Traži

Izvrnuti kolač sa šljivama koji će vas omamiti svojim okusom

Izvrnuti kolač sa šljivama koji će vas omamiti svojim okusom

Recept s bloga Prstohvat soli

Tekst: L.M.F.


Fotografija: Prstohvat soli

Kolač sa šljivama uvijek je dobra ideja, posebice ako je riječ o nekoj kombinaciji toplog kolača koji je poslužen sa sladoledom. E, ovaj je upravo takav, a da stvar bude otkačenija, u pitanju je zapravo izvrnuti kolač sa šljivama. Zašto izvrnuti? Bit će vam jasnije kada pročitate postupak pripreme u nastavku i doznate zašto se baš tako zove i u čemu leži cijeli twist ove sočne i slatke gastro priče. Recept smo pronašli na blogu Prstohvat soli i sudeći prema svemu, ovo je baš nešto jako, jakooo fino. 

 

Sastojci

karamel preljev
125 g tamnog Muscovado šećera (može i svijetli Muscovado)
60 g maslaca

tijesto
250 g brašna
2 žličice praška za pecivo
150 g šećera
1 vanilin šećer
125 g maslaca
2 jaja
80 ml mlijeka
šljive (oko 25 komada za popuniti kalup)

Izvrnuti kolač sa šljivama koji će vas omamiti svojim okusom (фото 1)

Priprema

Pripremite okrugli kalup promjera 23 cm. Upalite pećnicu da se grije na 180 °C. Šljive prepolovite, odstranite im košticu pa svaku polovinu narežite na dvije kriške. Za karamel preljev, maslac i šećer stavite u posudu i na laganoj vatri otopite dok masa ne postane glatka. Sve stavite u kalup i ravnomjerno obložite njegovo dno preljevom. Redajte šljive u krug preko karamel preljeva. Gledajte da ih gusto poredate i pažljivo da se ne opečete na karamelu. Za tijesto, prvo rastopite maslac i ostavite da se prohladi. Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Jaja i mlijeko umutite u posebnoj posudi, dodajte u suhe sastojke i potom dodajte prohlađeni maslac. Masu dobro sjedinite, najbolje pomoću miksera i stavite u kalup preko šljiva. Rasporedite je ravnomjerno. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta. Ali, najbolje da napravite test s čačkalicom nakon 30 minuta, zabodite čačkalicu u tijesto, ako izađe suha kolač je gotov. Pečeni kolač po vađenju iz pećnice ostavite nekoliko minuta da odstoji, ali ne predugo da se karamel ne bi hladio. Kalup pokrijte velikim tanjurom i brzo, ali pažljivo izvrnite kolač na tanjur. Poslužite ga toplog uz sladoled od vanilije ili pričekajte da se ohladi, kada ćete ga ljepše moći narezati.

Izvrnuti kolač sa šljivama koji će vas omamiti svojim okusom (фото 2)

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više