Traži

Što kažete na domaće sljezove kolačiće?

Prema receptu chefa Darka

Što kažete na domaće sljezove kolačiće?
Ovaj nesvakidašnji recept će oduševiti baš svakoga!

Dok brojimo zadnje trenutke prije 2018. godine i odluke da ćemo smanjiti unos šećera, odlučili smo isprobati još jedan recept uz koji ćemo malo griješiti. Kad je već tako, željeli smo pronaći nešto posebno, a u tome nam je pomogao omiljeni chef Darko. Recept za domaće sljezove kolačiće smo pronašli na njegovoj Facebook stranici Chef Darko's Foodstyling i osvojio nas je već na prvi pogled. Ako ste i vi oduvijek htjeli probati ovu slasticu, evo kako se ona sprema te što vam je sve potrebno.

Sastojci

3 paketića želatine u prahu

240 vode

240 grama meda (ako koristite šećer onda vam je potrebno 200 grama)

prstohvat soli

šećer u prahu

1 čajna žlica ekstrakt vanilije

Priprema

U mikser staviti 120 ml vode, gore posuti želatinu i staviti sa strane 10-15 minuta.

U posudu u kojoj ćete raditi sirup, staviti ostatak vode (120 ml), šećer, sol, i odmah staviti termometar te na laganoj vatri kuhati dok sirup ne dođe do temperature od 115 stupnjeva (traje nekih 10-13 minuta). Kad ste dostigli točnu temperaturu, maknite sa strane.

Uključiti mikser, prvo na manju brzinu i polako sipati sirup, nakon 1-2 minute povećati brzinu te pustiti dok se ne dobije bijela gusta masa, slična tučenom bjelanjku (7-8 minuta). Pred kraj dodati vaniliju.

Dok mikser radi svoje, pleh obložiti papirom za pečenje te posuti sa šećerom u prahu. Dobivenu masu staviti u pripremljeni pleh, ovdje je jako bitno da brzo radite jer smjesa je jako ljepljiva. Sa špatulom izravnati i posuti sa šećerom u prahu.

Ostaviti nekih 4-6 sati ili preko noći. Prije rezanja na drvenu podlogu posuti šećer u prahu te izvaditi cijeli sljezov kolač iz pleha na drvenu podlogu. S nožem rezati veličine kocke koje želite, a najbolje je služiti u ovim zimskim danima s vrućom čokoladom.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

E.G.

  • Fotografija: Facebook

Napišite komentar

Učitaj još