Search

5 recepata za maske za lice koje možete napraviti sami

5 recepata za maske za lice koje možete napraviti sami

Tekst: Manda Javorina


Image: BURO. Srbija

Obožavala sam ih kad sam bila mala, a priču kako je mama moje bake stavljala istučene bjelanjke na lice prije svakog posebnog događaja platila sam tako što mi se lice ljuštilo danima nakon što sam samoinicijativno učinila isto, ali bez nadzora (i pameti) s nekih osam-devet godina. Mislim da je to bio i prvi put da sam shvatila da nisu sve kože iste, ali moja ljubav prema mazalicama nije bila poljuljana. I zato, pošto ću se teško odvažiti na samostalno mijenjanje boje zidova u stanu (a voljela bih), ovo je moj DIY doprinos. Mislim da će većina sastojke pronaći u frižideru i ostavi (a namjerno sam izostavila recepte s avokadom jer ne znam koliko je realno da ga trenutno nabavite).

Maska za hidrataciju

Zato što suha koža nikome ne stoji dobro.

Potrebno:

1 žumanjak + 2 žličice kokosovog ulja + 1 žličica maslinovog ulja + 1 žličica meda

Jaja su prepuna vitamina i minerala, med je prirodno sredstvo za ubijanje bakterija, a ulja će kožu učiniti mekom i nježnom, kao i spriječiti isušivanje. Držite na licu 15 minuta i isprite mlakom vodom i sredstvom za čišćenje koje inače koristite.

5 recepata za maske za lice koje možete napraviti sami (фото 1)

Maska za popravljanje teksture i tonusa

Zato što ne morate uvijek potrošiti pravo malo bogatstvo i beskonačne sate u kozmetičkom salonu da biste imali glatko lice.

Potrebno:

1 žlica grčkog jogurta + 1 žlica meda + 1 žlica kurkume

Jogurt je pun mliječne kiseline koja nježno skida izumrli sloj stanica s površine kože, med je magnet za vlagu pa koža postaje hidratizirana i elastična, a kurkuma je korisna u borbi protiv pigmentacijskih mrljica.

Maska za smirivanje akni i bubuljica

Zato što boravak u zatvorenom i izležavanje, kao i stres, mogu biti dodatni okidač.

Potrebno:

3 žlice kurkume (pomiješane s vodom) + 2 žličice svježeg limunovog soka

Kurkuma smiruje crvenilo i upale jer ima antibakterijsko djelovanje, a povoljno utječe i pretjerano lučenje sebuma te pomaže u borbi protiv hiperpigmentacija. Limun je jak antioksidans, neophodan je za sintezu kolagena i također pomaže protiv neželjenih mrljica. Gusta pasta od ovih sastojaka treba da odstoji 10 do 15 minuta prije ispiranja mlakom vodom. Ovu pastu možete koristiti i kao ciljani tretman samo na bubuljicama.

Maska za čišćenje i smanjivanje proširenih pora

Zato što ih imamo svi.

Potrebno:

1 bjelanjak + 1 žlica meda + 1 žličica limunovog soka

I bjelannjci i limun su astringenti što znači da zatežu kožu i vizualno smanjuju pore. Med će u miks dodati prijeko potrebnu hidrataciju i spriječiti da vas koža poslije previše zateže. Ovu vrstu maske možete koristiti samo na dijelovima lica na kojima mislite da vam treba (ja je koristim isključivo na i oko nosa).

5 recepata za maske za lice koje možete napraviti sami (фото 2)

Maska za sjaj

Zato što ne želimo svi koristiti highlighter svaki dan.

Potrebno:

3 žlice cijeđenog soka od naranče + 4 žlice meda

Naranča, baš kao i limun, sadrži vitamin C koji posvjetljuje kožu, smanjuje hiperpigmentacije i čini ten sjajnim dok je med intenzivno hidratizira i ima antibakterijsko te umirujuće djelovanje. Pomiješajte sok i med i nanesite ravnomjerno na lice, isperite nakon 15 minuta mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

A da ne biste završili kao (preentuzijastična) ja s osam godina, obratite pažnju na sljedeće:

-

Određene sastojke ne smijete nanositi direktno na kožu u čistom obliku, prije svega citruse i jabučni ocat (također astringent) zato što na osjetljivoj koži mogu izazvati probleme. Dakle, pomiješajte ih s ostalim sastojcima prvo.

-

Vodite računa o isteku roka. Ako vam jogurt stoji u frižideru toliko dugo da ga ne biste popili, nemojte ga stavljati ni na lice.

-

Probajte prvo masku na vratu ili unutrašnjem dijelu ruke prije nego što je namažete na cijelo lice. Ovo je opće pravilo za sve kozmetičke tretmane.

-

Koristite maske istog dana - idealno u roku od sat vremena od miješanja - zato što u njima nema konzervansa i jednostavno će se pokvariti.

Leave a comment

više