Search

Imate lomljive, rijetke trepavice? Evo kako popraviti stvari

Imate lomljive, rijetke trepavice? Evo kako popraviti stvari

Tekst: BURO.


Malo je tko imun na trepavice. Mi svakako nismo. Ali iz nekog razloga im ne poklanjamo ni izbliza onoliko pažnje koliko, recimo, obrvama ili kosi. Ne želimo komplicirati i uvjeravati vas kako vam je sada potrebna rutina njege trepavica u 10 koraka (jer nije), ali ono što jest potrebno je tretirati ih na pravi način i ne oštećivati ih pritom. Na kraju krajeva, one su tu kao zaštita cijelog oka od vanjskih utjecaja, prljavštine i bakterija, a ne samo da bi (pre)lijepo izgledale.

Ako vam se čini da su se prorijedile, da opadaju ili imate česte infekcije oka, problem može biti upravo u tome da su oslabile. Evo kako prepoznati o čemu se radi, a zatim i popraviti stvari.

Znakovi da su vam trepavice oslabljene

  • pretjerano opadanje - za razliku od kose, trapavice ne trebaju opadati svaki dan, i iako je i njihovo opadanje prirodan proces, normalan tempo tog opadanja je svega jedna, dvije dlačice tjedno. Sve više od toga je znak toga da su oslabljene. Razlozi za to mogu biti veoma različiti, od toga da ih fizički oštećujete, preko infekcije pa sve do neke ozbiljnije bolesti.

  • krte trepavice koje se lako lome (i također opadaju, čak i ako samo nježno dodirnete oko). Trepavice bi trebale biti manje-više jednake dužine, ako kod vas ovo nije slučaj vrlo vjerojatno se pretjerano lome.

  • česte infekcije oka. Trepavice su tu gdje jesu zbog važnijih stvari od zavodljivog treptanja (da, stvarno!) i njihova uloga je da čuvaju oko od štetnih utjecaja okoline i bakterija.

  • otpadanje trepavica kada se stavi nadogradnja. Ako vaše trepavice ne mogu izdržati nadogradnju (s kojom svakako ne treba pretjerivati) to je siguran znak da u njima "nema snage" i da im je potreban oporavak.

Razlozi zbog kojih su oslabljene

Nekada nismo ni svjesni kakve posljedice može imati naše (nenamjerno) ponašanje. Provjerite radite li neku od dolje navedenih stvari. Ako je odgovor potvrdan, promijenite to i sačekajte - good things are coming.

  • stalno trljate oči. Ovo je loše za okoloočnu regiju po jednostavno svim osnovama, a kada su trepavice u pitanju mehanički ih "čupa". Prestanite (čak i ako nemate problema s trepavicama).

  • sami skidate nadogradnju trepavica. Još jedan no-no. Kao prvo, prljavi prsti nemaju što tražiti blizu oka, kao drugo dok vučete nadogradnju izvlačite i svoje trepavice. Ako nadogradnja nije pravilno raspoređena (jedna nadograđena na 2-3 prirodne trepavice bez nadogradnje) riskirate da ostanete s rupama. Nemojte štedjeti na ovakvim stvarima i prepustite sve profesionalcima.

  • vodootporna maskara. Ako je koristite svakodnevno, vrijeme je da pređete na neku formulu koja se lakše skida. Naime, pretjerano trljanje oka mehanički oštećuje i slabi trepavice (a nije sjajno ni za nježnu kožu okoloočne regije).

  • ne čistite uvijač za trepavice. Na njemu se talože slojevi maskare i prljavštine koji stvaraju ljepljivi film koji zna na sebe zalijepiti trepavice i jednostavno ih iščupati.

  • uvijač za trepavice koristite preko maskare. Siguran put do toga da u jednom momentu ostanete bez pola trepavica: maskara se lijepi za uvijač i trepavice jednostavno ostaju na njemu.

  • bolesti koje za posljedicu imaju gubitak dlake poput alopecije, jakih slučajeva ekcema na oku, hipotireoidizma... ali i jaki lijekovi kao što je kemoterapija. Ako je ovo slučaj, obratite se liječniku kako biste vidjeli kako i da li uopće možete utjecati na gubitak trepavica.

Kada otklonite uzrok, vrijeme je za dodatnu njegu. Pored ricinusovog ulja koje je prokušani recept za njegu trepavica, danas su nam na raspolaganju mnogi serumi od kojih se, istina, nećete preko noći preporoditi ali koji će vremenom napraviti primjetnu razliku.


BURO. izbor najboljih seruma za ojačavanje i njegu trepavica (i obrva):

Imate lomljive, rijetke trepavice? Evo kako popraviti stvari (фото 4)

FULL LASH AND BROW SERUM, SHISEIDO 

Imate lomljive, rijetke trepavice? Evo kako popraviti stvari (фото 5)

KUSH LASH + BROW ENHANCING SERUM, MILK MAKEUP (SEPHORA)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više