Traži

2016. je bila godina različitosti

Istraživanje portala Fashionista potvrdilo da je modni svijet postao tolerantniji

2016. je bila godina različitosti

Text: N.B.

Novinari magazina Fashionista analizirali su 147 naslovnica 10 vodećih magazina u SAD-u, kako bi utvrdili što se u svijetu mode promijenilo po pitanju rasne i dobne različitosti

U ovo doba prošle godine objavili su isto istraživanje prema kojem je na naslovnicama magazina Allure, Cosmopolitan, Elle, Glamour, Harper´s Bazaar, InStyle, Nylon, Teen Vogue, Vogue i W bilo svega 19,8% žena crne rase. Međutim, ove godine su naišli na ohrabrujuće podatke - ta se brojka popela na 35,3%.

Dakako, kažu iz Fashioniste, bilo je magazina koji su za svoje naslovnice birali predvidljiva lica poput Jessice Albe, Reese Witherspoon i pripadnica Instagram generacije Kendall Jenner i Gigi Hadid. No, bilo je i onih koji su se odlučili na odvažnije poteze. Prvi među njima je Teen Vogue koji je na čak 11 svojih naslovnica imao žene u drugoj boji kože osim bijele. Oni su za svoje naslovnice u protekloj godini birali žene poput Rowan Blanchard, Yare Shahidi, Amandle Stenberg, Willow Smith i Simone Biles. Slijedi ih InStyle sa sedam naslovnica, dok Glamour i Harper´s Bazaar zaostaju s tri, odnosno jednom naslovnicom. Dapače, Harper´s Bazaar je ove godine objavio čak 12 naslovnica na kojima su se našle bijele žene plave kose. Kad je u pitanju dobna različitost, istaknuli su se magazini W i Elle koji su za svoje naslovnice birali žene poput Barbre Streisand, Helen Mirren i Kathy Bates.

No, treba uzeti u obzir i internacionalne magazine koje je pak istražio The Fashion Spot. I prema njihovoj analizi situacija s različitosti na naslovnicama se promijenila, a magazini s najmanje različitim naslovnicama su Jalouse, Love, Marie Claire U.K., Porter, Vogue Germany, Vogue Netherlands, Vogue Paris, Vogue Russia i Vogue UK koji je u protekloj godini imao samo jednu naslovnicu na kojoj nije bio model bijele rase već je to bila Rihanna, a ista je situacija bila i prošle godine kad je to bila Jourdan Dunn, koja je bila prvi crni model na njihovoj naslovnici od 2013. godine. Obje analize pronađite na portalima Fashionista i The Fashion Spot.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

  • Fotografija:
    Magazine covers
Učitaj još