Search

Parfumeristi otkrivaju tajne trendi mirisa

Parfumeristi otkrivaju tajne trendi mirisa

Ekskluzivno za Büro 24/7


Ova je godine zaista bila neobično važna za parfemsku industriju: stigao nam je „Black Saffron“ Bena Gorhama, zatim kultni brend Le Labo, a parfemski butik Kilian Hennessy proširio je svoje tržište. Shvatili smo da će o mirisnim dostignućima godine najbolje reći sami parfumeristi te smo ih odlučili upitati koji su mirisi obilježili ovu godinu i što naše nosnice mogu očekivati tijekom sljedećih sezona.

Kilian Hennessy, Kilian: "Najpopularniji je, naravno, bio agar - rijetko i dragocjeno ulje koje se dobiva iz drveta akvilarije koje raste u jugoistočnoj Aziji. Ulje agara je tamne boje i složene kompozicije: topao šumski miris stapa se s jakim životinjskim notama. U orijentalnim kulturama, zemljama Bliskog Istoka, ovo je ulje vrjednije od zlata, a ove su ga godine svi novi parfemi uključili u svoje mirisne kompozicije. Vjerujem kako će se trend nastaviti i u narednoj godini“. 

parfumeri

Geza Schoen, Escentric Molecules: "Ovo je baš pravo pitanje za mene: ja sama potpuno protiv mode u svakom pogledu. Svaki bi parfem trebao biti izvan trenda, postati dio čovjeka, dopuna njegovoj harmoniji i njegovom toaletnom stoliću. No, ako svi govore o trendu, tada je to, mislim pačuli. U krajnjem slučaju, pačuli ima dobre šanse postati popularan kao što je to i bio početkom XIX. stoljeća kad su ga donijeli iz Indije te se od tada naveliko koristi u Europi za parfimiranje šalova“.

parfumeri

Ben Gorham, Byredo: "Izdvojio bih sandalovinu. Ulje sandalovine sadrži molekule koje su vrlo slične molekuli testosterona i povećavaju libido. Kada namirišete parfem s uljem sandalovine, odmah poželite slijediti osobu koja ga nosi (osobito ako je to djevojka), otkriti tajnu tog parfema i okružiti se njime poput zagrljaja. Ako ćemo govoriti o sljedećoj godini, vjerujem da će u trendu biti miris šafrana. Nemojte biti iznenađeni: u modu polako dolaze gurmanske note. Uostalom, šafran u prijevodu s arapskog znači „žuti“. Čini se kako će i u novoj godini mirisnim svijetom dominirati orijentalno-gurmanski mirisi“.

Victoria Christian, Clive Christian: "Da budem iskrena, nisam niti razmišljala o tome. Možda je to zato jer su parfemi Clive Christian izvan svake mode. To su večernji mirisi, raskošni i bogati. Takve je parfeme, složit ćete se, teško uklopiti u određene okvire. No ipak, danas postoji i sastojak koji bi se mogao okarakterizirati kao „trend izvan trenda“. To je tamjan. Danas je tamjan prisutan u mnogim večernjim parfemima i zanimljiv ne samo zbog svog plemenitog mirisa dobivenog iz smole, već i zbog njegovog sakralnog karaktera koji je od davnih dana utisnut u naše sjećanje“.

parfumeri

Romano Ricci, Juliette Has a Gun: "Najpopularniji sastojak? Ako bih slušao svoje kolege parfumeriste, tada bi to bio agar. Seks u bočici. Kada se miris malo „otvori“ zadobiva određenu hladnu notu, a to nije za svakoga. Zato će za mene svevremenski pobjednik biti ruža. Žene i ruže imaju mnogo zajedničkog. Ozbiljno, vrlo su slične: imaju tanku stabljiku, nježne obraze-latice… Ona je hirovita, no to je čini još privlačnijom i poželjnijom. Ako si dopustite slobodu dočekat će vas njezino trnje. Ruža je kraljica vrta, a žena koja miriše po ruži, kraljica je večeri. Zapravo, ne samo večeri“.

Camille Goutal, Annick Goutal: "Ne postoji nikakav trend. Znate zašto? Zato što će vam svaki parfumerist kojeg pitate reći neki svoj trendi sastojak. To je ona stara poslovica: sto ljudi, sto ćudi. Kada netko prvi primijeti „novi“ sastojak, lansirat će parfem s njim, a zatim će sve parfemske kuće prihvatiti njegovu ideju. Eto vam i trenda! Ako mene pitate, osobno bi odabrala naranču. Mijenjaju se samo izdanja: slatka naranča, cvijet naranče, gorke sjemenke naranče… Ustvari, sve je jedan sastojak, no kardinalno drugačiji, svježi ili topli. Da, naranča je neosporni vođa“.

parfumeri

Edouard Roschi i Fabrice Penot, Le Labo: "Naravno, to je vetiver koji se dobiva iz korijena divlje trave koja raste u Cejlonu, Indiji i Burmi. Svaki je parfumerist ove godine radio s vetiverom. Nabolji vetiver dolazi s Réuniona. Svi su zamijetili vetiver: sve, ali baš sve s daškom divljine, odmah postaje cool“.

Pierre Guillaume, Huitième Art Parfums: "Glavni mirisni trend godine je bio agar, no sada je tržište zasićeno njime. Mislim da će 2013. godinom vladati ruža u tandemu s različitim sastojcima: kakaom, trufflesima, tamjanom… Naši dobavljači prirodnih ekstrakata danas nude upravo „lijepe“ ruže“.

parfumeri

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više