Search

Što je zapravo face fitness i daje li rezultate?

Što je zapravo face fitness i daje li rezultate?

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Svako se malo u beauty svijetu pojavi neki novi gadget, nova tehnika, novi "najbolji način da postignete xy rezultat". U isto vrijeme, mnoge od tih "novih" procedura nisu ništa drugo nego hype oko nečega što već poznajemo i što dokazano znamo da radi, samo što je pao u kolektivni zaborav, poput retro fitness kućnih treninga koje smo ponovo otkrili (u karanteni) ili drevne tehnike istočnjačke gua sha masaže, koju smo otkrili relativno nedavno. Danas govorimo o kombinaciji svega što smatramo fitnessom - ali za lice. Radi se, naime, o vježbanju mišića lica, tzv. face fitnessu u koji se kunu svjetske zvijezde, ali i žene koje poznajemo u svakodnevnom životu (a koje izgledaju tako da spremno primamo njihove savjete).

Na kraju krajeva, lice isto kao i tijelo ima mišiće (njih 43, da budemo precizni) i pitanje što se dobiva njihovim treniranjem je sasvim logično.

Što je zapravo face fitness i daje li rezultate? (фото 1)

Što je face fitness

Precizna definicija ne postoji, osim u smislu toga da se radi o vježbama i tehnikama koje pomažu u održavanju optimalnog fizičkog zdravlja lica. Da, znamo da zvuči apstraktno, ali ovo uključuje sve od joge i drugih vježbi za lice preko elektrostimulacije mišića lica pa sve do gua sha, skulpturalne i bukalne masaže. Iako neke od ovih tehnika postoje dugo, sam izraz face fitness postao je popularan velikim dijelom zahvaljujući i konceptu Face Gym u čijim studijima se rade pojedinačni treninzi lica s terapeutom (u kojima se cijena jednog kreće od 100 američkih dolara), ali koji prodaju i opremu i nude tutorijale i za kućne treninge.

Što fitness za lice obećava

Premisa pokreta je da su lice i tijelo slični po pitanju starenja, odnosno da mišići i koža svuda jednako gube elastičnost i volumen. Uloga fitnessa za lice je da pomogne u održavanju ili vraćanju tonusa mišićima, da ubrza cirkulaciju i limfnu drenažu, ublaži bore i konture lica učini izraženijim.

Što je zapravo face fitness i daje li rezultate? (фото 2)

U čemu je tajna

Oni koji se bave fitnessom za lice ističu kako se ne radi samo o "ojačavanju mišića", već i o načinu da se opuste oni mišići koji su u stanju hipertoničnosti uslijed stalnog ponavljanja istih pokreta. Primjerice, ako se stalno mrštimo, dvije linije između obrva, takozvane "elevens", postat će brzo vidljive, a trening mišića lica pomaže upravo s ovakvom stvarima prekidajući ciklus pokreta.

Ipak, kada pričamo o vježbama koje trebaju "napumpati" mišiće jagodica, vilice i vrata (koji odlažu pojavljivanje podbradka) potrebno je uz sebe imati profesionalca koji zna što radi i koji dobro poznaje anatomiju. Na licu se nalaze mišići "podizači" i oni koji imaju sasvim suprotnu funkciju - "depresori". U prijevodu to znači sljedeće - kad se osmjehujemo i imamo izraz lica koji govori da smo dobro raspoloženi, tada su elevatori ti koji rade. Kada smo namršteni i uglovi usana su nam spušteni prema dolje - to je zasluga depresora. Najbolji rezultati dobivaju se kada se jačaju elevatori, a opuštaju depresori. Isto važi i vježbe i za masaže - nitko ne želi ojačati mišiće koji vuku "prema dolje". Dakle, za početak je neophodno da pratite nekog tko ima dobru tehniku.

Masaža je najpristupačniji oblik fitnessa za lice

Metoda koja zahtijeva najmanje napora jeste masaža i to ne samo zbog toga što nema potrebe da pravite grimase. Ovo je ujedno i najpopularnija forma fitnessa za lice, ali baš kao i kada je tijelo u pitanju i s njom se može pretjerati. Za optimalne rezultate preporučuju se dvije serije tretmana godišnje, dok se broj tretmana u jednoj seriji određuje individualno. Masaža dokazano pospješuje cirkulaciju, limfnu drenažu, pomaže u eliminiranju toksina, a posebne tehnike skulpturalnih i bukalnih masaža imaju i utjecaj na konture lica i vrata. Ipak, iako svakako imaju benefite, one nisu čarobni štapić koji može da zamijeni nekirurške ili kirurške metode poput filera ili liftinga.

Što je zapravo face fitness i daje li rezultate? (фото 3)

Općeprihvaćeno mišljenje jeste da ove vrste aktivnosti i procedura imaju određena ograničenja u odnosu na godine nakon kojih se njihovi efekti drastično vizualno smanjuju. Fitness za lice je odlična prevencija znakova starenja i veoma je važna činjenica da praktički nema kontraefekata, kao i to da u svakom životnom dobu dokazano pomaže s cirkulacijom i zadržavanjem vode. Ipak, ako se promatra isključivo kao tehnika anti-ageinga u slučajevima kada je opuštanje kože već vidljivo, nije dovoljan pa najbolje rezultate daje u kombinaciji s drugim procedurama. Imajte na umu i to da masaže i face fitness tehnike nisu kompatibilne sa svim metodama anti-ageinga u svakom trenutku pa je neophodno da protokol i plan napravi stručnnjak. Na primjer, serije skulpturalne masaže treba raditi prije metoda koje uključuju injekcije, nikako neposredno poslije.

Iako ne postoje definitivne znanstvene studije koje potvrđuju da je fitness za lice u stanju da održi lice "u formi", u praksi znamo da u velikoj mjeri pomaže izgledu kože i njenom tonusu. Jedina mana mu je ta da iziskuje posvećenost i strpljenje, ali u društvu u kojem trenutačno živimo, upravo to su stvari koje su nam potrebne, zar ne?

Leave a comment

više