Traži

Focaccia je ono što nam danas treba za preživjeti dan!

Samo da je nešto slano...

Focaccia je ono što nam danas treba za preživjeti dan!
Focaccia s crnim maslinama i cherry rajčicama idealan je obrok za jutro nakon novogodišnjeg ludog partyja, slažete se?

Ako ste se i vi, kao i mi, probudili s mislima: treba mi nešto slanoooo, nešto krušno... onda znači da ste se sinoć jako dobro zabavili (smijeh). Kako bismo vam olakšali današnje gastro užitke s kojima možete savršeno potisnuti mamurluk i barem prividno zaliječiti vaš party želudac, probajte s ovom prejednostavnom i prefinom focacciom s crnim maslinama i cherry rajčicama. Imajte pritom na umu kako nadjev nije strogo zadan, poigrajte se sami, i kako god, uživajte u ostatku prvog dana nove godine ušuškani u krevetu sa svojom mirisom i toplom focacciom koja će vam definitivno popraviti dan. Recept smo inače pronašli na gastro blogu Cukar i da se razumijemo, autorica bloga nije sugerirala da je njezina focaccia idealna za jutro nakon novogodišnjeg partyja, mi smo (smijeh). Upravo je  zadovoljno žvačemo! 

Sastojci

500 g brašna (bilo bi idealno koristiti tip '00', ali ako ga nemate i T '550' će proći)
2 ravne žličice soli
1 suhi kvasac
3 žlice maslinovog ulja, plus još za premazivanje
400 ml mlake vode

Za nadjev
5 – 6 cherry rajčica, prepolovljenih
10 crnih maslina, narezanih
krupna morska sol
maslinovo ulje

Focaccia je ono što nam danas treba za preživjeti dan! (фото 1)

Postupak

U zdjeli izmiješajte brašno i sol pa dodajte suhi kvasac i maslinovo ulje ta još jednom dobro promiješajte. Lagano dolijevajte mlaku vodu i cijelo vrijeme miješajte drvenom kuhačom. Kada više ne budete mogli miješati kuhačom krenite mijesiti tijesto rukama. Prebacite tijesto na radnu plohu koju ste lagano premazali maslinovim ulje i posuli s malo brašna. Nastavite mijesiti tijesto još 5 - 7 minuta. Kada dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi prebacite ga natrag u zdjelu, premažite ga s malo maslinovog ulja i ostavite na toplom da se udvostruči.

Kada se tijesto udvostruči ponovno ga premijesite na radnoj plohi premazanoj maslinovim uljem. Tijesto prebacite na veliki lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje te ga rukama rastegnite u pogaču - focacciu. Ostavite ga na toplom narednih sat vremena da još jednom fermentira. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220°C. Uzdignutu focacciu malo nabodite prstima i posipajte je narezanim maslinama i cherry rajčicama. Na kraju sve prelijte s još maslinovog ulja i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite dvadesetak minuta, dok se lijepo ne zarumeni. Pečenu focacciu prelijte s još maslinovog ulja i poslužite toplu.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

L.M.F.

  • Fotografija: Cukar.com.hr

Napišite komentar

Učitaj još