Traži

Danas je dan za pizzu, ali onu koju ćete pripremiti kod kuće

Danas je dan za pizzu, ali onu koju ćete pripremiti kod kuće

Recept s bloga Uvijek gladna

Tekst: L.M.F.


Fotografija: Uvijek gladna

Tko je za pizzu? Rijetko kada ćete na to pitanje dobiti negativan odgovor. Iako je vikend, odlučili smo da je danas baš dan za pripremiti je kod kuće, i to onu pravu talijansku. Odličan recept pronašli smo tako na gastro blogu Uvijek gladna i vjerujemo kako vas nimalo neće razočarati... 

Sastojci

Tijesto

(količina za 3 okrugle pizze)
500 g brašna s visokim udjelom glutena
3 g suhog kvasca
7 g soli
330 g vode (sobne temperature)
žlica maslinovog ulja

Nadjev
pasirana rajčica Rustica
mozzarella od bivoljeg mlijeka
mozzerella za pizzu
talijanska kuhana šunka
talijanska salama za komoračem
Parmiggiano Reggiano listići
zelene masline
alpska šunka
bosiljak

Danas je dan za pizzu, ali onu koju ćete pripremiti kod kuće (фото 1)

Priprema

Tijesto

Večer ranije umijesite tijesto. Prosijte brašno, sol i kvasac u zdjelu od miksera. U sredinu dodajte vodu i ulje i s paddle nastavkom na niskoj brzini miješajte dok se ne spoji. Tada promijenite nastavak, stavite kuku za tijesto i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, nekih 7-10 minuta. Tijesto se mora lagano držati za sredinu zdjele. Ako vam se lijepi po stranicama dodajte malo brašna, a ako vam je skroz odvojeno žličicu vode. Ako mijesite ručno, ruke vam trebaju biti hladne i rotirajte zdjelu povremeno. Pripremite lim, prekrijte ga papirom za pečenje i premažite s maslinovim uljem. Tijesto kada ste umijesili, prebacite na pobrašnjenu podlogu i podijelite na 3 dijela. Poslažite na papir za pečenje, malo premažite maslinovim uljem i pobrašnite i prekrijte prozirnom folijom. Stavite u hladnjak. Ovakvo tijesto vam može stajati u hladnjaku do 3 dana, možete ga i zamrznuti. Prije pečenja izvadite ga na sobnu temperaturu na sat vremena.

Nadjev

Pasiranu rajčicu začinite sa soli i paprom, ako volite dodajte i origana. Ja nekada znam na maslinovom ulju popržiti malo češnjaka pa preko dodati rajčicu za jači okus.

Pečenje i slaganje

Zagrijte pećnicu na 250C, donji grijač s ventilacijom ako imate. Ako imate kamen za pizzu blago vama, stavite ga grijati. Ako nemate, ništa zato, uzmite lim, okrenite ga. Tijesto razvucite rukama na pobrašnjenoj podlozi na tanko. Prebacite na papir za pečenje koji ste malo premazali maslinovim uljem i prebacite na lim. Na limu slažite nadjev jer će vam inače biti teško prebaciti pizzu. Razmažite umak od rajčice, natrgajte mozzarellu, a daljnje kreacije prepuštam vašoj volji. Pazite da ne pretjerate jer ćete dobiti gnjecavu pizzu. Pecite pizzu na najdonjoj rešetci 7-10 minuta. Mozzarella vam se mora rastopiti, a tijesto dobiti boju.

Danas je dan za pizzu, ali onu koju ćete pripremiti kod kuće (фото 2)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više