Traži

Koliko vam savršeno zvuči pita s pekan orasima, slanom karamelom i čokoladom?

Prema receptu Chefa Darka

Koliko vam savršeno zvuči pita s pekan orasima, slanom karamelom i čokoladom?

Text: E.G.

Riječ je o kombinaciji koju smo poželjeli probati odmah!

Pite volimo u svim varijantama, od slatkih preko slanih, pa sve do onih koje donose kombinaciju okusa. Odlične su jer mogu poslužiti kao doručak, ručak ili večera, ali i kao slasni međuobrok. Danas vam predlažemo da se okušate u pripravi pite od pekan oraha, slane karamele i čokolade, koju smo pronašli na stranicama Chef's Darko Foodstyling i koju smo odmah poželjeli probati. Evo što će vam sve trebati...

Sastojci

Za koru

200 g brašna
100 g maslaca
30 g šećera u prahu
2 žlice vode
prstohvat soli

Nadjev
150 g šećera
50 g brašna
50 g kakao u prahu
80 g rastopljenog maslaca
3 jajeta
1 čajna žlica ekstrakta od vanilije
1 žlica sirupa od kukuruza (alternative med ili javorov sirup)
100 g nasjeckanih pekan oraha

Karamel
130 g šećera
50 g vode
130 g vrhnja za slag
1 žlica soka od limuna
3 žlice maslaca
prstohvat krupne soli
200 g pekan oraha

Priprema

Pomiješajte brašno s maslacem, soli i šećerom, prstima ga razradite dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodate vodu i pomiješajte dok se tijesto ne skupi u masu. Napravite disk od tijesta, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata. Lagano posipajte radnu plohu brašnom i razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine (tijesto mora biti što tanje). Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promjera 24-26 cm i stavite u frizer na 30 minuta (to će spriječiti da se tijesto skupi tijekom pečenja).

Zagrijte pećnicu na 180 C.

U posudu pomiješati šećer, brašno, kakao, med ili javorov sirup, rastopljeni maslac i vaniliju. Dodati jaja i izmiješati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati nasjeckane orahe. Izliti u već pripremljeni kalup s tijestom Pecite oko 30-35 minuta, dok se nadjev ne počne zgušnjavati, ali je još drhtav u srediti. Izvaditi iz pećnice.

Karamel

U posudu zagrijati, šećer, sok od limuna i vodu. Ne miješati, nakon par minuta šećer će prelaziti u karamel i kad dobije tamniju boju maknuti s vatre, dodati vrhnje za šlag i maslac te miješati dok se maslac ne rastopi. Sol možete dodati odmah ili na posuti na kraju.

Na gotovu pitu poredati pekan orahe u krug i zaliti s toplim karamelom. Ostaviti da se dobro ohladi.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    Chef Darko's Foodstyling
Učitaj još