Search

Ljetni program detoksikacije

Ljetni program detoksikacije

Zeleno, zeleno, zeleno!


Postoji mnogo načina kako pomoći organizmu da prevlada bolesti i tromost. Jedan od njih je povećanje zelenih lisnatih biljaka unutar obroka: komatsune, rikole, matovilca, špinata i drugog korisnog raslinja. Uskoro dolazi vrijeme kada će nam biti potrebna svježina ovih namirnica kako bismo što bolje podnijeli vruće ljetne dane. I zbog toga ne morate ići u veliku potragu, većinu nabrojanih namirnica možete pronaći u obližnjoj trgovini.

Matovilac

detoks

Matovilac čisti stanice organizma od slobodnih radikala i potpomaže brzu regeneraciju. Svježi listovi ove popularne salate, zdrav su dodatak svim povrtnim salatama zahvaljujući vitaminima A i E, askorbinske kiseline, željeza i flavonoida koji pomažu absorbiranje vitamina C. Osim toga, u samo 100 grama salate nalazi se polovica dnevne količine vitamina B9 koja vam je potrebna za regulaciju metaboličkih procesa u organizmu.

Špinat i brokula

detoks

Špinat i brokula nalaze se u kategoriji zelenog povrća koji može povisiti razinu klorofila u probavnom traktu i zbog kojeg se snižava razina toksina u organizmu. Nemojte se oslanjati samo na kuhani špinat i brokulu, jedite ih i sirove – radite zelene smoothieje ili ih kuhajte na pari, s kapljicom maslinovog ulja.

Komatsuna

detoks

Lišće ove japanske biljke ima blagi, papreni okus i povoljno djeluje na absrobiranje vode u organizmu. U cijelom svijetu se koristi kao biljka koja pogoduje zdravlju. Komatsuna sadrži veliku količinu hranjivih tvari, soli i mikroelemenata, ali i vitamina A i C, natrija, kalija, fosfora i željeza.

Rikola

detoks

Izvorno je ova salata rasla u Sredozemlju i smatrala se moćnim afrodizijakom. Danas joj se pridodaju i blagotvorna svojstva – mali broj kalorija, puno vlakana, ali i vitamini C, A, K i P, željeza, kalija i drugih hranjivih tvari i minerala. Stručnjaci smatraju kako jedno od najvažnijih svojstava rikule, njena ljekovitost činjenica da poboljšava kvalitetu krvi. Osim toga, ona je jaki stimulans, daje snagu i energiju, pa čak i pomaže u borbi s prehladama i kašljem.

Artičoke

detoks

Kada je riječ o čišćenju organizma, ne možemo ne spomenuti artičoke, ali ljudi ih nezasluženo zanemaruju tijekom detoksikacije. Istraživanja pokazuju da artičoke pomažu u čišćenju jetre i žučnog mjehura te sprečavaju probavne probleme.

Tekst: D.Č./L.B.

Leave a comment

više