Traži

Evo kako napraviti ultimativne speculaas kekse

Recept s bloga Cukar

Evo kako napraviti ultimativne speculaas kekse

Tekst: L.M.F.

Slavni nizozemski keksi speculaas idealni su dodatak uz kavu ili vruću čokoladu...

Iako se oni tradicionalno rade u kalupićima u obliku vjetrenjače (ipak je riječ o Nizozemskoj jel’), autorica bloga Cukar je svoje speculaas kekse radila s klasičnim drvenim kalupom za paprenjake. Zapravo, kako kaže, oni su u svojoj suštini slični paprenjacima kao i svim medenim/paprenim/začinjenim keksima koje ljudi spremaju diljem svijeta. Tek se pomalo razlikuju u kombinaciji začina. Kako ih je radila prvi put, poslužila se provjerenim i hvaljenim receptom Marthe Stewart s nekoliko izmjena, kako joj je ispao i kako ga pripremiti provjerite u nastavku...

 

Sastojci

400 g glatkog brašna
50 g integralnog brašna
na vrh noža praška za pecivo
1 i ½ žlica cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog kardamoma
¼ žličice muškatnog oraščića
¼ žličice mljevenog korijandera
½ žličice soli
na vrh noža svježe mljevenog papra
na vrh noža mljevenog klinčića
190 g maslaca
200 g smeđeg šećera
80 ml hladne vode

Evo kako napraviti ultimativne speculaas kekse (фото 1)

Postupak

U zdjeli za miješanje pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sve začine. U drugoj zdjeli miješajte mikserom maslac i šećer dok maslac ne postane kremast i mekan. Dodajte dvije do tri žlice brašna i vodu te nastavite miješati mikserom. Postepeno dodajte i ostatak brašna te sve miješajte mikserom koliko ide. Kada više ne možete miješati mikserom rukama zamijesite čvrsto i kompaktno tijesto. Gotovo tijesto podijelite na tri jednaka dijela, svaki dio omotajte prozirnom folijom i ostavite kratko u hladnjaku. Jedan po jedan komad ohlađenog tijesta stanjite na debljinu od 3 do 4 mm, pa na njega utisnite kalup sa željenim motivima. Kalup svaki put prije utiskivanja posipajte s malo šećera u prahu kako vam se kalup ne bi lijepio.

Evo kako napraviti ultimativne speculaas kekse (фото 2)

Kekse izrežite po rubovima kako biste dobili lijepe oblike, a sve ostatke tijesta premijesite, ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto. Izrezane kekse složite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i ubacite ih u zamrzivač na nekih pola sata do sat vremena. Ukoliko vam lim za pečenje ne stane u zamrzivač kekse složite na neki manji pladanj. Pećnicu zagrijte na 170°C. Zamrznute kekse izvadite iz zamrzivača i odmah ih ubacite u pećnicu. Martha savjetuje da se u tom trenutku smanji temperatura pećnice na 120°C, ali autorica bloga Cukar kaže kako se njoj to nije pokazalo kao dobra ideja pa ih je pekla cijelo vrijeme na 170°C dok nisu uhvatili malo zlatne boje po rubovima. Nekih 12 – 13 minuta je to trajalo. Pečene kekse izvadite iz pećnice i ohladite ih na rešetki. Ohlađene čuvajte u limenoj kutiji, bolji su nakon što odstoje koji dan.

Prema receptu Marthe Stewart

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    Cukar
Učitaj još