Traži

Mario Vijačkić predstavio kolekciju nadahnutu estetikom 90-ih na Balkanu

Statement komadi

Tekst: D.D.


Fotografija: Doris Fatur

Mladi dizajner predstavlja nove vizuale kapsulne kolekcije serijom fotografija talentirane Doris Fatur

Igra tekstura, intervencije u kroju te interpretacije tradicijskih tehnika prevedene u suvremeni modni izričaj pokazatelj su dizajnerove kontinuirane interpretacije mode kao savršenog pokazatelja vremena u kojemu živimo. Kolekcija je rezultat promišljanja mode u korelaciji autobiografskih momenata iz bliske prošlosti reflektirane u sadašnjosti. Iako koketira s trendovima, kolekcija problematizira položaj i autentičnost mode naših prostora u globalnom kontekstu; koliko geopolitički aspekt utječe na percepciju hrvatske mode u svijetu, i na koji način je ona u konačnici percipirana.

Estetika devedesetih godina prošlog stoljeća na Balkanu kao protežni motiv, elementi radne formalne odjeće, povijesno-tradicijski elementi te odnos hladnih i toplih boja rezultirali su statement komadima strogih krojeva omekšanih detaljima u obliku mašni i remenja. U kolekciji imamo raspon od pamučnih tkanina s digitalnim tiskom, viskoze, kariranih vunenih tkanina do lakirane kože, umjetnog krzna i finih pletiva s metalnim nitima.

Ručne intervencije u tekstilu koje aludiraju na tradicionalne tehnike veza i izrade tapiserija, igra različitim teksturama, odnosi trivijalnog i visoke tehnologije, femininog i maskulinog, strukturiranog i plošnog, sjaja i matiranog, perforiranog i kompaktnog u vidu protežnih elemenata, uokviruju cjelinu koja odiše sporty chic estetikom koja je već prepoznatljiv Vijačkićev rukopis. Karirani kaputi, jakne, cropped hlače s remenjem, oversized bunde i torbice od umjetnog krzna, hoodice i metalik haljine samo su neki od must have komada ovosezonskih trendova.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više