Traži

Droga kao inspiracija: kolekcija Rafa Simonsa uzrujala modne kritičare

Stanje društva i mladosti

Tekst: Ana Pavić


Fotografija: imaxtree

Kolekcija nazvana Youth In Motion posvećena je Christiane F. koje se svi sjećamo kao glavne junakinje knjige "Mi djeca s kolodvora Zoo"...

Ono što sada rade street wear brendovi Raf Simons je u stvari radio u svojim prvim kolekcijama - uspješno prenosio elemente ulice i supkultura na pistu, propitujući trenutno stanje društva i javnosti. Stoga, nije ni čudno da se u posljednjoj kolekciji prikazanoj jučer u New Yorku dotaknuo teme narkotika i činjenice da su isti danas rašireni među svim slojevima društva, radilo se o nelegalnim ili legalnim kanalima nabave. Samo Amerikanci godišnje popiju toliko tableta da su stručnjaci nazvali 2017. godinu kriznom što se tiče konzumacije "lijekova". O crnom tržištu i drogama koje se konzumiraju ne treba ni govoriti. To je realno stanje stvari, sadašnjost u kojoj živimo i surova istina koju nitko ne voli gledati pod nosom, pogotovo ne modna industrija koja je, ruku na srce, rasadnik narkotika više kategorije.

Iz navedenih razloga je izrazito čudno da su se neki kritičari pobunili protiv Simonsove "šake u glavu" koja je isporučena surovo i doslovno preko natpisa na odjeći i dodacima (vunenim šalovima). Na svakom od navedenih modela jednostavno je aplicirao print DRUGS, GHB, LSD, XTC itd. tako da kritičari nisu trebali nagađati što je pisac htio reći s ovom kolekcijom. Na majice je stavio likove Christiane F. (koja je bila uzvanica na reviji), ali i njenog bivšeg dečka i narko supatnika Detlefa. Ako prikazano ogolimo od senzacionalističkih natpisa ostaje nam fenomenalna i nosiva muška kolekcija u kojoj Simons pokazuje sve majstorstvo poigravanja sa siluetom.

Od fantastičnih predimenzioniranih kaputa u bojama do dekonstruiranih dolčevita čiju je prednju stranu pripojio na veste, ali i majice kratkih rukava. Međutim, činjenica da je tako otvoreno u prvi plan gurnuo drogu nije sjela najbolje određenim američkim kritičarima koji su se zapitali kako Simons može voditi jedan ultra komercijalan brend kao što je Calvin Klein i vezati svoje ime uz ovu kolekciju. Naravno da industriji ne smeta činjenica što je estetika kuće Saint Laurent opsjednuta heroin chicom i što sve manekenke izgledaju kao hodajući hommage najgorim danima Courtney Love, jer to je suptilno glorificiranje heroina. To im ne smeta. Ali smeta im Simonsov "in your face" pristup kojim je prikazao stanje ulice, klubova, mladosti i same Amerike.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više