Traži

Svečano predstavljen najveći hrvatski gastro projekt

Croatia: The Cookbook

Svečano predstavljen najveći hrvatski gastro projekt

Urednik: A.P.

Sinoć je u zagrebačkom restoranu Dubravkin put predstavljen projekt od velike važnosti za promicanje hrvatske kulture u svijetu, Croatia – The Cookbook, ključno izdanje hrvatske gastronomije s više od 150 vrhunskih jela najboljih hrvatskih chefova - prve moderne i sveobuhvatne monografije hrvatske gastronomije i kulture

Projekt monografije hrvatske gastronomije obilježava važnu fazu u povijesti hrvatske gastronomske i restoranske scene, a za cilj je imao okupiti i povezati najrelevantnije stručnjake hrvatske gastronomske scene. Povezivanje istomišljenika okupljenih oko sličnih stavova i ideja o upotrebi lokalnih namirnica, suradnji s lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima rezultiralo je stvaranjem knjige koja je odredila budućnost hrvatske gastronomije, ali isto tako knjiga ostaje i kao zalog budućim generacijama.

Svečano predstavljen najveći hrvatski gastro projekt (фото 1)

"Smatrali smo iznimno bitnim, u razdoblju kada hrvatska gastro scena sve više jača, da napravimo cjelokupan projekt kojim bismo definirali što je to hrvatska gastronomija, ali i kako bismo brendirali Hrvatsku kao gastronomsku i turističku destinaciju. Projekt na kojem smo okupili  najvažnije aktere hrvatske gastro scene orijentir je za budućnost. Hrvatska gastro scena definitivno ima veliki potencijal, a naša monografija to će i dokazati", izjavila je Ana Marija Žužul, kreativna direktorica projekta Croatia – The Cookbook, Hrvatska kuharica.

Idejni začetnik projekta, poznati hrvatski chef Mate Janković, uspio je u svom naumu i okupio aktualne hrvatske chefove, točnije njih 36, od kojih je svaki chef dao svoja 4 autorska recepta. S preko 500 stranica, ova knjiga je i vizualni put kroz hrvatsku, s više od 150 vrhunskih fotografija krajolika, hrane i atmosfere kroz sve regije.

Kuharica je podijeljena na četiri hrvatske regije: 1.) Istra, sjeverno Hrvatsko primorje i Gorski kotar, 2.) Središnja Hrvatska, 3.) Južno Hrvatsko primorje – Dalmacija , 4.) Istočna Hrvatska.

Svečano predstavljen najveći hrvatski gastro projekt (фото 2)

"Nije bilo jednostavno okupiti toliki broj tako relevantnih chefova za hrvatsku gastronomiju. Autori znalački interpretiraju hrvatska tradicionalna jela i tradiciju kuhanja te pokušavaju definirati što je to autentična hrvatska kuhinja s obzirom na sve utjecaje pod kojima je ona nastajala", objasnio je Mate Janković.

Projekt Hrvatska kuharica trajno će obilježiti i definirati ovaj naraštaj hrvatskih chefova koji je zaslužan za velike i važne pomake na hrvatskoj gastro sceni, a isto tako, projekt je vrlo važan za razvoj hrvatskog turizma jer se sve više pozicioniramo i kao destinacija s vrhunskom gastro ponudom. Knjiga uz hrvatsko ima i englesko izdanje koje će biti odličan ambasador Hrvatske kao važne gastro turističke destinacije. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    John Pavlish

Napišite komentar

Učitaj još