Search

Povećanje grudi je najtraženiji estetski zahvat na svijetu. Ovo je sve što trebate znati o tom zahvatu

Povećanje grudi je najtraženiji estetski zahvat na svijetu. Ovo je sve što trebate znati o tom zahvatu

Na pitanja je odgovorio dr. Dinko Bagatin

Urednik: A.P.

Raskošne obline želja su mnogih žena. Tijekom desetljeća popularnost ovog zahvata samo je rasla, da bismo danas govorili o najpopularnijem i najtraženijem estetskom zahvatu u svijetu. I izgled nije jedini razlog! Žene danas operiraju grudi kako bi vratile samopouzdanje i hrabrost, kako bi bile zadovoljne...

Prednosti ovog zahvata su doista mnoge, a sve se svode na krajnje zadovoljstvo klijentica i pacijentica, objašnjavaju u Poliklinici Bagatin. Ostvaren im je san i jedna od, ako ne i najveća, životna želja jer napokon imaju grudi kakve su oduvijek htjele. Uz to su dobile i ono dodatno samopouzdanje te se bolje osjećaju u vlastitom tijelu. Samim time im se poboljšava kvaliteta života jer su sretnije, ispunjenije i nasmijanije. Što očekivati od estetskog zahvata povećanja grudi, kada otići na pregled i zbog čega se jednostavno ne isplati brinuti? - pitali smo iskusnog stručnjaka, specijalista opće, plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, doktora Dinka Bagatina iz Poliklinike Bagatin.

Povećanje grudi je najtraženiji estetski zahvat na svijetu. Ovo je sve što trebate znati o tom zahvatu (фото 1)

Za početak, zanimalo nas je kako znati tko je dobar kandidat za operaciju, odnosno, je li se ikada dogodila situacija da je pacijenticu trebalo odgovarati od zahvata?

U ovoj fazi vrlo su bitna očekivanja. Ako pacijentica nije sigurna želi li povećanje grudi ili ako ima očekivanja koja su nemoguća, pacijentici se zahvat povećanja grudi neće napraviti. Ona zahvat mora doista željeti i imati realna očekivanja od njega. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji koju koristimo u Poliklinici, za određene zahvate, poput korekcije grudi, radi se snimanje na Vectra XT 3D simulatoru. To znači da se mogu vizualizirati očekivani rezultati nakon operativnog zahvata. Pacijentica prvo vidi realno, postojeće stanje na određenom dijelu tijela, a zatim se mapiranjem anatomije te stvaranjem simulirane fotografije dobiva simulacija rezultata.

Vrctra

Koliko je napredovala tehnologija implantata, u usporedbi sa stanjem otprije 15-ak godina?

Tehnologija izrade implantata napredovala je u smislu da su implantati sve kvalitetniji, sve sigurniji i sve sličniji tkivu samih dojki i tako daju prirodniji izgled i prirodniji opip. U Poliklinici Bagatin koristimo najkvalitetnije implantate Mentor, proizvođača Johnson & Johnson, koji su vrlo mekani i slični vlastitom tkivu te kohezivni što znači da je gel čvrst, odnosno, da nije tekuć. Ako uslijed neke traume dođe do pucanja implantata, silikon ne izlazi van, već može eventualno izazvati reakciju na mjestu na kojem je pukao. Postoje dva glavna oblika implantata: okrugli i anatomski. Postoji i jako velik broj modela koji su različite veličine i različitog profila. Njihova teksturirana ovojnica pruža zaštitu od kapsularne kontrakcije, a različitost omogućava individualan pristup svakoj pacijentici.  Univerzalna je preporuka da se implantati zamijene nakon 10 do 15 godina od operacije s tim da se oni mogu ostaviti i duže ako je klinički nalaz i nalaz UZV grudi i magneta grudi uredan. Ako su klinički nalaz i navedene dijagnostičke pretrage uredne onda se oni ne trebaju zamijeniti. Nakon zahvata, svakih 4 do 5 godina, potrebno je redovito raditi ultrazvučne kontrole grudi s magnetskom rezonancom. Tako se prati zdravstveno stanje grudi te se kontroliraju implantati.

vectra

A što je s vježbanjem, je li ono neprijatelj prpošnog poprsja?

Ne, naravno, vježbanje je uvijek dobro i preporučljivo, za cjelokupno zdravstveno stanje. Preporuka je uvijek vježbati ne biste li svoje tijelo održavali u formi i, naravno, zdravim. Tako je i preporuka vježbati nakon svakog kirurškog zahvata, između ostalih i zahvata povećanja grudi. Naravno, nakon određenog perioda, a u skladu s oporavkom. S punom tjelesnom aktivnošću može se početi nakon 6 do 8 tjedana od povećanja grudi. Često me pitaju i postoji možda neka vježba kojom bi se moglo utjecati na prpošan izgled grudi? Nažalost, nema točne vježbe ili nekog drugog načina kojim žene mogu utjecati na izgled vlastitih grudi. Da bi se grudi dobile baš onakvima kakvima ih žene žele, odnosno, da bi se dobio idealan izgled, rade se estetski zahvati i to samo povećanje, zatim kombinacija podizanja i povećanja ili podizanje i smanjenje grudi. Ima tu naravno i drugih zahvata, ali ovi su najčešći.

vectra

Koliko dugo traje oporavak nakon zahvata povećanja grudi?

Oporavak traje tjedan dana s time da su prvih 3 - 4 dana od zahvata bolovi nešto jači, a onda se do 7 dana postepeno smanjuju. U vrlo rijetkim slučajevima oni mogu trajati i nešto duže, do otprilike mjesec dana od operacije.

I za kraj, dojenje i implantati. Može li se dojiti nakon zahvata povećanja grudi?

S ovim sam se pitanjem najčešće susretao. Naravno da može, ne postoji nikakav rizik! Preporuka je nakon zahvata povećanja grudi pričekati 6 mjeseci prije trudnoće kako bi se tkivo dojke normalno oporavilo. Nakon toga žene mogu uredno dojiti jer dojka ostaje funkcionalno aktivna bez obzira na implantate. Dakle, žene s implantatima mogu najnormalnije dojiti i nemaju nikakvih problema niti tijekom trudnoće niti nakon. Genetika nam ima puno važniji utjecaj na dojenje jer čak 1/3 žena u općoj populaciji ne može dojiti, dok 2/3 mogu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više