Traži

Hoće li Francuska dekriminalizirati drogu?

Potencijalne promjene u zakonu

Hoće li Francuska dekriminalizirati drogu?
Sudeći prema najnovijim vijestima, Francuska bi se mogla pridružiti rastućem broju zemalja koje su se odlučile za dekriminalizaciju droge...

Pitanje dekriminalizacije ili legalizacije droga spada u ona pitanja oko kojih se vjerojatno nikad neće postići opći konsenzus. Dok jedni uporno ponavljaju kako je korištenje marihuane manje štetno od, primjerice, konzumiranja alkohola, drugi se grčevito opiru čak i klasifikaciji tzv. lakših i težih droga. Ipak, može se primijetiti trend dekriminalizacije ili čak legalizacije droga u sve većem broju svjetskih zemalja, a takvim odlukama idu u prilog i statistike; dekriminalizacija dovodi do smanjenog opterećenja kaznenog sustava, dok legalizacija ni u jednoj zemlji nije dovela do povećanog broja konzumenata, već upravo suprotno.

Posljednja zemlja koja se kreće putanjom liberalizacije zakona vezanog uz korištenje droga je Francuska. Dva zastupnika, Eric Pulliat i Robin Reda su, između ostalih prijedloga za već spomenuto smanjenje opterećenja kaznenog sustava, naveli i mogućnost dekriminalizacije droga. U tom slučaju bi se posjedovanje klasificiralo kao prekršaj, i trebala bi se platiti novčana kazna u iznosu između 150 i 200 eura. U slučaju da se to ne plati, moguća je kazna zatvora. Još jedna opcija o kojoj su raspravljali je da osobna upotreba ne može rezultirati zatvorom, no nikakvo konačno rješenje još uvijek nije ponuđeno. Za kraj, treba spomenuti i francuski zakoni ne rade distinkciju između marihuane i drugih droga, pa bi se ovaj prijedlog, ako prođe, mogao odnositi na doslovne sve droge.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

E.G.

  • Fotografija: screesnhot

Napišite komentar

Učitaj još