Traži

HTML5 Standard

2016. je bila godina različitosti

Istraživanje portala Fashionista potvrdilo da je modni svijet postao tolerantniji

2016. je bila godina različitosti
Novinari magazina Fashionista analizirali su 147 naslovnica 10 vodećih magazina u SAD-u, kako bi utvrdili što se u svijetu mode promijenilo po pitanju rasne i dobne različitosti

U ovo doba prošle godine objavili su isto istraživanje prema kojem je na naslovnicama magazina Allure, Cosmopolitan, Elle, Glamour, Harper´s Bazaar, InStyle, Nylon, Teen Vogue, Vogue i W bilo svega 19,8% žena crne rase. Međutim, ove godine su naišli na ohrabrujuće podatke - ta se brojka popela na 35,3%.

Dakako, kažu iz Fashioniste, bilo je magazina koji su za svoje naslovnice birali predvidljiva lica poput Jessice Albe, Reese Witherspoon i pripadnica Instagram generacije Kendall Jenner i Gigi Hadid. No, bilo je i onih koji su se odlučili na odvažnije poteze. Prvi među njima je Teen Vogue koji je na čak 11 svojih naslovnica imao žene u drugoj boji kože osim bijele. Oni su za svoje naslovnice u protekloj godini birali žene poput Rowan Blanchard, Yare Shahidi, Amandle Stenberg, Willow Smith i Simone Biles. Slijedi ih InStyle sa sedam naslovnica, dok Glamour i Harper´s Bazaar zaostaju s tri, odnosno jednom naslovnicom. Dapače, Harper´s Bazaar je ove godine objavio čak 12 naslovnica na kojima su se našle bijele žene plave kose. Kad je u pitanju dobna različitost, istaknuli su se magazini W i Elle koji su za svoje naslovnice birali žene poput Barbre Streisand, Helen Mirren i Kathy Bates.

No, treba uzeti u obzir i internacionalne magazine koje je pak istražio The Fashion Spot. I prema njihovoj analizi situacija s različitosti na naslovnicama se promijenila, a magazini s najmanje različitim naslovnicama su Jalouse, Love, Marie Claire U.K., Porter, Vogue Germany, Vogue Netherlands, Vogue Paris, Vogue Russia i Vogue UK koji je u protekloj godini imao samo jednu naslovnicu na kojoj nije bio model bijele rase već je to bila Rihanna, a ista je situacija bila i prošle godine kad je to bila Jourdan Dunn, koja je bila prvi crni model na njihovoj naslovnici od 2013. godine. Obje analize pronađite na portalima Fashionista i The Fashion Spot.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

N.B.

  • Fotografija: Magazine covers

Napišite komentar

Učitaj još