Traži

Božanstvena bezglutenska pita od dunja i karamela

Chef Darko's Foodstyling

Božanstvena bezglutenska pita od dunja i karamela
Dunje još nazivaju vitaminskim bombom jeseni, a mi vam tim povodom donosimo recept za pitu koji uključuje upravo to voće...

"Afrodita, božica ljubavi kod starih Grka, bila je poznata po tome što je jabuke smatrala svetim voćem. Danas povjesničari uzimaju da je Afroditin plod izbora zapravo bila dunja, i da je legendarna zlatna jabuka Hesperida koju je Paris dao Afroditi zapravo bila dunja. Stari Grci su dunju smatrali simbolom plodnosti i posvećivali je svojoj božici ljubavi, Afroditi." Pa, evo jedna božanstvena bezglutenska pita od dunja i karamela, za koju smo recept pronašli na gastro blogu koji redovito posjećujemo - Chef Darko's Foodstyling.

Božanstvena bezglutenska pita od dunja i karamela (фото 1)

Sastojci:

za tijesto
200 g rižinog brašna
50 g mljevenih badema
125 g šećera
125 g hladnog maslaca
1 jaje
prstohvat soli

za punjenje od dunja
3 dunje (manje veličine)
½ limete
sok od svježe cijeđenog nara
3 čajne žlice šećera
1 štapić cimeta
1 mahuna vanilije
2 kom zvjezdanog anisa
malo vode
1 vrećica agar-agar (6 g ili malo vise) - vegetarijanska alternativa želatinu
1 mali komad đumbira

za slani caramel
200 g šećera
100 g maslaca
200 g vrhnja za slag
1 čajna žlica morske soli (manje konzumirati ako se koristi obična sol)

dekoracija:
orasi
sjeckani bademi

Božanstvena bezglutenska pita od dunja i karamela (фото 2)

Priprema:

tijesto
Pomiješati zajedno brašno, šećer, bademe, sol i maslac. Tijesto izmijesiti dok se svi sastojci ne spoje u jedno, dodati razmućeno jaje i sve zajedno par minuta miješati dok se tijesto ne formira. Lagano napraviti loptu, zamotati u foliju, staviti u hladnjak najmanje 30 minuta. Staviti veći papir za pečenje (ili 2, jedan ispod tijesta drugi preko) na plohu i između staviti tijesto. Razvaljajte tijesto u krug 5 cm veći od lima u kojem ćete peći. Sa škarama odrezati višak papira te lim staviti u zamrzivač najmanje 30-45 minuta. Izvaditi iz zamrzivača, skinuti gornji sloj papira  sa štapićem ili vilicom napraviti rupice u tijestu te peći tijesto na 180 C oko 25-30 minuta. Kada je gotovo izvaditi van i staviti da se ohladi.

punjenje od dunja
Posudu napuniti vodom (oko 3-4 cm) i dodati sok od pola limete. Dunju oguliti i nasjeckati na sitne komadiće, staviti u posudu. Dodati naribani đumbir, zvjezdani anis i cimet te kuhati oko 15 minuta, dok se dunja ne skuha, ali ne smije biti "gnjecava". Procijediti, ali ostaviti sok u kojem se kuhala dunja sa strane, odstraniti anis i cimet. Pomiješati sok od kuhanja sa sokom od nara, dodati vaniliju i kuhati oko 3 minute, te ostaviti da odstoji oko 15 minuta, odstraniti vaniliju. Izmjeriti dobiveni sok (treba nam oko 400 ml). Dodati agar-agar, izmiješati sa sokom te kuhati oko 2 minute, staviti sa strane te ohladiti oko 30 minuta dok sirup ne dobije konzistenciju gustog umaka. Ohlađene dunje posuti po pečenom tijestu te zaliti sa sirupom.

slani caramel
U posudu staviti šećer i karamelizirati, dodavati maslac i miješati cijelo vrijeme, na kraju dodat vrhnje za šlag i sol. Staviti sa strane i hladiti oko 30-tak minuta. Kad se sirup s dunjama stvrdnuo preliti caramel preko i ostaviti u hladnjaku najmanje 2 sata ili preko noći. Za dekoraciju koristiti orahe ili nasjeckane bademe.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

L.M.F.

  • Fotografija: Chef Darko's Foodstyling

Napišite komentar

Učitaj još