Traži

Pogledajte kako će izgledati prvi energetski učinkoviti hotel u Arktičkom krugu

Hotel Svart U Norveškoj

Urednik: L.M.F.


Fotografija: buro247.mn

Arhitektonska tvrtka Snøhetta nedavno je predstavila inovativan projekt Hotela Svart. U pitanju je građevina prstenastog oblika koja će biti smještena unutar Arktičkog kruga, na rubu norveškog fjorda Holandsfjorden i u podnožju ledenjaka Svartisen. Dizajnirana je prema strogim norveškim Powerhouse standardima koji su razvili Snøhetta i njihovi partneri, a sve s ciljem određivanja smjernica za izgradnju energetski pozitivnih i održivih građevina.

Pogledajte kako će izgledati prvi energetski učinkoviti hotel u Arktičkom krugu (фото 1)

Poručuju kako upravo oblik prstena posjetiteljima omogućuje osjećaj potpune interakcije s okolišem te je inspirirana tradicionalnim norveškim ribolovnim strukturama. Prva je fiskehjell, drvena konstrukcija u obliku slova A, koja služi za sušenje ribe, a druga je rorbue i predstavlja tip sezonske kuće koju norveški ribari koriste tijekom sezone ribolova. Ove dvije reference pridonijele su dizajnu nosive strukture sastavljene od niza kosih stupova koji građevinu drže iznad vode, zahvaljujući čemu ostvaruje minimalan kontakt s ekosustavom, piše Ekovijesnik.hr. Na ovaj je način oblikovana i šetnica oko prstena hotela na kojoj će posjetitelji moći uživati ​​tijekom ljetnih mjeseci, dok sam standard pretpostavlja izgradnju energetski pozitivnih građevina koje će u periodu od 60 godina stvoriti dovoljno obnovljive energije koja će biti dovoljna ne samo za svakodnevnu potrošnju, već i za njihovu izgradnju, proizvodnju materijala, pa čak i za njihovo rušenje kada za to dođe vrijeme. 

Pogledajte kako će izgledati prvi energetski učinkoviti hotel u Arktičkom krugu (фото 2)

Kako bi se postigla ova visoko zahtjevna razina održivosti, Snøhetta je na lokaciji budućeg hotela provela opsežno istraživanje solarnih uvjeta tijekom cijele godine. Time je unutar prstenastog oblika građevine na najoptimalniji način određen položaj soba, restorana i terasa, kako bi se što više iskoristila raspoloživa solarna energija. Solarni paneli na krovu bit će tijekom ljetne sezone daleko efikasniji od onih postavljenih na krovovima u južnijim predjelima Norveške, jer će proizvoditi više energije zbog gotovo 24-satne dnevne svjetlosti. Posjetiteljima neće biti hladno ni tijekom zimskih mjeseci - za grijanje će se koristiti geotermalna energija dostupna iz tla ispod samog hotela.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više