Traži

Neeeee! Do 2050. godine svijet će ostati bez čokolade

I što ćemo onda?

Neeeee! Do 2050. godine svijet će ostati bez čokolade
Biljka kakaovac, čija su zrna osnovni sastojak čokolade, nalazi se u nesigurnoj poziciji, a uzrok tome su nepovoljne klimatske promjene...

Klimatske promjene će uzrokovati izumiranje biljke koja služi za proizvodnju čokolade do 2050. godine, navodi se u izvješću američke Agencije za oceane i atmosferu (NOAA). Naime, u pojašnjenju stoji i kako će promjena temperature diljem svijeta onemogućiti rast kakao biljke u sljedećih trideset godina. Zbog globalnog zatopljenja s jedne, a sve veće potražnje za čokoladom s druge strane, za par desetljeća ova bi se biljka mogla naći u opasnosti da potpuno nestane. Naime, da bi se plodovi ovog stabla razvili i dozreli potrebni su određeni uvjeti. Kakaovac tako raste na vlažnom i toplom tlu, temperatura uvijek mora biti oko 20 °C, a najbolje uspijeva na području južno i sjeverno od ekvatora. Upravo je to usko geografsko područje zbog globalnog zatopljenja posebno u opasnosti jer će doći do isušivanja tla, a ono će uzrokovati razne bolesti za kakaovac. S obzirom na loše prognoze odmah su se na tom polju počeli poduzimati koraci kako ipak ne bi došlo do najgoreg scenarija. Postoji opcija da se plantaže kakaovca presele na višu nadmorsku visinu, što ima svojih prednosti, ali i mana. U svakom slučaju, vjerujemo da će mnogi već sada početi raditi zalihe za "crne dane". 


Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

L.M.F.

  • Fotografija: buro247.ua

Napišite komentar

Učitaj još