Traži

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili

Intervju s dvojcem koji stoji iza super cool street food eventa u Medulinu

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili

Tekst: Latica Martinis Filković

Ljudi, čujte i počujte, kreće još jedna Hook and Cook avantura! Gotovo sam sigurna kako vam ovaj gastro projekt simpatičnog naziva nije promaknuo, posebice ako ste gurman i volite dobro, ukusno pojesti. Da vam bolje dočaram cijelu stvar, u pitanju je street food koncept koji možemo opisati da funkcionira po principu preko udice do vašeg tanjura, a koji će se i ove godine održati na dobroj staroj lokaciji, medulinskom ribarskom mulu. Upravo će tamo ovaj ambiciozni i strastveni dvojac, Marko i Siniša, s vama podijeliti svoju energiju i ljubav prema svježim ribljim delicijama pripremljenim na njihov poseban način, naravno, popraćen probranom glazbom koja prati cijelu večer. Bit će tu i gosti, odabrani kuhari skloni vještom baratanju ribom, a koji će ovaj omiljeni ljetni gastro moment "podebljati" svojim tehnikama i vrhunskim delicijama. Upravo to sve skupa bio nam je povod da porazgovaramo s Hook and Cook tandemom, čiji festival možda jest mlad, ali pritom vrlo ambiciozan i instantno prepoznat, a posebice njihov famozni tuna-burger. Evo što su nam sve otkrili u intervjuu koji možete pročitati u nastavku... 

 

Dečki, vi stojite iza Hook and Cook Festivala koji će se ove godine u Medulinu održati 29.6. Vidim po vama i na Facebooku da su pripreme u velikom zamahu i da se vi i svi koji planiraju doći jako vesele, kao i svake godine... u čemu je fora, o kakvom je to konceptu riječ i što mislite da je ono što su ljudi dosad prepoznali? Što nas očekuje u tom nadolazećem izdanju?

Pozdrav, evo čisto da napomenemo odmah u startu, da će se Hook & Cook festivali uz ovaj datum 29.6. održati još dva puta i to  27.7 i 24.8. 2018. Pripreme su u zamahu praktički još od zime, ali nećemo sad o tome da ne zamaramo ljude nepotrebnom birokracijom i administracijom (smijeh). Koncept je zapravo zamišljen kao gastro-glazbena manifestacija u kojoj želimo predstaviti moderne i inovativne delicije koje naši gosti kuhari pripremaju na ribarskom mulu u Medulinu. To je zapravo jedna inačica street food koncepta koji vani već jako dobro funkcionira, gdje ljudi iz dana u dan uživaju u fenomenalnoj i kvalitetnoj hrani a da ne moraju otići u dobar restoran ili bistro. Street food koncept ne predstavlja nužno brzu i jeftinu hranu, već regionalno-kulturnu fuziju lokalnih namirnica na jedan inovativan i zanimljiv način. Ili bar mi mislimo da je tako… (smijeh).

Možda je to i jedan od naših aduta jer pokušavamo spojiti najbolje što more i glazba mogu ponuditi ljudima koji su željni iskusiti malo drugačiju ponudu hrane i zabave. Reakcije su svakako pozitivne, što pokazuje da se ljudima sviđa takav koncept. Nama kao organizatorima to puno znači, jer nas to gura da i dalje ulažemo u ponudu i širimo kvalitetu naših evenata. Ove godine bit će novih gostiju kuhara, samim time i novih gastro delicija, proširit ćemo malo lokalitet našeg ribarskog mula, te pozvati i neke nove glazbenike koji će nas zabavljati do ranih jutarnjih sati. 

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili (фото 1)

Hook and Cook je u biti relativno mlad koncept, postoji tek nekoliko godina i baza su riblje delicije u street food varijanti kao što smo već rekli na početku... Čula sam da je vaš tuna burger famozan (nadam se da ću probati jako skoro)... Kako i kada i iz kojeg razloga ste se odlučili za tu varijantu, cijelu tu priču, što je bio okidač?

Siniša: Sve je počelo prije par godina kada smo razmišljali o tome kako bi bilo super organizirati jedan event koji bi spojio naše prijatelje glazbenike, lokalne ribare i kuhare koji bi kroz jednu večer složili kvalitetnu ponudu hrane popraćenu odličnim glazbenim programom. Nismo se ni nadali da će taj prvi event prerasti u ovako veliku manifestaciju i da ćemo stvoriti brend koji je već prepoznatljiv lokalnoj zajednici, a i šire. S obzirom na to da sam ja, prvenstveno ribar, logično je bilo da vlastiti ulov pripremimo uz suradnju lokalnih chefova na malo drugačiji način od onog što nude restorani u okolici. Željeli smo biti zanimljiviji i kreativniji s gastro ponudom te smo ciljali na mlađu publiku koja razumije nas i naš pristup hrani i zabavi. Na kraju se pokazalo da nisu samo mladi željni nečeg novog, već i oni koji se tako osjećaju duhom (smijeh). Danas surađujemo i s ostalim lokalnim ribarima, tako da se svježe ribe uvijek nađe, čak i u ljetnim mjesecima kada je potražnja jako velika. 

