Traži

U Zagrebu se pije vrhunska kava

Zahvaljujući tvrtki Cogito Coffee

U Zagrebu se pije vrhunska kava
Pravi ljubitelji kave dobro su upoznati s tvrtkom Cogito Coffee Roasters

Volim kavu, istinski je volim. Volim njenu aromu, onaj prvi okus koji ostane na nepcu u rano jutro kada se presvlačim po kući i spremam za odlazak na posao. Znam se dići što ranije samo kako bih uživala u svojoj prvoj šalici. Ako ste pravi ljubitelj kave, dobro vam je poznat taj osjećaj i čisti užitak koji osjetite sa šalicom ovog eliksira u rukama. Koliko volim kavu toliko se grozim loše kave. Svi smo u životu popili pozamašan broj loših kava, ako ih tako uopće mogu nazvati. Znate one situacije kad primjerice naručite cappuccino, a u šalici vam donesu obojenu vodu s pjenom na koju se već uhvatila korica. Onda je mrzovoljno platite i odšetate s mišlju kako u taj café bar više ne ulazite. Srećom po sve obožavatelje kave situacija u metropoli se promijenila i daje sve naznake daljnjeg razvijanja i pravog iskustva uživanja u vrhunskoj kavi.

Cogito

Danas ne govorimo o poznatim komercijalnim brendovima kave koje možete naći u boljim gradskim kafićima, ovdje pričamo o pravoj stvari, najboljim zrnima kave koje za svoje klijente i goste nabavljaju i prže Matija Hrkać i Matija Belković, dinamični duo poznati kao Cogito Coffee Roasters. Njihovu kavu trenutno možete popiti na nekoliko poznatih gradskih lokacija, uključujući Dežman Bar, Sherry's Wine Bar, Café u Dvorištu, Express baru u Petrinjskoj, restoranu Mundoaka i, što je najvažnije, u prvom Cogito Coffee Shopu koji se prošle godine otvorio na adresi Varšavska 11.

Iz razgovora s menadžerima zagrebačkih barova koji poslužuju vrhunsku kavu doznali smo kako je potražnja doista velika te da se dogodio određeni preodgoj gostiju koji shvaćaju da za adekvatnu pripremu vrhunske šalice kave treba nešto više vremena: "Kvaliteta je na prvom mjestu. Cijeli dan se provodi kontrola aparata, od ranojutarnje pripreme pa sve do zadnje poslužene kave, svaka šalica treba imati isti okus. Primjerice, ni mlijeko se ne grije dva puta, već se ostatak baca i grije se nova doza", kaže nam menadžerica Dežman bara Andrea Klemenčić. "Gosti koji prepoznaju pravu kavu upoznati su s procesom nastajanja te im je jasno da se vrhunske kave ne izbacuju kao na traci. Kad jednom kušaju vrhunsku kavu teško im se vratiti na one komercijalne koje se nalaze u većini barova. Također, gostima uvijek sugeriramo da piju kavu bez šećera kako ne bi ubili tu finu kiselinu i voćnost koju ova kava ima".

Cogito

Matija i Matija uvelike su zaslužni za ovaj trend vrhunske kave u Zagrebu te i sami primjećuju pomake u kulturi ispijanja kave. Kažu da se svijest ljudi mijenja te da goste sada zanima porijeklo, okus i priča kave koju piju: "Ponuda kave u Zagrebu se popravlja. Također, mnogi ljudi počeli su spravljati kavu u svojim domovima, na razne načine, ne samo kako je to bilo dosad, tursku kavu, iako je i takav način pripreme i dalje popularan." 

Cogito

Priča tvrtke Cogito Coffee Roasters počela je u ljeto 2014. godine s pržionicom kave: "Dugo smo u svijetu kave. Matija Belković kao vlasnik Café u Dvorištu, a ja kao barista prvak Hrvatske", kazao nam je Matija Hrkać te nadodao "Prošli smo cijeli svijet u potrazi za vrhunskom kavom i želja nam je bila nešto tako ponuditi i kod kuće, odnosno u Zagrebu i Hrvatskoj. Kavu nabavljamo od malih boutique trgovaca zelenom kavom koji većinu godine provode po farmama i plantažama svijeta kako bi pronašli najbolje kave u sezoni. Kao npr. Nordic Approach i Collaborative Coffee iz Osla ili američki Cafe Import, te Mercanta iz Londona."

Cogito

Dobar prijem na regionalnom tržištu naveo ih je na novi poslovni korak – otvaranje vlastitog Cogito Coffee Shopa u kojem su objedinili sve znanje o kavi i kavoljupcima ponudili najbolje od najboljeg: "Vlastiti Cogito coffee shop smo otvorili kako bismo našim gostima još više približili ono čime se bavimo te ih nastavili upoznavati sa čudesnim i raznolikim svijetom kave. Kafić se nalazi u Varšavskoj 11, na vrhu obrtničkog prolaza, te je usko specijaliziran za kavu, uz još neke dodatke kao što su organski čajevi, domaći sokovi, te sladoled iz samoborske manufakture Medenko", kazao nam je Matija. Pored gore navedenih zagrebačkih barova i bistroa, Cogito je svoju mrežu proširio i na Beograd te njihovu kavu možete popiti u Biro cafeteriji, ali i u Splitu (To je To) i Poreču (Aroma Gelato). 

Cogito

Iako se Zagrepčani često znaju požaliti kako kaskamo za nekim svjetskim trendovima te da se u metropoli ne mogu pronaći stvari koje imaju neki drugi europski gradovi, činjenica je da se situacija mijenja i to nabolje. Otvaraju se bistroi, wine barovi, promišlja se o nekim novim konceptima i, što je najvažnije, u konačnici uvijek ispliva i opstane čista kvaliteta. Cogito Coffee je pravi primjer da pravu stvar uvijek vrijedi čekati, uostalom baš kao i šalicu vrhunske kave.

Cogito

Cogito

Cogito

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Ana Pavić

  • Fotografija: Sanjin Kaštelan za Cogito

Napišite komentar

Učitaj još