Search

Muče li vas opušteni kapci ili višak kože oko očiju? Upitali smo stručnjaka kako najbolje riješiti taj problem

Muče li vas opušteni kapci ili višak kože oko očiju? Upitali smo stručnjaka kako najbolje riješiti taj problem

Rješenja uvijek ima

Tekst: A.P.


Velik broj žena i muškaraca muče opušteni kapci ili višak kože oko očiju koji nam se najčešće javlja u kasnim 30-im godinama ili početkom 40-ih. Osobno se borim s podočnjacima i viškom tanke kože oko očiju, točnije ispod očiju, a koju sustavno pokušavam osvježiti masnim kremama (kako bi donekle izgledala zaglađenije).  Kako stvari zasad stoje, kreme mi stvarno nisu od neke pretjerane pomoći, točnije tih desetak minuta dok se krema ne upije područje izgleda nešto zaglađenije, međutim onda je sve po starom što je logično jer višak kože jednostavno ne možete riješiti osim ako ga ne tretirate nekim zahvatom. Uz dogovor sa svojom doktoricom odlučila sam se da ću probati Plasmage o kojem ćemo malo više u nastavku, a odluka je donesena na osnovu njezine procjene mog problema. Ukratko radi se o neinvazivnom tretmanu koji nazivaju nekirurškom blefaroplastikom te ako vam odlazak pod nož nije opcija svakako pročitajte do kraja kako biste saznali što mi je dr.Tomica Bagatin kazao o tome. Ako vam je problematika takva da ipak morate pod nož odluku će vam olakšati podatak da oporavak od ove operacije traje od 7 do 10 dana. Poznajem nekoliko ljudi koji su se podvrgnuli ovom zahvatu i rezultati su im primjetni, ali i dalje prirodni. Kako se radi o zahvatu koji u Poliklinici Bagatin često izvode upitala sam dr. Tomicu Bagatina da s nama podijeli svoje znanje i iskustva i temeljito mi odgovori na sva pitanja koja sam imala. Evo što je kazao.


Postoje li neka pravila po kojima doktor ocijeni da je osoba kandidat za operaciju kapaka ili uklanjanja viška kože s donjeg kapka ili se zahvat može izvesti ako je višak kože minimalan?

Prvi korak je detaljna analiza problematike i pacijenta. Prvo će nam sam pacijent reći što ga muči i koje su neke njegove želje te smetnje. Tek nakon toga doktor, odnosno ja, detaljno analiziram sve što sam vidio i čuo te određujem je li pacijent dobar kandidat za operaciju ili nije. Ponekad je preporuka operacija, a ponekad problematiku možemo riješiti dermalnim filerima i Vistabelom koji je odličan za "otvaranje" oka. Najčešći razlog dolaska pacijenta je suvišak kože kapaka, odnosno, nedefiniranog nabora gornjeg kapka. Točnije, tri su scenarija na gornjim kapcima: problem suviška kože, problem suviška mišića te suvišak masnog tkiva. I ovdje možemo još nadodati problematiku spuštenih obrva. Dakle, prilikom operativnog zahvata uklanjamo višak kože, želimo li bolje definirati nabor tada možemo ukloniti malo mišića te možemo ukloniti masne jastučiće koji se nalaze uz nos i u centralnom dijelu oka. Navedeno su sve načini kako se može bolje definirati regija očiju. Također, ako je problem u obrvama, onda kombiniramo. Kod donjih kapaka može biti izražen podočnjak, što znači da imamo punoću donjeg kapka. Što se događa? S godinama nam slabi zid, dobivamo podočnjake i zbog čega se vide ti masni jastučići. Postoje tri masna jastučića: nazalni, centralni i lateralni koje možemo ublažiti ili ih preraspodijeliti kad imamo prazninu. Kod jako opuštenih donjih kapaka, možemo napraviti i lifting cijelog lica, što se sve prethodno dogovara s pacijentom.