Marko: Htjeli smo na neki način obogatiti malo i turističku ponudu Medulina (zvuči nemoguće, s obzirom na to da je Medulin turistička meka Hrvatske (smijeh), ali smo na kraju uz puno truda i dobrom idejom ipak uspjeli napraviti prepoznatljiv brend, te ovim putem želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli i sudjelovali u stvaranju toga. I da... burger je famozan, ako dođeš ovo ljeto, svakako preporučujemo da ga probaš... rezervirat ćemo ti jedan "na kuću" (smijeh). 

Moje ključno pitanje je kako nabavljate ribu i sve što poslužujete? Vi ste i ribari ujedno jel' da? Što bi značilo da jedan dio vremena posvetite tome, izlovu, ribolovu i cijelom tom procesu... Kako u biti izgleda vaš jedan "radni dan" kada je u pitanju Hook and Cook?

Siniša: Kao što sam napomenuo prije, ja sam prvenstveno ribar, imam plivaricu i brod za big game fishing, s kojim se zakači pokoja tuna tu i tamo. Najčešće je to naš ulov koji pripremamo, a kada zatreba, nabavljamo svježu ribu od lokalnih kolega ribara s kojima sam dobro umrežen (no pun intended (smijeh)).

Marko: Teško je opisati radni dan, s obzirom na to da to nije dan, već više tjedan ili mjesec. Pripreme traju praktički cijelu godinu, dok je tjedan dva prije samog eventa uvijek ludnica. Dogovori oko logistike, komunikacije, PR-a, administracije, marketinga i slično. Tada to iz ove romantične priče preraste u kompleksan organizacijski projekt. Svatko od nas ima svoj dio posla koji odrađuje praktički do samog početka eventa. Međusobno se nadopunjujemo, tako da to na kraju uvijek (relativno) dobro završi... (smijeh). 

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili (фото 2)

Uvijek me zanima što ako ulov ne bude dovoljan, kako onda rješavate takve situacije, a Hook and Cook večer je ugovorena i ljudi imaju očekivanja i žele se najesti?

Marko: Spomenuli smo da imamo taj dobar lokalni network s ribarima i dobavljačima, tako da se nadamo da će to i ove godine funkcionirati. Dosad nitko nije ostao gladan, pa ćemo se pobrinuti da i ove godine bude tako. Ako se slučajno tako nešto dogodi uvijek mogu otići u Hook & Cook restoran u Puli gdje ih čeka pregršt gastro delicija, a ponekad u dogovoru s njihovim kuharima, pripremaju se jela s festivala kao svojevrstan hommage hrani koju smo radili. Bude jako dobro!

Siniša: Za ribu se pobrinemo uvijek ranije i pazimo da bude svježa, tako da će i ove godine biti isti scenarij.

Vas je dvoje u biti, Marko i Siniša, kako ste se povezali, tko je više zadužen za što? Logistika, kuhanje, organizacija, gastro momenti, ribolov itd.? Ima li trzavica u vašem odnosu ili se dobro nadopunjujete ili nešto treće?

Siniša: Marko i ja se znamo još iz djetinjstva. Marko je ljetovao u Medulinu, njegova obitelj imala je jednu od prvih famoznih pizzerija u mjestu. Povezala nas je ljubav prema dobroj hrani i glazbi i nekako smo jednostavno kliknuli. Eto, nekoliko godina unazad, pozvao sam ga da zajedno surađujemo na Hook & Cooku i ostalo je povijest. Organizacija nekako podjednako pada na obojicu, uz logistiku i neke važnije organizacijske odluke koje donosimo zajednički, ja se više brinem oko ribe, ulova općenito, uređenje mula, glazbenog programa i ostalih tehničkih stvari.

Marko: Moj djed koji je došao u Medulin i zaljubio se u to malo mjesto, nakon što je otvorio pizzeriju, na neki način je i mene zadužio da uvidim potencijal i ljepotu tog malog mjesta. Siniša i ja smo jako dobri prijatelji i stvarno se dobro nadopunjujemo oko organizacije. Imamo vrlo slično viđenje što bi Hook & Cook trebao biti i predstavljati, tako da nemamo previše problema u dogovorima. Ja više odradim administrativni dio posla, birokraciju, dogovore oko pripreme hrane i kuhara, te se kasnije na dan eventa još podijelimo oko nadzora i kontrole kvalitete eventa

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili (фото 3)

Čini mi se da je danas publika u gastro domeni prilično zahtjevna i da nakon svih mogućih street food verzija koje imamo i koje stalno niču, da su ljudi jednostavno povisili kriterije i da bome za cijenu imaju i velika očekivanja... i to mi je skroz okej... Kako se vi nosite s time, u čemu leži vaša čar da se recimo izdvojite od drugih, da vas ljudi prepoznaju i cijene i hvale i vraćaju vam se?

