Search

Još uvijek niste sigurni isplati li se ulagati u organsku kozmetiku? Donosimo vam odgovor!

Još uvijek niste sigurni isplati li se ulagati u organsku kozmetiku? Donosimo vam odgovor!

Sve što trebate znati o prirodnoj kozmetici

Tekst: E.G.

Image: Buro247.sg

Još prije samo desetak godina nitko nije pretjerano razmišljao o sastavu svoje kozmetike. Točnije, sastojke su pažljivo proučavali tek rijetki entuzijasti. Danas je situacija drastično drugačija, a prosječnom potrošaču je češće stalo do toga da u svoj organizam unosi hranu organskog podrijetla i svoju kožu njeguje proizvodima koji dolaze s odrednicom "ekološki", "organski" ili "prirodni". Fern Lee, vlasnica malog organskog kozmetičkog brenda i kolumnistica singapurske inačice portala Büro 24/7, osvrnula se upravo na taj fenomen, s posebnim naglaskom na aspekt cijene. Naime, rijetko će tko osporavati dobrobiti korištenja organske kozmetike nasuprot kemijskim pripravcima, ali mnogi će reći da ona košta neopravdano puno. Što je to što definira cijenu takvih proizvoda?

Skuplji sastojci

Većina organskih proizvoda se radi od raznih biljaka, i to uzgojenih na ekološkim farmama. Takva gospodarstva prolaze rigorozne testove kako bi dobile željene certifikate, plodova je manje, a vrijeme žetve dulje - i sve to mora utjecati na konačnu cijenu. Isto tako, cijena rada je mnogo viša. Primjerice, ulje argana se dobiva na složen način koji ne uključuje strojeve, već ljude koji će u njegovu proizvodnju uložiti sate i sate.

Kvalitetne formule vs. jeftini kemijski spojevi

Ako pogledate sastav mnogih kozmetičkih proizvoda drogerijskih brendova, vidjet ćete da uglavnom kao prvi navode vodu. I to je nešto što trebate znati; sastojci su poredani prema zastupljenosti u proizvodu. Drugim riječima, u ovom slučaju plaćate običnu vodu. S druge strane, organska kozmetika koristi daleko veći postotak aktivnih sastojaka. Da ne bi bilo zabune, korištenje vode kao baze je ponekad nužno, ali ne bi se smjelo koristiti kao prevara kupca koji misli da kupuje proizvod na bazi kokosa ili aloe vere.

Još uvijek niste sigurni isplati li se ulagati u organsku kozmetiku? Donosimo vam odgovor! (фото 1)

Kraći rok trajanja

Svi mi želimo da naš mladolik izgled traje vječno, ali želimo li doista da i naša krema ili serum dolaze bez roka trajanja? Budući da se organski proizvodi, kako smo već naveli, uglavnom sastoje od bilja, imaju ograničeni rok trajanja. Ako se kroz određeni i relativno kratki period ne prodaju, moraju se baciti. Iz tog razloga, proizvodi koji sadrže kemikalije traju dulje i brendovima su višestruko isplativi.

Proizvodnja i pakiranje

Cijeli proces proizvodnje organskih proizvoda je pomno razrađen i pazi se na svaki detalj. Mnoge biljke ručno ubiru i pohranjuju u male spremnike kako bi se postigla optimalna kvaliteta. Brendovi s većom proizvodnjom i kemijskim sastojcima koriste pohranu u kontejnerima koji su najisplativiji, a ne i najbolji za proizvod. Primijetit ćete i da organski proizvodi često dolaze u tamnim staklenim ambalažama, i to zato da se spriječi dotok svjetlosti koja utječe na djelovanje proizvoda.

Kad se svi navedeni faktori uzmu u obzir, ulaganje u organsku kozmetiku se čini opravdano, pogotovo kad znamo da ono što nanosimo na kožu ulazi direktno u organizam. Posljedično, to nije nešto na čemu bismo trebali štedjeti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više