Traži

Mediteranska peciva s kojima možete započeti dan

Recept s bloga Cukar

Mediteranska peciva s kojima možete započeti dan

Text: L.M.F.

Nema ništa ukusnije za doručak od svježe pečenih, toplih peciva s malo namazanog maslaca... slažete li se?

Ova današnja peciva, prema riječima autorice bloga Cukar, jednostavna su za izradu i mogu uspjeti i apsolutnim početnicima. Jedini uvjet je, dakako, da budete strpljivi i pratite recept. Odnosno, pričekajte da se tijesto digne, a ako vam se žuri onda se uhvatite u koštac s njima neki drugi dan. Ali s obzirom na produljeni blagdanski vikend, vremena sigurno ne nedostaje…

Sastojci

500 g bijelog brašna
1 paketić suhog kvasca
1 žličica suhog bosiljka
1 žličica suhog timijana
1 žličica suhog peršina
½ žličice ružmarina
1 režanj češnjaka, nariban
1 žličica soli
3 žlice maslinovog ulja
350 ml mlake vode

Mediteranska peciva s kojima možete započeti dan (фото 1)

Postupak

U zdjeli za miješanje pomiješajte brašno i kvasac pa dodajte sve ostale začine i sol. Dodajte maslinovo ulje i mlaku vodu pa zamijesite tijesto. Kada se tijesto poveže prebacite ga na radnu plohu koju ste vrlo malo posipali brašnom i krenite mijesiti. Dobro umijesite tijesto da postane glatko, podatno i elastično, najmanje deset minuta.

Tijesto premažite s malo maslinovog ulja, prebacite ga natrag u zdjelu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. Ovisno o temperaturi i postotku vlage ovaj proces može trajati od sat vremena do nekoliko sati. Dajte vrijeme tijestu, neka vidno naraste. Podignuto tijesto ponovno premijesite na radnoj površini pa ga podijelite na deset jednakih dijelova. Svaki dio među dlanovima oblikujte u kuglicu i složite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.

Ovako formirane kuglice - peciva pokrijte i ostavite na toplom još sat vremena da se ponovno dignu. Sada uključite pećnicu i zagrijte je na 180°C. Kada se peciva ponovno podignu zarežite ih oštrim nožem u križni oblik i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu. Nakon 20 minuta pečenja premažite peciva s malo maslinovog ulja i nastavite ih peći još 5 minuta ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju. Pečena peciva odmah izvadite iz pećnice i ohladite ih na rešetki. Poslužite ih uz maslac ili namaze po želji.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    PR
Učitaj još