Ovo je dosta teško pitanje. Oboje se slažemo na neki način da je u redu da publika bude zahtjevna, pogotovo danas u moru ponude i potražnje. Spomenuli smo već da po nama, street food koncept nije samo jeftino i brzo, već kvalitetno i na neki način inovativno, ali samim time i cjenovno proporcionalno. Mi se ovim putem, kroz naše evente trudimo malo i educirati ljude, te im približiti lokalnu ponudu s kvalitetnim domaćim proizvodima i namirnicama. Teško je sve zadovoljiti, ali vjerujemo da određena suradnja s kuharima kao što su David Skoko s kojim već duže vrijeme uspješno surađujemo, a ove godine nam u goste dolaze Mate Janković i Šime Sušić, govori dovoljno.

U ovakvim slučajevima imate priliku kušati i pojesti selekciju jela poznatih kuhara koji jednako pristupaju hrani kao u svojim restoranima ili kulinarskim emisijama. Prava je privilegija gledati ih kako od nekakvih prosječnih namirnica živopisno oblikuju jela u umjetnička djela. To nisu prosječni "tanjuri" hrane, to su istinske gurmanske delicije koje bi zadovoljile i najzahtjevnija nepca. Ukusom i vizualno konkuriraju jelima koje smo osobno znali kušati u najboljim restoranima u kojima smo imali prilike jesti. Teško je staviti cijenu na takve stvari, a da mi i publika budemo zadovoljni. To nam je trenutno najveći izazov. Još jedna činjenica jest, da danas brojni poznati kuhari diljem svijeta u svojim restoranima imaju neke inačice street food hrane koju pripremaju na svoj način, bili to burgeri, tacosi, tortilje, pizza i slično. 

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili (фото 4)

Je li ovo što radite u neku ruku mukotrpan posao ili ima mjesta i za zabavu i opuštanje, moje pitanje je u biti možete li od toga živjeti, je li vam to primarni i jedini posao ili side job

Marko: Oboje, uz Hook & Cook, imamo još poslove koje radimo, točnije to su nam primarni poslovi. Ja radim trenutno na projektima zaštite okoliša u HAOPu, a Siniša je u više navrata spomenuo da je vrsni ribar. Koliko god Hook & Cook festival kao i svaki posao, ima svojih teških i mukotrpnih momenata, na kraju kada sve dobro završi i kada vidimo zadovoljne ljude i dobru atmosferu, ipak osjećamo da smo na neki način doprinijeli zajednici, a to je ono najbitnije zbog čega smo i započeli ovaj projekt. Nažalost, još uvijek smo u situaciji u kojoj ne možemo živjeti samo od toga, ali imamo svoju viziju i neki smjer u kojem želimo da projekt ide, tako da se oboje nadamo da će nam se trud kroz koju godinu isplatiti.

Vi ste zapravo u Hook and Cook projektu sljubili riblje delicije u obliku street fooda, dobrih craft piva i naravno, još bolje glazbe... meni se to čini kao najbolja moguća formula za zabavu i pritom biti i ostati zadovoljan. Kako ljudi i vaša publika reagiraju, meni se čini kao pravi ljetni event recimo po mojoj mjeri. Uspijete li sami u tom slučaju osjetiti atmosferu iz te perspektive ili ste samo fokusirani na posao i samo posao?

Atmosfera je predobra, jednostavno je teško ne prepustiti se toj dobroj vibri nakon toliko rada, planiranja, dogovora i organizacije. Na kraju dana ipak to radimo da bismo se svi zajedno zabavili. Minglamo koliko nam ljudi s kojima radimo dopuste (smijeh). Imamo stvarno super ljude i frendove koji nam neizmjerno puno pomažu i zbilja ne znamo što bismo bez njih! Trudimo se nekako objediniti zabavu i posao, ali pri kraju svakog eventa se malo svi zajedno opustimo i uživamo uz dobru glazbu do ranih jutarnjih sati. 

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili (фото 5)

Koliko sam skužila Hook and Cook nije vezan samo za jednu lokaciju nego je putujući event, što je cool, što znači da vas više publike može vidjeti, isprobavati vaše zalogaje i dobro se zabaviti... Koji vam je u biti plan, je li to sve neko isprobavanje terena, kao zatišje pred buru... Pripremate li nam nešto još što bismo trebali znati, ako nam možete otkriti koji su vam ljetni i ovogodišnji planovi? Kako recimo reagiraju ljudi iz kontinentalnog dijela Hrvatske na riblje delicije? Govorim kao iz pretpostavke da oni možda nisu toliko orijentirani na ribu, kao vi s mora?

