Traži

Vikend započnite ovim hranjivim doručkom koji će vas oduševiti

Prema receptu Jamieja Olivera

Vikend započnite ovim hranjivim doručkom koji će vas oduševiti

Urednik: E.G.

Pečena jaja s grahom, minirajčice i ricotta na prepečencu čine dobitnu kombinaciju koju preporučuje slavni Jamie Oliver

Ako brinete o tome da je vaš doručak u jednakoj mjeri ukusan koliko i hranjiv, ovaj vikend za vas nema dvojbe. Svi znamo koliko je bitno unositi dovoljnu količinu bjelančevina, a recept bogat upravo njima smo pronašli u novoj kuharici Jamieja Olivera, "Superhrana za svaki dan", objavljenoj u nakladi kuće Mozaik. Svi su recepti hranjivi i niskokalorični, a dolaze i s detaljnim objašnjenjem o sastavu, kao i razlog korištenja određenih namirnica. U slučaju ovog recepta, čudesni bijeli grah (cannellini) služi kao odlični izvor bjelančevina, bogat je vlaknima i sadržava vitamin C te magnezij, mineral koji pomaže da nam mišići funkcioniraju kako treba.

Sastojci

250 g zrelih minirajčica različitih boja

½ limuna

ekstradjevičansko maslinovo ulje

4 grančice svježeg bosiljka

1 konzerva bijeloga graha (cannellini) od 400 g

1  pošten prstohvat sjemenki komorača

2  velika jaja

2 kriške integralnog kruha sa sjemenkama

2 pune žličice ricotte

po želji: gusti balzamični ocat po želji: ljuti umak od čilija

Priprema

Rajčice prepolovite, stavite u zdjelu i pomiješajte s limunovim sokom, 1 žlicom ulja i prstohvatom morske soli. Natrgajte listove bosiljka i ubacite ih u zdjelu (sitnije sačuvajte za ukras), pa zdjelu ostavite po strani da se rajčice nekoliko minuta namaču.

U međuvremenu na jak plamen stavite veliku teflonsku tavu. Ocijedite grah, ubacite ga u vruću tavu, dodajte mu sjemenke komorača i malo crnog papra. Ostavite grah 5 minuta, a tavu povremeno protresite - grah treba pomalo potamniti i rasprsnuti se. U tavu stavite namočene rajčice, dodajte im 100 ml vode, posolite ih i ostavite da se sve krčka 1 minutu. U tavu sa svake strane razbijte po jedno jaje, poklopite je poklopcem, tanjurom ili aluminijskom folijom, smanjite plamen, pa sve još na sasvim laganom plamenu pecite 3 do 4 minute, želite li da jaja ostanu lijepo meka, ili malo dulje. Za to vrijeme prepecite kruh.

Vruće kriške prepečenca premažite ricottom, pa ih poslužite uz jaja pečena u grahu. Sve pospite sačuvanim listićima bosiljka, a zatim navalite. Za kraj sve možete preliti i s malo balzamičnog octa i/ili malo ljutog umaka od čilija. Da poližete prste.

*Porcija ovog jela sadrži: 399 kalorije, 15,7 grama masti, 3,6 grama zasićenih masti, 22 grama bjelančevina, 40,7 grama ugljikohidrata, 5,5 grama šećera, 1,3 grama soli, 12,6 grama vlakna

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    Jamie Oliver
Učitaj još