Kako izgleda zahvat i koliko dugo traje oporavak?

Kirurška tehnika na gornjim kapcima podrazumijeva rez unutar samog prirodnog nabora kapka zbog čega je on minimalno vidljiv. Može eventualno biti malo vidljiv u vanjskom dijelu kapka, do vanjskog ruba orbite. Drugi potencijalni rez je iznad same obrve kako bismo dignuli obrvu. Obrva i gornji kapak su kompleksni, tako da gledamo cijelu periorbitalnu regiju da bismo napravili osvježenje očiju. Nisu sami ni gornji kapci niti je sama obrva, niti su sami donji kapci. Sve je to jedan kompleks koji rješavamo. Cilj je uvijek, ali uvijek zadržati jedan prirodan izgled očiju, ali i cijelog lica. Najbolje je uvijek raditi prema fotografiji iz mlađih dana i pratiti prirodne crte lica. Oporavak traje 7 do 10 dana. Preporuka je, pogotovo u početku, maksimalno odmarati oči, što znači da bi se trebali izbjegavati svi gadgeti, rad na računalu, naprezanje očiju u bilo koje smislu.

Dr.Tomica Bagatin

Koja je razlika između uklanjanja viška kože s gornjeg kapka i uklanjanja viška kože ispod očiju? (Jedan se zahvat izvodi s lokalnom, a drugi s općom anestezijom. Zašto je tome tako?)

Razlika je, kao prvo, u rezu koji ćemo napraviti, što znači da će rez biti drugačiji na gornjim i na donjim kapcima. Jednako uklanjamo kožu, bitno je samo u kojoj količini. Na gornjim kapcima (gornja blefaroplastika) ćemo točno označiti koliko kože planiramo ukloniti, odnosno zahvaljujući preciznom mjerenju znamo koliki je neki maksimum koji možemo ukloniti. Dok ćemo na donjim kapcima (donja blefaroplastika) tu procjenu napraviti kada krenemo u operaciju cijelog kapka, tj. nakon što maknemo suvišno masno tkivo, vidjet ćemo koliko je oslobođeno tkiva kojeg možemo fizički ukloniti. Također, gledamo koliko ćemo maknuti mišića u slučaju kada želimo dublji nabor na gornjim kapcima te masnog tkiva ako želimo još nekako konturirati kapak da bismo dobili ljepši i prirodniji nabor.
Kod donjeg kapka mičemo masno tkivo kako ne bismo imali izražene masne vrećice ili podočnjake. Druga opcija je da to preraspodijelimo to masno tkivo s gornjih kapaka prema praznoj regiji koju imamo. Tako želimo ublažiti prijelaz između donjeg kapka i obraza.

Oba zahvata se teoretski mogu izvoditi u lokalnoj anesteziji, no ovisi o tome što ćemo raditi Kod nekih lakših zahvata na donjim kapcima, kada nam je potrebna suradnja pacijenta i kada recimo moramo vidjeti kako on zatvara i otvara oko, koristimo lokalnu anesteziju. Naglasio bih ovdje važnost pacijenta i njegove samoprocjene tolerancije na bol jer on/ona mora znati i reći kako podnosi bol i nelagodu. Prilikom lokalne anestezije pacijent gubi bol, ali će osjećati da se nešto radi na licu. Ako se radi opsežniji zahvat, na primjer želimo podizati obrvu i raditi korekciju i gornjeg i donjeg kapka, preraspodijeliti masne jastučiće, podizati srednje lice, tada dolazi u obzir opća anestezija jer operacija može trajati od jednog do tri sata.

Postoji li određena dobna granica kada se izvodi ovaj zahvat? Koji je prosjek godina pacijenata? Kada se najbolje odlučiti za ovu vrstu zahvata?

