Search

Za kovrčavu, valovitu ili suhu kosu pranje bez šampona može biti najbolja stvar ikada

Za kovrčavu, valovitu ili suhu kosu pranje bez šampona može biti najbolja stvar ikada

Tekst: Manda Javorina


Image: BURO.

Co-washing je skraćenica za conditioner only washing i u praksi znači da se pri pranju kose preskače šampon i koristi samo regenerator, nevezano za to koliko je često perete. Što se time dobiva? Estetski, rezultat možda najviše podsjeća na francusku vibru, a ne na kosu koja je tek oprana (i naelektrizirana, primjerice).

Za kovrčavu, valovitu ili suhu kosu pranje bez šampona može biti najbolja stvar ikada (фото 1)

KOME JE NAMIJENJENA METODA

Realno, svakom tipu kose osim ravnoj, tankoj i masnoj.

Prirodno kovrčava i valovita kosa su uglavnom suhe i ova metoda pranja im odgovara. Co-washing je zapravo i ušao u mainstream kao dio curly hair metode ima čitavu legiju poklonika upravo iz te grupe. Isto vrijedi i za obojenu kosu ili kosu koja je kemijski tretirana na druge načine (poput minivala i trajnog ravnanja). Co-washing ne utječe na pigment na isti način na koji to rade tradicionalni šamponi pa je uz ovu metodu moguće produžiti vrijeme između posjeta salonu.

ZAŠTO ODGOVARA SVIM TIPOVIMA SUHE KOSE

Većina balzama i regeneratora sadrži minimalne količine čistača po imenu surfaktanti (a koji se nalaze i u micelarnoj vodi koja upravo njima duguje svoju slavu). Kada se pomiješaju s vodom oni privlače sitne čestice prljavštine pa se kosa čisti i bez šampona, ali na blaži način i bez isušivanja. Istovremeno, regeneratori sadrže sastojke koji njeguju kosu, hrane je i dodaju joj vlagu pa su vlasi oprane samo njima sjajnije i elastičnije.

Za kovrčavu, valovitu ili suhu kosu pranje bez šampona može biti najbolja stvar ikada (фото 2)

TKO TREBA IZBJEGAVATI CO-WASHING

Kao što smo već rekli, osobe s ravnom masnom kosom i tankim vlasima kojima generalno fali volumen. Ako imate zaista masnu kožu glave, perut ili dermatitis, ovo također nije opcija koja će vam odgovarati.

KAKO ODABRATI REGENERATOR

Izbjegavajte sredstva koja sadrže silikone, poput dimetikona, koji se koriste kako bi kosa bila glađa, ali se talože na dlaci pa je šamponiranje neophodno kako bi se te naslage uklonile i izbjegla otežana slijepljena kosa bez sjaja.

Ako vam je kosa gusta i suha te imate deblje vlasi, vrlo je vjerojatno da će vam odgovarati regenerator koji već koristite.

Ako vam kosa nije gusta, a vlasi su vam tanje, bolje je da probate proizvod koji je formuliran posebno za co-washing. Oni sadrže nešto više čistača od regularnog balzama, ali i dalje su izuzetno blagi.

KAKO PRATI KOSU BALZAMOM

1. Kosu temeljito namočite, trebala bi biti kompletno mokra po svim dijelovima (zamislite kako perete svoj omiljeni pulover na ruke). Voda će otkloniti prljavštinu i učiniti da se ona lakše ispere, a ovaj korak je ujedno i način da se balzam ili regenerator što ravnomjernije rasporedi po kosi.

2. Koristite veću količinu balzama nego obično (veličina novčića nije ni izbliza dovoljna za co-washing) jer je kosu potrebno "obložiti" od glave do samih vrhova. Možda vam se ovo čini puno, ali ne zaboravite da perete kosu, a ne samo njegujete.

3. Umasirajte balzam u kožu glave baš kao što biste to učinili i s klasičnim šamponom, a zatim ga rasporedite i po vrhovima (njih nipošto nemojte trljati). Ovaj korak će razgraditi prljavštinu i ostatke proizvoda za stiliziranje. Ostavite balzam da odstoji 3 do 5 minuta (duže ako vam je kosa jako oštećena) i zatim dobro isperite. Nemojte namjerno ostavljati malo balzama na kosi.

4. S vremena na vrijeme koristite posebne šampone za dubinsko čišćenje. Ovisno o godišnjem dobu i načinu života, dva puta mjesečno bi trebalo biti dovoljno. Ako vam se čini da vam je kosa otežala od regeneratora, možete je i prati šamponom i balzamom naizmjenično. Isprobajte i odredite formulu koja vama samima najviše odgovara.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više