Traži

HTML5 Standard

Možete li odoljeti tartu s kruškama i gorgonzolom?

Recept s bloga "Prstohvat soli"

Možete li odoljeti tartu s kruškama i gorgonzolom?
Jesen na tanjuru nikad nije bila ovako ukusna!

Tražite li inspiraciju za ukusan jesenski specijalitet kakvog nemate često prilike jesti, provjerite ovaj recept koji smo pronašli na blogu Prstohvat soli. Posebno će se svidjeti ljubiteljima slatko-slanih kombinacija, ali vjerujte nam da mu priliku trebaju pružiti i oni koji to tradicionalno nisu. U nastavku pronađite recept za raskošni tart s kruškama i gorgonzolom, koji može funkcionirati kao doručak, ručak ili večera!

Sastojci

Tijesto: 150 g brašna, 75 g hladnog putera, 1/2 žličice soli, 3-4 žličice vode

Punjenje: 100 ml mlijeka, malo soli i papra, 1 jaje, oko 50 g gorgonzole, 2 manje kruške, 1 žlica oraha

Karamelizirani luk: 1 veća glavica ljubičastog luka, 1 puna žlica smeđeg šećera, 1 žlica aceta balsamicaprstohvat soli i prstohvat papra, komadić putera, maslinovo ulje

Priprema

Nasjeckajte luk na deblje kolutove pa ih prepolovite. U tavu dodajte malo maslinovog ulja i stavite komadić maslaca. Kada se masnoća zagrije, dodajte luk i pržite ga na srednjoj vatri, cijelo vrijeme miješajući i pazeći da ne zagori. I tako sve dok luk ne omekša, oko 10 do 15 minuta. Kad omekša, dodajte šećer, promiješajte pa ulijte balzamični ocat. Pustite da tekućina ispari i da luk postane nalik džemu. Dodajte sol i papar. Tavu uklonite s ringa.

Tijesto je najbolje spremati u multipraktiku. U posudu dodajte brašno i sol pa promiješajte. Dodajte maslac narezan na kockice pa pulsirajte dok ne dobijete mrvičastu masu. Dok multipraktik radi, dodajte žlicu po žlicu vode dok ne dobijete kompaktno tijesto. Izvadite ga iz posude, oblikujte u pravokutnik i umotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na 30 minuta.

Možete li odoljeti tartu s kruškama i gorgonzolom? (фото 1)

Za punjenje pomiješajte mlijeko i jaje, dodajte malo soli i papra. Nemojte pretjerivati sa soli jer je gorgonzola slana. Gorgonzolu trgajte na komadiće, orahe ugrubo usitnite.

Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva. 

Izvadite tijesto iz hladnjaka pa na pobrašnjenoj podlozi uz pomoć valjka razvucite ga na debljinu do 1 cm i dimenzije nešto veće od kalupa. Pažljivo ga prebacite i lijepo utisnite u kalup. Višak koji viri van, odrežite. Dno izbockajte vilicom. Komad papira za pečenje malo veći od tarta odrežite i zgužvajte, pa stavite preko tijesta, posipajte rižu ili grah da prekrije dno i bude skoro visine rubova. Pecite oko 10 minuta, izvadite papir pa nastavite peći još desetak minuta.

Dok se tijesto peče, ogulite kruške, prepolovite, izvadite im sredinu s košticama pa narežite na kriške. Izvadite kalup s tijestom, po dnu rasporedite karamelizirani luk, preko prelijte nadjev od mlijeka i jaja, duž sredine stavite kruške, okolo rasporedite gorgonzolu i orahe. Vratite u pećnicu i pecite dok se nadjev ne zapeče i dobije lijepu smećkastu boju. Poslužite ga toplog uz salatu po želji.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

E.G.

Napišite komentar

Učitaj još