Traži

Kokos i borovnice, a sve to u jednoj torti zvuči nam odlično!

Recept s bloga Cukar

Kokos i borovnice, a sve to u jednoj torti zvuči nam odlično!

Tekst: L.M.F.

Riječ je o jako jednostavnoj torti koja se ne peče, koja ne sadrži rafinirane šećere niti namirnice životinjskog podrijetla. Ona je dakle i veganska, a osim pekmeza koji je termički obrađen ona je i sirova...

Vikendi su nam nekako uvijek rezervirani za torte. Pa, ako ste ljubitelji onih sirovih, imamo jedan izvrsni prijedlog, a recept smo pronašli na već isprobanom i odličnom gastro blogu Cukar. Riječ je o veganskoj torti koja se ne peče i koja ne sadrži rafinirane šećere niti namirnice životinjskog podrijetla. U pitanju je božanstvena torta od kokosa sa želeom od borovnica, a kako se priprema doznajte u nastavku... 

 

Sastojci

Za podlogu
150 g badema
30 g kokosa (mrvice za kolače)
150 g svježih datulja

Za kremu
2 konzerve (2 x 400 g) kokosovog mlijeka, dobro ohlađene u hladnjaku
100 g bademovog maslaca
2 žlice javorovog sirupa
2 i ½ žličice agar-agar praha
120 ml vode

Za žele
200 g pekmeza od borovnica
1 žličica agar-agar praha
60 ml vode

Kokos i borovnice, a sve to u jednoj torti zvuči nam odlično! (фото 1)

Postupak

Prvo napravite podlogu. U multipraktik ili sjeckalicu ubacite bademe i sameljite ih. Dodajte kokos i svježe datulje pa nastavite sve miješati u multipraktiku dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Mali kalup za torte, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite dobivenu smjesu. Poravnajte je kako bi dobili podlogu ravnomjerne debljine. Odložite u hladnjaku dok napravite kremu.

Za kremu

Kokosov mlijeko izvadite iz hladnjaka, otvorite i pažljivo žlicom izvadite stvrdnutu kokosovu masu koja se stvorila na vrhu svake konzerve. Taj stvrdnuti kokos je kokosova krema koju koristimo u receptu. Vodu koja vam ostane u limenci možete popiti ili dodavati u smoothieje. Stavite kokosovu kremu u blender, dodajte bademov maslac i javorov sirup i sve dobro izblendajte u glatku smjesu. Agar-agar pomiješajte s 120 ml vode u malom lončiću pa sve zagrijavajte nad umjerenom vatrom dok ne zakuha. Kada zakuha maknite s vatre i umiješajte u kremu od kokosa i badema. Ovako pripremljenu kremu prelijte preko podloge koju ste napravili ranije. Ako želite, ubacite i koju svježu borovnicu. Ostavite u hladnjaku da se krema stisne.

Za žele

Kada se krema od kokosa stisne počnite pripremati žele. U zdjelu izvadite 200 g pekmeza od borovnica. U lončiću pomiješajte agar-agar i vodu pa ih zagrijte na umjerenoj vatri dok ne zakuhaju. Odmah maknite s vatre i umiješajte u pekmez. Sve dobro pomiješajte pa dobivenom smjesom prelijte ohlađenu toru. Ostavite tortu da se dobro ohladi u hladnjaku. Prije posluživanja je pažljivo izvadite iz kalupa i prebacite je na tanjur za serviranje. Po želji ukrasite tortu svježim borovnicama, listićima kokosa ili jestivim cvijećem.

Napomene

Umjesto svježih datulja možete koristiti i suhe, u tom slučaju ih obavezno malo namočite prije korištenja.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    Cukar.com.hr
Učitaj još