Search

Znate li zašto je aloe vera dobra za kožu i kosu - i to ne samo ljeti?

Znate li zašto je aloe vera dobra za kožu i kosu - i to ne samo ljeti?

Tekst: BURO.


Aloja vera je jedan od najpoznatijih sastojaka za njegu kože. Pronaći ćete je doslovno svuda - od omiljene kreme za poslije sunčanja preko čistih aloja-gelova u apotekama pa sve do prozora s poredanim biljkama. Ova biljka se u praksi pokazala kao izuzetno efikasan sastojak za njegu, a koristi se stoljećima. Posebno je u fokusu u ljetnim danima, ali ne dozvolite da vas to zavara: aloja bi se trebala nalaziti na vašoj polici tijekom cijele godine, kako u proizvodima za njegu kože pa tako i kose. Evo i zašto.

Što je aloja vera

Aloja je biljka koja se danas uzgaja svuda po svijetu ali osim toga što je omiljena među ljudima koji vole sukulente, ono što se nalazi u njenom mesnatom lišću čini je izuzetno kvalitetnim topikalnim tretmanom za kožu. Sam list aloje sadrži veliku količinu vode i zato koži pruža vlagu ali i sprečava njen gubitak. Pored toga, u njemu se nalaze u mukopolisaharidi koji također pomažu koži da zadrži vlagu.

Osim što hidrira, aloja ima i antioksidativni, protuupalni i antiseptički učinak, te ubrzava obnovu kože i zarastanje rana, što je čini idealnom u saniranju opekotina svih vrsta, uključujući i one od sunca. Aloja pomaže i u smirivanju uboda insekata i osipa tako što smanjuje otoke i crvenilo.

Na koji način je dobra za kožu

Zbog svoje sposobnosti da zadržava vodu, aloja je odlična za hidrataciju kože lica i tijela ali to nije ni izbliza sve.

Aloja sadrži glukomanan (polisaharid) koji potpomaže zarastanje i obnovu kože ali i ubrzava stvaranje kolagena. Pored njega, u njenom sastavu se nalaze i vitamini C i E što je, u kombinaciji s njenim antibakterijskim svojstvima, čini idealnom za tretiranje svih vrsta opekotina i manjih rana.

Aloja se pokazala djelotvornom i kao dodatak terapiji nekih oblika akni, pogotovo u kombinaciji s tretinoinom. Ipak, ovo nije univerzalno pravilo i prije uključivanja aloje u liječenje akni potrebno je konzultirati se sa stručnjakom.

Zbog efekta hlađenja koji proizvodi, aloja i preparati koje sadrži koriste za smirivanje upala i crvenila.

Na koji način je dobra za kosu i kožu glave

Koža glave profitira od aloje na isti način kao i koža na ostatku tijela: aloja je umiruje, pomaže u obnavljanju stanica i eksfolijaciji pa posljedično i u smirivanju peruti i svraba.

Kada je u pitanju sama kosa, aloja obnavlja i ojačava dlaku, te je čini glatkom i sjajnom.


BURO. izbor

Znate li zašto je aloe vera dobra za kožu i kosu - i to ne samo ljeti? (фото 4)

SUPERFOOD PEPTIDE EYE CREAM, YOUTH TO THE PEOPLE (SEPHORA)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više