Dobna granica ne postoji. Može se raditi već od punoljetnosti (ako je u pitanju genetika) pa - sve do kada pacijent to želi. Treba samo uvijek imati na umu da što ste stariji, to je koža opuštenija. Nekako su zahvati najučestaliji u 40-ima i 50-ima, kada se većinom rade iz estetskih razloga. Područje oko očiju najbrže otkriva godine, što zbog bora, što zbog opuštenih kapaka. Pacijenti žele osvježiti oči, a samim time i izgled. Ne kaže se bez razloga da su oči ogledalo duše. Što su one otvorenije - to i vi nekako odajete dojam svježine, vedrine, osobe pune života. Samopouzdanja. Suprotno su "zatvorene" oči koje odaju dojam umora i možda čak nezainteresiranosti. Kasnije, u 60-ima, možda čak i 70-ima, pacijenti dolaze na zahvat više zbog funkcionalnih razloga jer im je višak kože kapka naslonjen na same trepavice što smanjuje vidno polje i ograničava ga.

Po vašem iskustvu u postocima koliko je vidljiva korekcija nakon zahvata?

Rezultati su uvijek sjajni i odmah vidljivi. Čak i ovi najmanji zahvati, koje ćemo raditi u lokalnoj anesteziji, su vidljivi i otvaraju oči, odmah odaju dojam svježine i mlađeg izgleda. Šavovi se ne vide jer prate prirodan pregib, višak kože i masnog tkiva je uklonjen, a pogled je poput onog sa slike iz mlađih dana.

Što je točno Plasmage i kome može pomoći?

Plasmage je uređaj koji koristi plazmu kao izvor energije. Stvara energiju koja se putem elektrode donosi iznad kože, koža se direktno ne dodiruje, već se između elektrode i kože stvara plazma. Ona stvara termičku točku, jedno kontrolirano termičko oštećenje i upravo u toj točci, zahvaljujući opisanom procesu, a tijekom tretmana radimo da nestaje dio kože, jedna vrlo mala mikrokoličina, što dovodi do zatezanja kože. Tretman se radi tako da se regija, i gornji i/ ili donji kapci, tretira tako da se te točke stavljaju u razmaku od par milimetara, ovisno o potrebi, tj. koliko želimo dobiti učinak zatezanja i koliko želimo da te kože nestane. Dob je uvijek granica jer, osim oštećenja koje mi radimo, čekamo i odgovor organizma i kože u vidu klasičnog cijenjenja i zatezanja. Recimo za osobe iznad 60-e godine života, uvijek će bolji izbor biti klasično kirurško uklanjanje. Odlični kandidati su osobe koje imaju spuštenu i opuštenu kožu bez potkožnog masnog tkiva. Imate li visok kapak, otvoreno oko i kožu koja u naborima stoji na oko, s Plasmage tretmanom možemo imati dobar učinak. U suprotnoj situaciji, kada je oko uvučeno, a gornja kost vrlo blizu kapku, rezultat bi mogao izostati.

Plasmage se naziva i nekirurškom blefaroplastikom jer je primarno osmišljen za podizanje, odnosno, za korigiranje, uljepšavanje i pomlađivanje gornjeg i donjeg kapka. Učinak na boru koja je mimička ili pak na bore smijalice oko očiju - neće baš imati. Tu je puno bolji izbor Vistabel. Zahvat nije bolan jer se radi u lokalnoj anesteziji i jako dobro ga klijenti podnose. Rezultati ovise o prijašnjeg izgledu oka i kapka. Ako imamo tanku kožu, bez puno potkožnog masnog tkiva i opuštenu - imat ćemo puno bolji rezultat, nego kod mlađe osobe koja ima blago opuštenost kapka, ali koji je zadebljan i koji nije samo kožni nabor. Jako je važno dobro na konzultacijama proći kroz sve stavke s klijentom/pacijentom i vidjeti je li idealan kandidat. Oporavak traje 4 dana tijekom kojih imate oteklinu na koži koja je tretirana i imate smeđe točkice. Nakon tog perioda one nestaje zbog čega se nekako pokazalo da je četvrtak najbolji dan za tretman.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više