Search

AHA i BHA kiseline i zašto ih volimo: kratki vodič kroz naše omiljene proizvode

AHA i BHA kiseline i zašto ih volimo: kratki vodič kroz naše omiljene proizvode

Bez njih više ne možemo zamisliti rutinu njege lica

Tekst: E.G.


Image: PR,
Pinterest

U posljednjih se nekoliko godina sve više priča o tome koliko je kod kupovine kozmetičkih proizvoda pažnju važno obratiti samo na jednu stvar - njihov sastav. Ne treba se dati zavesti blještavim pakiranjima, slavnim zaštitnim licima ili visokim cijenama. Umjesto toga, koncentrirajte se na to da naučite koji će sastojci biti najbolji za postizanje nekog vašeg željenog rezultata i nemojte pristajati na manje. Preduvjet za to je da uopće znate što koji sastojak sa sobom nosi, zbog čega ćemo danas obraditi jednu od najpopularnijih skupina u kozmetici, kiseline. Ako barem malo pratite trendove u beauty industriji, onda ste za pojmove poput AHA i BHA kiselina već sigurno čuli. Možda ste čuli i da je riječ o jako poželjnim sastojcima, ali znate li točno reći o čemu se radi i kako one djeluju? Alfa hidroksi i beta hidroksi kiselina se odavno koriste u kozmetičkim salonima, i to za tretiranje cijelog niza neželjenih pojava na licu, poput hiperpigmentacije, ljuštenja kože, sivog tena, itd. Srećom, ove se kiseline sada nalaze i u proizvodima preparativne kozmetike koji su namijenjeni kućnoj upotrebi. 

Najvažnija informacija koju trebate imati vezano uz ove kiseline jest to da one rade eksfolijaciju kože. Točnije, utječu na otpadanje odumrlih stanica koža i stvaraju mjesto za one nove. Ako vas cijela priča podsjeća na dobri stari mehanički piling koji smo radili razno raznim struganjem kože lica, u pravu ste. Međutim, kemijski je piling blaži, a u isto vrijeme može biti još učinkovitiji. Kako se stanice naše kože s godinama sve sporije obnavljaju, AHA i BHA kiseline će posebno koristiti onima iznad 25. godine, iako ih možete početi koristiti i ranije, uz obavezno savjetovanje sa svojim kozmetičarem ili dermatologom oko učestalosti korištenja. Iako smo već spomenuli da se danas na tržištu doista nalazi mnoštvo proizvoda koji sadrže ove kiseline, danas ćemo predstaviti one koje osobno koristimo i u čije smo se djelovanje uvjerili. To su u prvom redu kultni losion P50 brenda Biologique Recherché koji dolazi u tri različite varijante ovisno o tipu kože i koji opravdano nosi naziv "čuda u bočici" i sjajni Elemisov Dynamic Resurfacing Serum, a onda i nekoliko hrvatskih brendova koji su nas ugodno iznenadili.

AHA i BHA kiseline i zašto ih volimo: kratki vodič kroz naše omiljene proizvode (фото 1)

Cosmel, koji proizvodi samo prirodnu i organsku kozmetiku, tako ima New Cell kolekciju. Inovativna je zbog svojeg sastava i djelovanja te specifična na tržištu jer kao prirodna kozmetika uz organski ekstrakt zelenog čaja nije agresivna za kožu. Ovdje je zanimljivo spomenuti i da su New cell cream i Special Body Milk zaštićeni patentom. Proizvod Special Body Milk je na tržištu već 20 godina, i to uz konstantna unapređenja. Special Body Milk koristimo redovito (odličan je i kod problema uraslih dlačica!), a topla preporuka ide i za New Cell Mild Wash gel i New Cell kremu, posebice ako imate problematičnu ili osjetljivu kožu. Skintegra također nudi dvije dobre opcije eksfolijanta; Lumion za normalnu i Clarion za problematičnu kožu. Od maske za lice pa do proizvoda za tuširanje, naše ostale favorite donosimo u galeriji!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više