Traži

5 pravila kojih se trebate pridržavati ako koristite fitness aplikacije

Aplikacije će vam pomoći, ali na vama je najveći dio

5 pravila kojih se trebate pridržavati ako koristite fitness aplikacije

Text: L.M.F.

Za početak, morate imati na umu kako aplikacija neće umjesto vas odraditi trening...

Prošla su vremena kada biste uz sebe trebali imati osobnog trenera koji će vam reći jeste li u treninzima ostvarili napredak i koliko ste kilograma, odnosno kalorija izgubili. Danas to sve skupa možete imati u sklopu odabrane fitness aplikacije kojih danas ima zaista puno (Wohoo, prednost života u 21. stoljeću). Osim što su jednostavne, aplikacije su vrlo praktične, a neke su i besplatne. No, čak i one koje se moraju kupiti, koštaju svega nekoliko dolara. U cijeloj toj ponudi, trebali biste se prvo zapitati koliko vam one mogu pomoći i koliko su efektivne u ostvarivanju vašeg zadanog cilja. Zanimljivo je kako danas te fitness aplikacije ne broje samo potrošene kalorije, otkucaje srca i slično, nego u njima možete imati i svojevrsne menije, bilježiti obroke, čitati nutricionističke savjete i razno razne vodiče - nešto kao vaš osobni dnevnik treninga i svega popratnog. No, mnogi pritom zaboravljaju i neka zlatna pravila koja vrijedi usvojiti i osvijestiti prije nego se uopće upuste u takav tip avanture - virtualnog osobnog trenera kojeg mogu imati u svom mobitelu…


1. Aplikacije ne sagorijevaju vaše kalorije
Kalorije se troše samo onda kada vi vježbate. Na kraju dana, aplikacija je samo jednostavan alat koji to sve skupa bilježi. Mnogi vježbači početnici misle kako je aplikacija svojevrsna zamjena za vježbanje, no činjenica je da ona ne sagorijeva kalorije nego vas samo vodi kroz taj proces.

2. Osluškujte svoje tijelo
I dok vas trener navodi i upozorava kada trebate usporiti ili ubrzati u vašem treningu, odnosno kako izbjeći pojedine ozljede, aplikacija to nažalost ne može odraditi. Sve je na vama, pa zato pripazite na vaše tijelo i budite oprezni kada trenirate.

 

5 pravila kojih se trebate pridržavati ako koristite fitness aplikacije (фото 1)


3. Motivirajte sami sebe
Aplikacija vam može neke stvari olakšati, a vježbati možete bilo gdje i bilo kada, bez isprike! Sve što trebate učiniti jest ustati i pokrenuti se. Za početak se zapitajte zašto ste uopće downloadali aplikacija. Je li razlog konkretan cilj kao što je recimo skidanje kilograma možda ili… da jednostavno budete aktivni i fit? U svakom slučaju, bitno je motivirati se i pomicati vlastite granice jer na aplikaciju u tom smislu ne možete računati.

4. Nisu sve aplikacije jednake
Izbora je mnogo. Neke aplikacije su samo isključivo za vježbanje, a neke  su posvećene i vježbanju i zdravlju istovremeno. Neke prate i broje samo vaše korake i kretanje, a neke će vam ponuditi i razne programe, plan vježbanja uz prehranu i mini savjete i trikove. Ako želite uistinu nešto promijeniti, morali biste imati pristup da nije sve samo u vježbanju, nego i u kompletnoj promjeni stila života.

5. Uživajte u cijelom procesu
Na kraju svakog dana, uvijek nek vam ostanu slične misli: prisjetite se svojih ciljeva, organizirajte se i zabavite se.. Aplikacije će vam ponuditi puno toga kako biste ostvarili transformaciju, no neke stvari ćete ipak dodatno morati uz nju odraditi sami kako bi vam cijeli proces bio ugodniji.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    buro247.sg
Učitaj još