, nikada ne pišem - upravo sam odbila ovu suradnju, upravo sam odbila ovaj brend.. a puno je i takvih. Vjerujem da ima blogera i influencera kojima nisu bitne neke stvari već isključivo gledaju honorar, pritom ne mislim na gastro svijet - već na scenu općenito.

Ona je najistaknutija hrvatska gastro blogerica! Otkrila nam je sve o uspjehu Domaćice i petogodišnjem radu na blogu koji se isplatio (фото 3)

Jedno pitanje koje te moram pitati, ti si mama, a ujedno radiš sve ovo o čemu i pričamo, kako to pobogu sve stigneš, posvetiti se djetetu, redovito blogati i biti prisutna… u čemu je čar? Organizaciji? Inače, svaka ti čast na tome svemu!

Nije uvijek lagano, ali ja sam jako zahvalna i sretna jer živim u malom gradu gdje su obje Noine bake blizu. Ponekad poželim objavljivati puno više recepata, ali bit će vremena. Djeca prebrzo rastu.

Kakva je klima među vama food blogerima, surađujete li, ima li "hejta" jer sam donedavno često čitala i slušala o jalu u domeni hrvatskih modnih blogerica… Naime, prijateljstva su se stvarala, ali i brzo javno pucala, a koja su onda odlazila u neke ružne krajnosti… Kako je to u food domeni u Hrvatskoj ili si se ti nekako odmakla od svega toga?

Ima svega, ima onih koji se vole, ima onih koji se hejtaju, ima onih koje baš briga. Kako živim poprilično daleko od svih njih, nisam se zapravo nikada ni osjećala kao dio kolektiva. Imam nekoliko kolegica i kolega koji su mi jako dragi i koji su mi prava inspiracija - normalni su, ljudi su, iskreni su. 

Ono što kod tebe često vidim jest i ulaganje u opremu, ja osobno smatram da je to jako bitno u jednom takvom poslu… tako da svaka čast… Znam da imate i dron i ronin i ostale neke stvari… Kada si recimo shvatila da je to jako bitan faktor i da to jednostavno treba raditi na taj način… jer jedna si od rijetkih koja drži do toga,  s obzirom na to da mnogi misle kako je dovoljan samo fotoaparat/kamera i to je to...

Isto se dogodilo s godinama, tome me je isto život naučio, ništa ne ide preko noći. Poprilična sam picajzla, a i Vladimir (op.a. suprug) je sudjelovanjem u stvaranju dijela sadržaja za blog postao jedna takva. Zaljubljeni smo u lijepo, u vizualno, u bookeh, u mogućnosti. Znala sam kakve fotografije želim raditi i što mi treba za njih (još uvijek se učim nekim stvarima), a Vladimir je znao kakve snimke želi raditi, dobiti efekt iz zraka ili flawless kadar bez trzaja. Kako se mi ovime bavimo i van bloga, nama se to činilo kao logičan slijed. Sva ta oprema je također neka vrijednost koju posjeduješ. Ukoliko je blog samo hobi, možda nema tolike potrebe za ulaganjem. No, ako netko ima želje zarađivati od hobija, kvalitetan sadržaj i ulaganje je itekako bitno.

Kako bi opisala sebe i svoj blog? Kakva je zapravo Domaćica i u kojem smjeru ideš sa sadržajem? Što možda možemo očekivati u budućnosti jer dosad je uvijek bio slučaj da nam redovito doneseš ili uneseš nešto novo…?

Baš onako kako i stoji na blogu - hrana i život jedne mame. Ponekad je sve šašavo i šareno, ponekad organizirano, ponekad jednostavno, ali životno. Voljela bih izdati kuharicu, možda i proizvoditi svoje pekmeze. 

Ona je najistaknutija hrvatska gastro blogerica! Otkrila nam je sve o uspjehu Domaćice i petogodišnjem radu na blogu koji se isplatio (фото 4)

Uvijek me zanima, kad si gastro bloger i hrana ti je u fokusu, pretpostavljam da je to dugotrajan proces isprobavanja i metoda pokušaja i pogreške… kako si uspjela ostati tako vitka? To mi jednostavno ne ulazi u glavu jer ja zamišljam da vi food blogeri stalno nešto jedete i isprobavate…

Iako sam food blogerica, nisam veliki gurman. Meso gotovo ne jedem, kruh također slabo, no opet gledam da mi je sve uravnoteženo pa u ničemu ne pretjerujem. Obožavam voće, vozim bicikl, šetam - imam dobru naviku da stalno nešto jedem pa organizam valjda nema potrebe taložiti naslage hrane jer ne zna kad ću ja sljedeći put opet nešto pojesti.

Daj mi reci kako izgleda tvoje slobodno vrijeme, ima li ga uopće ili kada si freelancer, onda je tvoj radni dan u biti 24/7 i radiš onoliko koliko i kad moraš ii želiš… odnosno ovisi sve o tebi i sve sama diktiraš?

Trenutno mi je u životu tako - otkako sam otvorila obrt i radim od doma sama kreiram svoje vrijeme i radim onoliko koliko mogu i kada mogu. Ne radim uvijek kada želim jer nisam uvijek u mogućnosti zbog bebe, ali to mi ne smeta puno, prilagodljiva sam i svjesna da je općenito uz dijete jako teško bilo što planirati.

Koji ti je do danas najdraži post koji si objavila i zašto, neki koji ti je ostao u lijepom sjećanju i za koji te veže neka priča?

Nemam jedan - to su svi oni mamini od oka koji su na blogu dobili mjere da ostanu zauvijek zapisani i kad nje jednom ne bude.

Ona je najistaknutija hrvatska gastro blogerica! Otkrila nam je sve o uspjehu Domaćice i petogodišnjem radu na blogu koji se isplatio (фото 5)

Koji tip hrane osobno preferiraš za sebe i obitelj, ja uvijek zamišljam da su vam svi obroci neke male gastro senzacije, i da je tako cijeli dan i cijelo vrijeme… i da čak i tada držiš do prezentacije… varam li se ili?

Jaoo varaš se (smijeh). Kod nas se jede domaća tradicionalna kuhinja uz malo modernog. Sarma, punjena paprika, rižota, tjestenine, popečci od tikvica, riba iz pećnice. Tu su i mahune, grah, krumpir paprikaš, varivo od poriluka, poderane gaće…

I za kraj, otkrij mi molim te, što ćeš sutra ručati? Koje ti je najdraže jelo (smijeh)?

Vjerojatno rižoto - možda onaj sa šparogama. Nemam najdraže jelo - ali mogu ti reći neke deserte recimo; volim starinske prhke pite (od jabuka, jogurta i sira s orasima), bakine dizanice i sve kolače sa sirom općenito (cheesecake i tiramisu pogotovo). Ma ni tu zapravo nema kraja nabrajanju (smijeh). 

Ona je najistaknutija hrvatska gastro blogerica! Otkrila nam je sve o uspjehu Domaćice i petogodišnjem radu na blogu koji se isplatio (фото 6)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više