U ovom trenutku ipak smo više fokusirani na naš Medulin. Lokalna i turistička zajednica su prepoznali ovaj projekt i imamo njihovu podršku da ove godine priredimo jako dobre evente. Prošle godine smo imali malu avanturu po jugu Istre, točnije u Rovinju i Fažani, gdje je također bilo fenomenalno. Ove smo se godine odlučili ipak više posvetiti kvaliteti same organizacije u Medulinu. Željeli bismo dovesti Hook & Cook brend na jedan visoki nivo kako bismo nakon toga mogli lakše i konkurentnije gostovati negdje dalje. Krajem svibnja imali smo super gostovanje u Osijeku na "FeelGood Weekend" festivalu. Možemo samo reći da je bilo odlično. Organizacija i atmosfera su bili fenomenalni, a Osječani su nas prihvatili kao domaće. Svi su bili oduševljeni hranom koju smo nudili. Mi smo jednako tako bili oduševljeni njihovim gostoprimstvom i opuštenom atmosferom! Jako dobro i pozitivno iskustvo.

Koji je neki vaš specijalitet na koji se ljudi najviše kače iz vaše ponude, sigurno postoji neki favorit koji uvijek prolazi? Koji biste izdvojili?

Bez obzira na sve prošlogodišnje delicije koje su radili chef David Skoko sa svojom odličnom pašticadom od tune sa salicorniom (caklenjača) i tagliatom od tune s kimchijem i kuharica Jelena Markota, koja je praktički otvorila festival i uvela nas u priču sa svojim super jelima, kao što su hot-tuna i corndelle, nekako, taj naš tuna-burger koji radimo skoro na svakom eventu, osvaja publiku. On uvijek jako dobro prolazi i ljudi ga jednostavno obožavaju.

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili (фото 6)

Koja je cijena vaših obroka iz ponude, dajte nam neke hintove što imate sve i koliko to cijenite, mislim da će ljude to jako zanimati?

Spominjali smo koncept street fooda i kako zapravo ljudima u zapadnim zemljama nije problem za neku dobru "uličnu" deliciju izdvojiti malo više novaca. Kod nas je to malo teže ljudima prihvatiti. Mi često koristimo namirnice koje u startu nisu baš jeftinog karaktera, poput tune ili hobotnice. One su u gastro svijetu jako cijenjene, a dobri restorani naplaćuju pozamašne svote za jela od takve domaće i kvalitetne namirnice kakve i mi poslužujemo na našim eventima. Cijene uvijek formiramo u dogovoru s gostima kuharima ovisno o namirnicama koje koristimo i normativima. Trudimo se maksimalno ići na ruku posjetiteljima, pa se nađe na meniju svakakvih jela i raspona cijena od nekih 35 kn do 65 kn. Vjerujemo da su to pristupačne cijene s obzirom na kvalitetu jela i namirnica koje nudimo na našim eventima. Napominjemo da to nisu klasična jela koja ćete dobiti u svakom ribljem restoranu na Jadranu, već su to jako dobro osmišljeni konceptualni recepti koje imate prilike probati u vrhunskom ambijentu od vrhunskih kuhara.

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili (фото 7)

I za kraj, s obzirom na to da ste u tome, uvijek mi se čini da ljudi koji recimo rade s ribom i posao u smislu gastronomije im je fokusiran na to, da su apsolutno zasićeni i da im na sam pomisao ribe ili nekog ribljeg obroka pada mrak na oči... Je li i kod vas tako slučaj ili ste vi uvijek raspoloženi za homemade riblji zalogaj za koji znate da je isprobano dobar i što je sve u njemu?

Siniša: Teško je biti neraspoložen za dobru hranu... (smijeh). Kada imamo prilike, često se nađemo u konobi kod mene ili kod prijatelja koji nam ustupe kuhinju, pa isprobavamo sami neke riblje recepte koje vidimo u silnim emisijama ili nekada sami eksperimentiramo. Nismo kuhari, više entuzijasti, ali kuhanje nas veseli i uvijek nam padne napamet neka dobra ideja za "Hook & Cook".

Marko: Ja se ne mogu zasititi morskih specijaliteta, pogotovo kada se nađe nešto novo na meniju. Svi naši prijatelji također obožavaju jesti i kuhati, pa kada se svi zajedno nađemo uvijek pokušamo složiti neko inovativno i ukusno jelo.

Znate li za Hook and Cook festival u Medulinu? Ovi dečki rade nevjerojatno ukusan burger od tune koju su sami prethodno ulovili (фото 8)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    Senja Vild

Napišite komentar

Učitaj još